Českí herci v nádeji, že komunisti vo voľbách pohoria: Zbohom súdruhovia, už žiadne rady na banány

uznikdyfrontynabanany Iniciatíva spolku Dekomunizace proti komunistom. Fot: Instagram/Dekomunizace

Parlamentné voľby sú v susednom Česku už o necelé dva týždne a predvolebný boj vrcholí. Pridali sa k nemu aj viacerí známi českí herci. Natočili klip, v ktorom sa tešia, že komunisti sa po voľbách nemusia dostať do poslaneckej snemovne. Ak sa to skutočne stane, bude to prvýkrát od Nežnej revolúcie, keď komunistická strana nebude mať zastúpenie v dolnej komore českého parlamentu.

Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) sa pohybuje na hranici zvoliteľnosti. Komunistov by podľa prieskumu agentúry Kantar CZ pre Českú televíziu volilo 5 percent opýtaných Čechov. To je presne na hranici vstupu do parlamentu. Autori prieskumu upozorňujú na to, že štatistická chyba je u strán s nízkym ziskom jeden bod. U strán s vysokým ziskom môže ísť až o 3,2 percentuálneho bodu.

Septembrový prieskum naznačuje, že komunisti sa v Česku prvýkrát od revolúcie nemusia dostať do poslaneckej snemovne a tešia sa z toho nielen ich politickí súperi, ale aj viacerí známi českí herci.

Na webe spolku Dekomunizácia (Dekomunizace) uverejnili umelci video, v ktorom sa radujú z toho, že komunisti sa nedostanú do dolnej komory parlamentu.

„Naším cieľom je, aby KSČ(M) v tohtoročných októbrových voľbách získala maximálne 4,8 percenta hlasov, a konečne po 100 rokoch od svojho založenia zmizla z Parlamentu ČR. Veľa z vás môže mať pocit, že jeden hlas nič nezmení, že nemá žiadnu váhu. Ale zásluhou vášho hlasu pre ktorúkoľvek demokratickú stranu bez zakuklených komunistov a eštebákov sa môže prvýkrát v novodobej histórii stať, že komunisti už nebudú ovplyvňovať naše životy,“ píše sa na webe spolku.

Český spolok v rámci svojej protikomunistickej kampane vytvoril videoklip v názvom Už nikdy rady na banány. Zbohom súdruhovia.

„Už nebudú, už nebudú,…“ radujú sa v klipe napríklad Iva Pazderková, Jiří Macháček, Karel Kovář alias Kovy, Patricie Pagáčová, Tomáš Hanák alebo Milan Šteindler. Ani nie minútový spot sa končí výzvou, aby ľudia išli voliť.

„Bojovať proti komunizmu treba stále, od rána do večera, všetkými prostriedkami, ktoré sú k dispozícii,“ vraví jeden zo zakladajúcich členov spolku Dekomunizace Ivan Medek.

Prieskum

V spomínanom predvolebnom prieskume napriek pandémii a viacerým kauzám okolo premiéra Andreja Babiša zatiaľ stále vedie jeho hnutie ANO. Podporilo by ho 24,5 percenta opýtaných. Nasleduje pravicová volebná koalícia Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 23 percentami. Na treťom mieste sú Piráti v spojení so Starostami a nezávislými (STAN), ktorých by volilo 20,5 percenta respondentov.

Do poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky by sa s 11,5 percentami dostala aj populistická SPD Tomia Okamuru. Komunisti sa rovnako ako sociálni demokrati z ČSSD pohybujú na hranici piatich percent.

Parlamentné voľby čakajú Čechov 8. a 9. októbra.


Ďalšie články