Rušenia nemocníc sa boja už aj vo vláde, Sme rodina nepodporila reformu zdravotníctva

V ¼ubovnianskej nemocnici otvorili nové priestory v hodnote 7 miliónov eur Vladimír Lengvarský. Foto: Kristína Mayerová/TASR

Ako to bude s nemocnicami na Slovensku, sa zatiaľ nevie. Reformný zákon len naznačuje, čo sa bude pri zoštíhľovaní zohľadňovať. Zoznamy by mali byť známe až budúci rok.  

Jedným z hlavných bodov nového zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá dnes schválila vláda,  je vytvorenie optimálnej siete nemocníc.

Nemocnice na Slovensku sa majú podľa nového zákona zaradiť do piatich významovo zoradených úrovní v tomto poradí – národnej, koncovej, komplexnej, regionálnej a komunitnej. Podľa úrovne bude odstupňovaná zdravotná starostlivosť. Nemocnica určitej úrovne má poskytovať aj zdravotnú starostlivosť z nižších úrovní.

Nemocnice a ich zriaďovatelia zatiaľ nevedia, ako na nich konkrétne dopadne nová kategorizácia. Ešte v júni unikol z ministerstva zdravotníctva materiál o zamýšľanom novom usporiadaní nemocníc, ako by malo vyzerať po reforme. Vyvolal nevôľu najmä v tých nemocniciach, ktorých význam a rozsah poskytovaných služieb v nich by sa mal znížiť. Ministerstvo označilo materiál za pracovný.

V materiáli, ktorý dnes schválila vláda, tento zoznam nefiguruje. Uvádza sa v ňom, že ministerstvo zdravotníctva „vydá prvú optimálnu sieť nemocníc k 1. februáru 2022 a v prechodnom období nasledujúcich 2 – 8 rokoch (podľa určeného harmonogramu) budú nemocnice a zdravotné poisťovne povinné splniť legislatívou definované podmienky“.

Asociácia nemocníc však predpokladá, že zoznam kategorizovaných nemocníc bude známy až koncom roka 2022.

Zreformovaná sieť nemocníc by mala byť podľa zámerov ministerstva zdravotníctva na Slovensku realitou od 1. januára 2024. 

Čo sa stane s nemocnicami

V súčasnosti poskytuje ústavnú starostlivosť na Slovensku 98 všeobecných alebo špecializovaných nemocníc. Ministerstvo hodlá na vystavanie novej siete vyhodnotiť faktory demografie a trendov v medicíne.

„So zohľadnením súčasného využitia lôžok a po zavedení plánovaných zmien, v Slovenskej republike budeme do roku 2030 potrebovať namiesto súčasných 28 262 akútnych lôžok len približne 17 500 akútnych nemocničných lôžok,“ píše sa v zámere. Na zabezpečenie tohto počtu a s cieľom dosiahnuť vyššiu efektívnosť bude podľa ministerstva postačovať 31 nemocníc. Ostatné budú do siete zaradené podmienene alebo budú poskytovať doplnkové či komunitné služby.

Pre niekoľko nemocníc zaradených do novej siete bude zmena znamenať vybudovanie nových programov alebo zabezpečenie plnenia nových podmienok stanovených kategorizáciou ústavnej starostlivosti, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Časť nemocníc však bude musieť niektoré programy utlmiť.

Peniaze na reformu z EÚ

Nový zákon definuje aj ďalšie zámery. Napríklad by mal umožniť možnosť finančnej podpory na zriaďovanie nových ambulancií v nedostatkových okresoch formou jednorazového príspevku v sume približne 60-tisíc eur. O ten by sa mohli uchádzať úplne noví lekári a existujúci poskytovatelia, u ktorých sa zamestná nový lekár.

Súčasťou návrhu zákona je prepočet dopadov na verejné rozpočty. Počíta sa s tým, že v rokoch 2023 až 2025 sa vynaloží z fondu obnovy, teda z prostriedkov z Európskej únie, ročne 2,2 milióna eur. Štátny rozpočet prispeje ročne ďalšou sumou 0,4 milióna eur, pričom tieto prostriedky majú ísť na mzdy. S inými peniazmi sa na reformu nepočíta.

Politici budú rozhodovať v parlamente

Na definitívne odobrenie zákona je potrebné schválenie v Národnej rade SR.

Na dnešnom zasadnutí vlády za reformu zdravotníctva nezahlasovali ministri za Sme rodina. Po rokovaní to potvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Dôvodom má podľa byť, že nie je na sto percent garantované, že nebudú rušené žiadne nemocnice.

Minister hospodárstva  Richard Sulík tvrdí, že k reforme má SaS nejaké pripomienky, ktoré chcú potom zapracovať počas rokovania v Národnej rade. „Musíme sa pohnúť ďalej. Optimalizácia nemocníc je podmienkou, aby sme mohli obdržať peniaze z plánu obnovy na zdravotníctvo,“ povedal Sulík.

Dnešné schválenie na vláde teda znamená len jedno – že celý proces sa len začal. Čo z neho napokon bude, na to si treba počkať.


Ďalšie články