Nosíte oblečenie zo sekáča? Aj to je belošské privilégium, učí študentov univerzita v Kente

Beverley Knightová Livia Firthová Jane Shepherdsonová Annie Lennoxová šaty Britská speváčka Beverley Knightová , talianska režisérka Livia Firthová , výkonná riaditeľka Whistles Jane Shepherdsonová a britská speváčka Annie Lennoxová pózujú počas otvorenia secondhandu. Foto: TASR/AP

Univerzita v Kente ponúka študentom kurz o diverzite, kde sa učia o belošských privilégiách či systematickom rasizme. Podľa britských médií chcela škola, aby toto školenie splnili všetci študenti. Inštitúcia argumentuje, že o povinný kurz nešlo.

Univerzita v Kente svojim študentom údajne nakázala zúčastniť sa štvorhodinového kurzu o diverzite, na ktorom rozoberali také témy ako osobné zámená, mikroagresiu či dokonca niektoré súčasti kontroverznej kritickej rasovej teórie.

Študenti dostali napríklad test o belošských privilégiách. V ňom mali zaškrtnúť, ktoré z ponúknutých trinástich možností sú spoločenské výhody pre belochov.

Jedno zo spomínaných privilégií hovorí o tom, že belosi môžu „nadávať alebo si obliekať oblečenie z druhej ruky“, ale spoločnosť ich nebude odsudzovať, respektíve tieto rozhodnutia ľudia neprisúdia zlej morálke, chudobe alebo negramotnosti rasy.

Iná údajná výhoda hovorí, že belosi môžu nakupovať bez toho, aby ich niekto sledoval alebo obťažoval. Privilégiom je podľa univerzity tiež to, keď máte „neutrálnych alebo príjemných“ susedov.

Odpor učiteľov

Stránka kurzu na školskej doméne taktiež opisuje takzvaný systematický rasizmus, ktorý je vraj vstavaný do základných pilierov britskej spoločnosti – vrátane škôl, kostolov či súdov. Niektoré menšiny sa zasa údajne zapájajú do „belošskej ideológie“, aby profitovali z moci belošstva.

Britský denník Telegraph, ktorý získal dokumenty z kurzu, poukázal aj na to, že test belošského privilégia museli vykonať napríklad i tamojší učitelia škótčiny. Univerzita v Kente v správe pre zamestnancov vraj vyhlásila, že tento kurz majú splniť všetci študenti, bez ohľadu na ročník, študijný program či miesto vyučovania.

„[Kurz] Predstavuje študentom kultúru a očakávania, ktoré tu máme v Kente ohľadom slušného správania a diskusie, a zároveň zvyšuje povedomie a pochopenie študentov o rôznych témach a detailoch v súvislosti s rovnosťou, diverzitou a inklúziou,“ uviedla škola.

Nie je povinný

Učitelia by podľa univerzity mali taktiež zaviesť varovania počas skúšok alebo kontrolovať osobné zámená študentov, naučiť sa ich a používať ich správne. Všetky tieto opatrenia však vyvolali odpor zo strany časti profesorov.

„Povedal som, že to nespravím a taktiež nepoviem študentom, že musia splniť tento kurz,“ vyjadrila sa profesorka pre rodiny a výskumu rodičovstva Ellie Leeová. Dodala, že podobne to cíti aj mnoho ďalších profesorov. Iný člen školského zboru zasa obvinil inštitúciu z kontrolovania myslenia a pretláčania progresívnej dogmy.

Samotná univerzita sa kritike bráni a hovorí, že spomínaný kurz nebol pre študentov povinný. Účasť sa síce silno odporúča, avšak odmietnutie so sebou nenesie žiadny postih. Univerzita v Kente tiež dodala, že sa školenie netýka len belošského privilégia, ale napríklad aj otázok sexuálneho obťažovania a iných tém.


Ďalšie články