Zákaz reklamy na potraty, pomoc pre matky. Zákon o podpore tehotných žien prešiel do druhého čítania

32. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Anna Záborská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zákon o podpore tehotných žien posunuli poslanci národnej rady do druhého čítania. Za hlasovalo 75 poslancov, 26 poslancov bolo proti a rovnaký počet sa zdržal.

Poslanci Národnej rady SR poslali v stredu do druhého čítania poslanecký návrh zákona o pomoci tehotným ženám. Návrh zákona predložili spolu s Annou Záborskou (OĽaNO-Kresťanská únia) poslanci OĽaNO a Sme rodina. Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. mája 2022.

Okrem 37 poslancov OĽaNO a 8 poslancov Sme rodina návrh podporili aj poslanecký klub ĽSNS, rovnako hlasovali odídenci, ktorí si založili stranu Republika. Z OĽaNO podporilo postúpenie zákona do druhého čítania 37 poslancov. Zo Sme rodina zaň hlasovalo desať poslancov.

Záborská: Ak sa niekto topí, je jedno, či je liberál

Parlament vlani v októbri neschválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týkala interrupcií. Chýbal len jeden hlas. Niektorí poslanci za novelu nezahlasovali s tým, že pre nich bola „príliš liberálna“. Liberálni poslanci zase zákon označili za príliš obmedzujúci.

„Viacerí kolegovia poslanci mi vlani povedali, že mám pravdu, že tehotným ženám treba pomôcť, ale za zákon hlasovať nebudú, lebo sú liberáli. Keď sa však niekto topí, predsa sa ho nebudem pýtať, ktorú politickú stranu volil,“ uviedla poslankyňa Anna Záborská.

Na druhý pokus

Cieľom navrhovanej úpravy je podľa Záborskej vytvorenie podporných opatrení pre ženu, ktorá zvažuje podanie žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

Predkladatelia doň zahrnuli pozmeňovací návrh z vlaňajška. Druhá lekárska správa pri potrate zo zdravotného dôvodu na strane ženy, alebo zdravého vývoja plodu mala byť dobrovoľná. Má sa tak spriechodniť prijatie zákona.

Niektorým poslancom prekáža predĺženie lehoty na rozmyslenie pred umelým potratom zo 48 na 96 hodín. Poslanec Peter Cmorej (SaS) argumentoval prípadmi, keď sa o viacerých vývojových chybách plodu dozvedia ženy neskôr, ako je navrhovaná lehota.

Poslanci poukazujú na ohrozenie zdravia matky napríklad pri zamĺknutom potrate. Záborská argumentuje, že novela v týchto prípadoch lekársky zákrok nijako neobmedzuje. V takom prípade podľa nej netreba dodržať pred potratom žiadnu lehotu, pretože ide o medicínsky zákrok.

Vyššie príspevky a viac pomoci tehotným ženám

Návrh hovorí o núdzovom bývaní pre tehotné ženy v krízovej situácii či o kočíkovnom v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine. Obsahuje aj zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí. 

Návrh kladie dôraz na adresnú pomoc a dostatočnú informovanosť pred samým zákrokom. To znamená viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve. Ustanovuje sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelý potrat. Z nich štát vyhodnotí ročnú správu o potratovosti a najčastejších príčinách, aby im mohol predchádzať prijatím správnych politík.

Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva a zákaz reklamy na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.

Zákon má tiež uplatniť dotácie právnickým osobám, ktoré poskytujú poradenstvo ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate. Finančné prostriedky na to poskytne úrad vlády.

Diskusiu rozprúdil najmä príspevok vyše tritisíc eur pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím. Bittó Cigániková ho v úvode blogu označila za „vyslovene chorý“.


Ďalšie články