Explózia v migrantskej štvrti Göteborgu zranila 25 ľudí. Plyn to nebol, tvrdia hasiči

Najmenej 25 ¾udí utrpelo zranenia pri výbuchu obytného domu v Göteborgu Foto: TASR/AP

Prisťahovaleckou štvrťou druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborg dnes ráno otriasol masívny výbuch. Obyvateľ obytného komplexu, v ktorom incident nastal, uviedol, že nič hlasnejšie v živote nepočul. Kompetentní vylúčili výbuch plynu a ako možná príčina sa začína skloňovať vojna cudzineckých gangov.

Najmenej 25 ľudí utrpelo v utorok ráno zranenia pri výbuchu obytného domu vo švédskom meste Göteborg, konkrétne v prisťahovaleckej štvrti Annedal. Až 16 ľudí previezli do nemocnice a 6 z nich je vážne zranených.

Príčina explózie nebola bezprostredne po udalosti známa. S odvolaním sa na švédsky verejnoprávny rozhlas o tom informovala agentúra Reuters.

„Výbuch poškodil niekoľko bytov a schodísk. V súčasnosti nie je jasné, čo výbuch spôsobilo,“ uviedli záchranné služby pre oblasť Göteborgu.

Plyn to nebol

Miestne médiá však hovoria o podozrení, že na vine je činnosť organizovaného zločinu migrantských gangov, ktorý mesto dlhodobo sužuje.

Túto teóriu podporujú aj slová miestneho policajného hovorcu Christera Fuxborga. „Myslíme si, že vybuchlo niečo, čo nemá žiadne prirodzené príčiny,“ povedal. Hasiči zároveň dementovali správy o tom, že v obytnom komplexe explodoval plyn. Plynové prípojky do neho zavedené totiž ani nie sú.

Pripomeňme, že v roku 2018 došlo vo Švédsku v priemere takmer každý druhý deň k útoku pomocou výbušniny. Tamojšia polícia podľa BBC vtedy zaznamenala až 162 explózií. Väčšinou si však tieto incidenty vyžiadali iba materiálne škody.

Nič hlučnejšie ešte nepočul

Záchranári na mieste evakuovali stovky ľudí a pokúšajú sa uhasiť požiar v budove, píše Reuters. Tí, ktorým sa podarilo utiecť cez okná, oslavovali svoju záchranu na dvore.

Obyvateľ budovy Lars Hulten povedal denníku Goteborg Tidning, že ho zobudil zvuk explózie. „Bola to pravdepodobne najhlučnejšia vec, akú som kedy počul. Celý byt vibroval. Posteľ vibrovala,“ povedal.

Polícia uviedla, že už začala vyšetrovanie celého incidentu, ale zatiaľ nemá žiadne informácie o prípadných podozrivých osobách, ktoré by výbuch mohli zaviniť.


Ďalšie články