YouTube zakázal videá, čo spochybňujú vakcíny. Nové pravidlá už pocítil Igor Bukovský

logo Twitter Youtube Facebook Logá spoločností, zľava Twitter, Youtube a Facebook. Foto: TASR/AP

Portál YouTube oznámil, že bude odstraňovať záznamy, na ktorých odporcovia očkovania nepravdivo tvrdia, že schválené vakcíny sú nebezpečné. Stránka už predtým zakázala príspevky, ktoré šíria klamlivé fámy o spôsoboch liečby covidu, ale napríklad aj mylné tvrdenia o vakcínach proti tomuto ochoreniu. Teraz sa má zákaz týkať všetkých očkovaní.

Platforma na zdieľanie videí v oficiálnom vyjadrení uviedla, že k zákazu pristúpila aj preto, že lživé tvrdenia o vakcínach proti koronavírusu sa čoraz viac prenášajú aj na ostatné rokmi preverené očkovacie látky.

Webová stránka YouTube vlastnená americkou technologickou spoločnosťou Google dodala, že preto nerieši len šírenie medicínskych konšpiračných teórií o pandémii koronavírusu, ale aj ďalšie dezinformácie.

Nová rozšírená politika sa bude týkať všetkých v súčasnosti podávaných vakcín, ktoré sú schválené a potvrdené ako bezpečné a účinné či už miestnymi zdravotníckymi úradmi ako napríklad slovenským Štátnym úradom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

„Teraz sme sa ocitli v bode, keď je ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým rozšíriť našu prácu, ktorú sme začali pri covide, aj na ďalšie vakcíny,“ dodal web.

Proti odporcom vakcín

YouTube vymaže všetky klamlivé tvrdenia o bežnom očkovaní proti chorobám ako osýpky a hepatitída typu B. Bude sa to vzťahovať aj na prípady, keď vlogeri tvrdia, že schválené vakcíny nezaberajú, alebo ich mylne spájajú s chronickými zdravotnými následkami.

K zakázanému obsahu na YouTube najnovšie patria napríklad tvrdenia, že očkovanie proti chrípke spôsobuje neplodnosť alebo že očkovanie látkou MMR (proti osýpkami, príušniciam a ružienke) môže spôsobiť autizmus. Videá a kanály, ktoré ich budú opakovane šíriť, tiež čaká vymazanie.

Na druhej strane však YouTube zdôraznil, že v jeho nových pravidlách budú aj výnimky. Naďalej budú povolené osobné výpovede o negatívnych skúsenostiach s vakcínami, ale len v prípade, ak daný videokanál nebude systematicky podporovať neochotu ľudí dať sa zaočkovať.

Koniec antivaxerov na YouTube?

Platforma na zdieľanie videí tiež oznámila, že od vlaňajška odstránila vyše 130-tisíc videí pre porušenie jej pravidiel informovania o očkovaní proti covidu.

YouTube okrem jednotlivých videí už zrušil celé kanály prominentným americkým aktivistom proti očkovaniu (antivaxerom) vrátane Roberta F. Kennedyho mladšieho, Josepha Mercolu a ďalších.

Mercola sa štylizoval do pozície hovorcu všetkých antivaxerov sveta. „Sme zjednotení na celom svete, nebudeme žiť v strachu, budeme stáť pri sebe a obnovíme svoje slobody,“ uviedol v stanovisku.

Nové pravidlá pocítil aj Bukovský

Vymazanie celého video kanálu na YouTube sa týka aj slovenského lekára Igora Bukovského, ktorý sa vo svojich videách kriticky vyjadroval na margo protipandemických opatrení a mal svojský postoj k pandémii ochorenia COVID-19.

YouTube najskôr Bukovskému zmazal niektoré videá a koncom septembra aj celý účet. V odôvodnení sa píše: „Účet bol zrušený z dôvodu porušenia pokynov pre komunitu služby YouTube.“ Bukovský je dlhodobo obviňovaný zo šírenia hoaxov o očkovaní, lieku ivermektín a z popierania niektorých opatrení na zastavenie šírenia koronavírusu. So zmazaním kanálu lekár nesúhlasí a chce sa obrátiť na generálnu prokuratúru.

K blokovaniu obsahu pristúpil YouTube pre obavy z toho, že antivaxeri nielen v USA podnecujú skepticizmus voči vakcínam proti covidu a spomaľujú tým tempo očkovania proti tejto infekčnej respiračnej chorobe. Celosvetovo jej doposiaľ podľahlo takmer päť miliónov ľudí.

Rusi hrozia odplatou

YouTube sa snaží vyhnúť kritike, ktorú zožali sociálne siete Twitter a Facebook za to, že podľa niektorých nerobia dosť, aby na svojich stránkach zastavili šírenie zdravotníckych dezinformácií.

Facebook v septembri obnovil svoje kroky proti extrémistickým a konšpiračným skupinám. Tiež začal zablokovaním nemeckej siete šíriacej dezinformácie o covide.

Nejde pritom o prvé kroky, ktorými sa sociálne siete snažia brániť šíreniu zdravotných dezinformácií o covide a ďalších chorobách. Facebook pod tlakom pandémie a neustáleho šírenia hoaxov na túto tému pristúpil k cenzúre obsahu už dávnejšie. Každý príspevok o covide sprevádza upozornenie, aby ľudia čerpali informácie z oficiálnych zdrojov.

Napriek tomu, že YouTube pristupuje k dezinformáciám tvrdšie, stretáva sa s odporom v zahraničí. V utorok (28. 9.) boli z YouTube odstránené nemecké verzie kanálov média Russia Today (RT). Kanály mali porušiť práve zásady týkajúce sa COVID-19.

Rusko deň nato uviedlo, že krok považuje za „bezprecedentnú informačnú agresiu“. V reakcii na zablokovanie nemeckých jazykových verzií kanálov RT pohrozilo zablokovaním služby YouTube na ruskom území.


Ďalšie články