Hazard v Nitre zastavili. Je to hlas za krajšie a zdravšie mesto, hovoria aktivisti

hrací automat Ilustračný obrázok. Foto: Štefan Puškáš/TASR

K téme hazardu patria občas aj pozitívne správy. Poslanci mestského zastupiteľstva v Nitre dnes opätovne odhlasovali zákaz herní a kasín v ich meste.

Po poslednej novelizácii zákona o hazardných hrách, ktorá prišla do platnosti od začiatku novembra tohto roka, je zastavenie hazardu možné, keď tak rozhodne väčšina poslancov samosprávy.

V praxi to znamená, že petície, ktorými bolo potrebné aktivizovať rozhodovanie samospráv, už nie sú potrebné. Táto poistka bola dedičstvom Smeru v zákone, cieľom bolo odradiť alebo spomaliť reguláciu hazardu v našich mestách a obciach.

V lete minulého roku sa Nitra snažila o zastavenie hazardu aj takouto formou. Petíciu podpísalo vyše 23-tisíc ľudí. Tú však napadla prokuratúra, ktorej dôvodom boli pochybnosti o dostatočnom počte podporovateľov petície, na základe ktorej Mestské zastupiteľstvo v Nitre zakázalo v meste zriaďovať herne a kasína. Druhý pokus poslanci spravili pred mesiacom, zastupiteľstvo však návrh vrátilo na dopracovanie.

Petícia nebola zbytočná

Napriek tomu, že hazard sa úplne nezrušil, licencie z minulosti skončia až ich exspiráciou, je to veľký úspech. „Chceme poďakovať 22 poslancom, za to, že dnes hlasovali za zákaz herní a kasín v meste a primátorovi Nitry za to, že vždy stál v tejto veci na správnej strane. Poslanci dnes hlasovali za krajšie, zdravšie a bezpečnejšie mesto, za mesto lepšie pre život detí a rodín,“ uviedol Matúš Libant z Iniciatívy Zastavme hazard v Nitre.

Karol Polák, ktorý je tiež z Iniciatívy Zastavme hazard v Nitre, hovorí, že získavanie daní a odvodov pre mesto z hazardu je vysoko neekonomické a cynické. „Každých 1 000 eur v mestskej kase z hazardu znamená podľa hrubých výpočtov 33 000 eur stratu pre rodiny hazardných hráčov. Množstvo financií na hazard sa pritom získava kriminálnou činnosťou, ktorej obeťami sú aj obyvatelia Nitry.“

Pri zasadnutí mestského zastupiteľstva bol citovaný riaditeľ liečebného centra pre drogovo závislých, ktorý potvrdil, že počas obdobia prvej vlny koronavírusu, keď boli prevádzky zatvorené, klesol dopyt po liečbe patologického hráčstva o 80 percent. „Toto je len dôkaz toho, že zákaz herní a kasín pomáha chrániť problémových hráčov,“ zdôrazňuje Matúš Libant.

Hazard nezmizne hneď

Napriek tomu, že mestskí poslanci 10. decembra odhlasovali zákaz herní a kasín v Nitre, v praxi to predsa len bude vyzerať inak. „Nebudú vydávané žiadne nové licencie žiadateľom o prevádzku kasín a herní a zároveň nebudú vydané obnovy licencií jestvujúcim prevádzkam. Tí, ktorí v súčasnosti prevádzkujú kasína a herne, budú môcť fungovať až do skončenia platnej licencie, čo môže byť ešte niekoľko rokov,“ približuje situáciu v Nitre Matúš Libant.

Čiernych prevádzok sa nebojí: „Ak aj nejaké budú, určite budú v nižšom počte a hlavne týmto zákazom znížime dostupnosť hazardu. Počet nelegálnych kvízomatov je niekde na 5 percentách v porovnaní s počtom automatov, ktoré sme tu mali pred prijatím zákazu herní a kasín v Nitre.“ Navyše čierne prevádzky budú považované za kriminálnu činnosť, takže na ne bude mať zásadný vplyv fungovanie mestskej polície.

Nitra môže byť teraz pre iné mestá na Slovensku inšpiráciou, že sa dá dosiahnuť svoj cieľ. V budúcnosti majú podporiť zastavenie hazardu aj v okolitých obciach pri Nitre.


Ďalšie články