Už aj Čína chce obmedziť potraty. Vlani ich v krajine bolo podobne veľa ako pôrodov

Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Súčasťou nového usmernenia, ktorý je zameraný na ženy a deti v Číne, je snaha o obmedzenie umelých potratov. Len vlani ich bolo približne toľko ako dvojnásobok počtu obyvateľov Slovenska. Peking chce okresať počty týchto zákrokov, pokiaľ nie sú vykonané zo zdravotných dôvodov. Súčasťou usmernenia je aj viacero ďalších opatrení, ktoré majú zvrátiť nelichotivú demografickú situáciu v krajine.

V pondelok vydal čínsky vládny kabinet nové usmernenie, ktoré sa okrem iného týka i umelých potratov. Peking chce ich počet znížiť, okrem tých zdravotne nevyhnutných. Vláda podľa svojich slov plánuje zlepšiť reprodukčné zdravie žien.  

Ide pravdepodobne o ďalší krok v boji proti klesajúcej pôrodnosti a starnutiu populácie. Za posledných desať rokov zaznamenal najľudnatejší štát najmenší populačný prírastok od polovice minulého storočia, pričom v roku 2020 sa v Číne narodilo len zhruba 12 miliónov detí.

Len pre porovnanie, v tom istom roku bolo v Číne vykonaných takmer desať miliónov potratov. Britský denník The Times však odhaduje počet interrupcií až na 13 miliónov. Očakáva sa, že o pár rokov zažije Ríša stredu zlom a po desaťročiacich pokles obyvateľstva.

Rodovo vyvážená spoločnosť

Táto skutočnosť je zrejme hlavnou motiváciou centrálnej vlády, aby proti záporným trendom v spoločnosti zakročila. Súčasná výzva je súčasťou širšieho balíka opatrení, pričom ich cieľom je vyvážiť počet žien a mužov, a tiež rast pôrodnosti. Medzi dokumenty patrí Vízia ženského rozvoja v Číne (2021 – 2030) a Vízia rozvoja čínskych detí (2021 – 2030).

V stratégii pre ženy je okrem spomenutého boja proti potratom, ktoré nie sú zdratovne odôvodnené, i snaha centrálnej vlády bojovať proti takzvaným výberovým potratom, keď sú uprednostňovaní chlapci pred dievčatami.

Nejde o úplne novú iniciatívu vlády. Zdravotné úrady už v roku 2018 varovali občanov, že umelé potraty môžu viesť k poškodeniu ženských tiel či dokonca k neplodnosti.

Systémové prekážky

Medzi iné opatrenia patrí i návrh, aby obaja manželia spoločne vykonávali domáce práce, alebo uistenie, že ženy si nezávisle na etnickom pôvode môžu slobodne vybrať partnera. Spomínajú sa aj daňové úľavy pre osoby, ktoré vychovávajú deti.

V rámci stratégie pre deti sú obsiahnuté aj nedávne obmedzenia v oblasti hrania internetových hier či vyobrazovania zženštilých mužov. Hovorí tiež o zákaze živého vysielania detí pod 16 rokov na sociálnych sieťach (takzvaný livestreaming).

Spomeňme taktiež zákon o rozvodoch, ktorý vošiel do platnosti začiatkom tohto roka. Podľa novej právnej úpravy musia páry, v ktorých obaja partneri žiadajú o rozvod, podstúpiť 30-dňovú čakaciu lehotu. Pokiaľ sa nedostavia na dvojicu sedení v rozmedzí 30 až 60 dní od požiadania, ich žiadosť je automaticky zrušená.

V prvej polovici roka 2021 Peking zasa rozšíril pravidlo dvoch detí na tri ratolesti. Problémy s pôrodnosťou sú však podľa expertov systémové a nabádanie rodičov, aby mali viac detí, ničomu nepomôže. Podobne ako s pôrodnosťou nepohlo ani zrušenie pravidla jedného dieťaťa. Otázka preto ostáva, ako s problémom pohnú nové nariadenia.


Ďalšie články