Pedofila prinútil vykopať si vlastný hrob. Rusi spísali petíciu za otca, ktorý zabitím pomstil zneužívanie dcéry

6fcfde3f-28d8-40c2-b797-9d24dd48b8f6_phpclogmf Oleg Sviridov (vľavo) a Vjačeslav Matrosov. Foto: Internet

Časť ruskej spoločnosti sa postavila na stranu otca, ktorý zabil svojho pedofilného kamaráta po tom, ako náhodou odhalil sexuálne zneužívanie vlastnej 9-ročnej dcéry a ďalších dievčat. O staršom prípade vyplávali v septembri na povrch nové skutočnosti. Jednou z nich je, že páchateľ deliktu bol pred dobodaním donútený vykopať si vlastný hrob. Na celom prípade je tiež zarážajúce pozadie toho, ako sa deti do rúk pedofila dostali.

Samarskou oblasťou ležiacou na juhozápade Ruska rezonuje obzvlášť kuriózny prípad pedofílie. Hoci sa datuje ešte ku koncu augusta, na stránky zahraničných médií začal prenikať až neskôr.

Jeho hlavnými aktérmi sú 34-ročný Vjačeslav M. pracujúci v továrni na raketové motory a nezamestnaný 32-ročný Oleg Sviridov – kamaráti, ktorých vzájomný vzťah navždy ukončilo závažné odhalenie.

Prišlo k nemu počas spoločného popíjania u Vjačeslava doma, počas ktorého sa Oleg údajne až príliš často pozeral do svojho telefónu. Keď po istom čase zaspal, zvedavý Vjačeslav zariadenie podľa portálu Gazeta odomkol a objavil v ňom šokujúci obsah v podobe explicitných záberov zneužívania jeho vlastnej 9-ročnej dcéry, ktoré si Oleg nahrával.

Okrem toho v kamarátovom mobile natrafil aj na zneužívanie ďalších dvoch miestnych dievčat vo veku 6 a 11 rokov. Hovorí sa o tom, že deti mal znásilňovať či nútiť k orálnemu sexu.  

Otec so zábermi Sviridova ihneď konfrontoval, pričom ten sa dal po vzájomnej potýčke v kúpeľni na útek. Vjačeslav následne všetko nahlásil na polícii, ktorá po Sviridovi, ktorý bol navyše kmotrom dievčaťa, začala okamžite pátrať.

Rozzurený otec však Svidirova dolapil skôr ako muži zákona. Podľa ruských médií ho v lese pri dedine Vintaj donútil vykopať si vlastný hrob a následne ho mal pobodať.

Páchateľ mal vraj problém s alkoholom

Olegova matka si synove pedofilné správanie nevie vysvetliť, no domnieva sa, že sa pod neho mohol podpísať alkohol, ktorému mal nadmerne holdovať. Vylúčené nie je ani požívanie drog. Zároveň uviedla, že znásilňované deti mu rodičia v dobrej viere dávali strážiť.

Otec sprzneného dievčaťa bol po incidente umiestnený do domáceho väzenia a skloňovalo sa aj jeho vyšetrenie na detektore lži. Tvrdí totiž, že hoci svojho kamaráta zbil a vyhrážal sa mu, nezavraždil ho. Pre emocionálne zrútenie sa si vraj situáciu presne nepamätá.

Nulový trest? Možno len miernejší

Obyvatelia obce a aj užívatelia na sociálnych sieťach sa priklonili na stranu otca zneužívaného dievčaťa. Viacerí konštatovali, že by na jeho mieste urobili to isté, iniciovali petíciu na jeho zbavenie trestnej zodpovednosti a skladajú sa na jeho obhajobu na súde.

Prominentná televízna novinárka a bývalá ruská kandidátka na prezidenta Xenia Sobčaková uviedla, že „všetci rodičia stoja za Vjačeslavom“.

Právnik Sergej Chalčenko však pre portál Komsomolskaja Pravda tvrdí, že vo všeobecnosti sa zodpovednosti za vraždu vyhnúť nedá, no záležať vraj bude na tom, aká bude konečná kvalifikácia skutku.

Podľa odborníka sa nedá hovoriť o vražde v stave vášne, keďže takýto stav mohol trvať len krátko po udalosti, no dodáva, že obhajoba sa môže zamerať na verziu zabitia z nedbanlivosti. Táto pozícia vraj môže byť sľubná, ak sa preukáže, že k jeho smrti prispel samotný zosnulý.

Za tohto predpokladu by Vjačeslavovi nehrozilo 6 až 15 rokov za múrmi väznice, ale iba dva roky, upresnil Chalčenko.


Ďalšie články