Zisťovali sme, čo si myslí Vatikán o radikálnom potratovom zákone v USA

paglia Predseda Pápežskej akadémie pre život arcibiskup Vincenzo Paglia (vpravo) vo Vatikáne. Foto: autor

Americká Snemovňa reprezentantov s demokratkou Nancy Pelosiovou na čele, ktorá sa hlási ku katolicizmu, schválila najradikálnejší potratový zákon na svete. Z Vatikánu nebolo počuť žiadnu oficiálnu reakciu, Štandard preto položil otázku predsedovi Pápežskej akadémie pre život arcibiskupovi Vincenzovi Pagliovi, aká je reakcia cirkvi.

Zákon prešiel ešte v piatok, dá sa očakávať, že sa k nemu ešte vyjadrí Senát, ale ten je rozdelený presne na polovicu a pri nerozhodnosti hlasuje viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá zákon podporuje. Proti sa nevyjadril a vetom zákonu nehrozí ani prezident Joe Biden, pokrstený a praktizujúci katolík.

Od schválenia ušli tri dni a Vatikán žiadnu oficiálnu reakciu nevydal. Svätá stolica je pritom súčasťou americkej debaty minimálne nepriamo, keďže americkí biskupi riešia otázku, či nezakázať prístup k prijímaniu tým katolíckym politikom, ktorí potraty podporujú a hlasujú za ne. Pápež František dostal k tejto téme otázku počas jeho návratu z návštevy Slovenska, priamej odpovedi sa vtedy vyhol, ale obmedzovanie prístupu k sviatostiam oblúkom odmietol. Táto téma je ešte aktuálnejšia po piatku, keď viacerí americkí katolícki politici hlasovali za zákon, ktorý umožňuje zabitie nenarodeného dieťaťa aj v 9. mesiaci tehotenstva. Podobne barbarské pravidlá nenájdeme nikde inde vo svete.

Rozhodli sme sa preto Svätú stolicu s touto témou priamo osloviť.

Oslovili sme dnes predsedu Pápežskej akadémie pre život arcibiskupa Vincenza Pagliu na tlačovej konferencii vo Vatikáne, kde predstavil plenárne zhromaždenie svojho úradu. Koná sa v týchto dňoch pod názvom Verejné zdravie v globálnej perspektíve: Pandémia, bioetika, budúcnosť. Rieši teda aj tému, ktorá má priamy súvis s potratmi.

Naša otázka znela: „Americká Snemovňa reprezentantov schválila zákon o potratoch, ktorý možno označiť za najextrémnejší v dejinách USA aj vo svete. Hlasovali zaň aj katolíci ako predsedníčka Snemovne Nancy Pelosiová a proti sa nevyjadril ani katolícky prezident Joe Biden. Doteraz sa k tomu Svätá stolica nevyjadrila, no mnohí očakávajú jej reakciu. Čo na tento zákon hovoríte?“

Arcibiskup Vincenzo Paglia na našu otázku odpovedal nasledovne:

„Pápež včera o tom hovoril veľmi jasne počas zasadnutia Pápežskej akadémie pre život. Neviem, čo dodať… Svätá stolica a cirkev nie sú akýsi Najvyšší súd, ktorý posudzuje legislatívu štátov. Cirkev má jasné etické, morálne princípy a iná vec je právna zodpovednosť politikov na rozdiel od cirkevnej zodpovednosti. V tradícii katolíckej cirkvi sa napríklad hovorí aj o podpore nedokonalých zákonov. Pápež Pavol VI. dokonca zmenil katechizmus o treste smrti.“

Následne dodal: „Jedna vec je morálny aspekt, ďalšia je právny a ešte aj politický aspekt. Existuje zodpovednosť voličov, politikov, súdov a kultúry. Pre nás je úplne jasné, že ukončenie ľudského života je ukončenie ľudského života, je to vážne v akomkoľvek okamihu tehotenstva, na začiatku, v priebehu či na konci. Preto sa mi zdá úplne jasná pozícia cirkvi, a teda i Pápežskej akadémie pre život. Ale neviem to povedať jasnejšie ako to, čo včera povedal pápež.“

Arcibiskup Paglia si teda myslí, že k našej otázke niet čo dodať, lebo pápež o potrate hovoril v pondelkovom prejave pre členov akadémie. Problém však je, že pápež sa k téme vyjadroval len vo všeobecnej rovine, o situácii v USA nehovoril vôbec.

Čo pápež povedal a čo nepovedal

Rímsky biskup sa vo svojom príhovore na plenárnom zasadnutí nevyjadril priamo k zákonu v USA, no všeobecne k abortívnej legislatíve. Odsúdil odmietanie nechcených detí, „ktoré nechceme prijať s tým potratovým zákonom, ktorý ich posiela späť k odosielateľovi a priamo ich zabíja“. Podľa neho sa tento zlozvyk dnes stal „normálnym spôsobom“, ktorý je „vlastne vraždou“. Zopakoval pritom otázku, ktorú vyslovil na spiatočnom lete z Bratislavy do Ríma:

„Je správne zničiť ľudský život na vyriešenie problému? Je v poriadku najať nájomného vraha, aby vyriešil problém? Toto je potrat.“ Pontifik tým reagoval na otázku novinára z ľavicového jezuitského časopisu America.

Pápež bol pritom v minulosti v kritike USA počas prezidenta Trumpa podstatne kritickejší aj adresnejší. Kriticky sa vyjadruje aj ku konkrétnym opatreniam niektorých vlád, keď ide napríklad o migráciu. Teraz však volí iný prístup. Pritom ide o tému, ktorá Ameriku a zvlášť amerických katolíkov ostro rozdeľuje. Dá sa odsudzovať potrat ako nájomná vražda a pritom obchádzať otázku, či ľuďom, ktorí legalizujú nájomnú vraždu ako právo, neobmedzovať prístup k prijímaniu? A čo to urobí so vzťahmi vnútri cirkvi?

Františkov názor na debatu medzi biskupmi v USA, ktorí zvažujú odoprieť sviatosť prijímania pre verejne činných katolíkov otvorene zastávajúcich potrat, je veľmi rezervovaný. Konkrétny biskup a farár má zaujať pastorálny prístup, „ale ak vyjde z pastorálnosti cirkvi, stane sa politikom, a vidíte to na všetkých nepastierskych odsúdeniach cirkvi,“ povedal pontifex. Interrupciu však treba vždy odsúdiť, lebo sa zabíja život. Pápež sa k tomu vyjadril aj počas letu zo Slovenska:

„Preto je cirkev v tejto otázke taká tvrdá, pretože ak to prijmeme, ako keby sa akceptovala každodenná vražda. Jedna hlava štátu mi povedala, že demografický pokles začal, pretože vo vtedajších rokoch bol zákon o potratoch taký silný, že bolo vykonaných šesť miliónov potratov, čo spôsobilo pokles pôrodnosti v spoločnosti tejto krajiny.“

František pred členmi plenárneho zhromaždenia Pápežskej akadémie pre život odsúdil aj podobnú legislatívu umožňujúcu eutanáziu. Vystríhal pritom pred kultúrou vyraďovania:

„Nie je to problém toho či iného zákona, je to problém vyraďovania. A v tomto smere si vy, akademici, katolícke univerzity a aj katolícke nemocnice nemôžete dovoliť ísť. Touto cestou nemôžeme ísť, cestou vyraďovania.“


Ďalšie články