Matematici reagujú na prognózy Sabaku o 10-tisíc mŕtvych: Dostali sme sa do špirály strašenia

Bez názvu Peter Sabaka. Foto: YouTube

Lekár Peter Sabaka z Univerzitnej nemocnice v Bratislave uviedol, že covidu na Slovensku počas aktuálnej tretej vlny môže podľahnúť až 10-tisíc ľudí. Analytici z projektu Dáta bez pátosu v reakcii na to konštatujú, že sme sa dostali do špirály strašenia a hromadenia mŕtvol.

Zhruba od prelomu augusta a septembra na Slovensku odštartovala tretia covidová vlna. Počet nových zistených prípadov sa odvtedy začal počítať v stovkách a nie v desiatkach ako počas pokojného leta.

Tento fakt sa odzrkadlil aj na náraste pacientov hospitalizovaných v nemocniciach. Podľa portálu korona.gov.sk ich v našich zdravotníckych zariadeniach s potvrdeným covidom momentálne ležia asi štyri stovky.

Medzi expertami sa už dlhšie vedú debaty o tom, ako bude vyzerať krivka nárastu toho najdôležitejšieho ukazovateľa – počtu nových obetí. Na jeho denné vyjadrenie zatiaľ postačia prsty jednej ruky.

Tisíce a tisíce obetí

Podľa slov infektológa Petra Sabaku, ktoré zazneli v podcaste portálu Aktuality, si môže v poradí tretia vlna vyžiadať až 10-tisíc mŕtvych. Vrcholiť bude údajne na prelome októbra a novembra, pričom v období Vianoc by sa mohla situácia upokojiť.

Pri výpočte predpokladaných obetí sa Sabaka odvoláva na fakt, že asi milión ľudí na Slovensku ešte nemá vybudovanú imunitu (teda neprekonalo covid a ani neabsolvovalo vakcináciu) a že v priemere existuje asi jednopercentná šanca úmrtia na toto ochorenie.

Lekár zároveň uviedol, že rozhodne nie sme na novú vlnu pripravení tak, aby sme ju prekonali ľahko. Údajne by sme museli postaviť niekoľko nových nemocníc a nájsť množstvo nového personálu.

Z iného kempu

Na Sabakove slová kriticky reagovali analytici z projektu Dáta bez pátosu, ktorému šéfuje matematik Ivan Bošňák.

„Sme z úplne iného kempu. Snažíme sa pochopiť, o čom je pri delte na Slovensku reč, ale nechápeme podstatu a zdroj niektorých vyjadrení. Nie, nepotrebujeme pomoc, ale možno by bolo dobré spraviť si skúšku správnosti pri fatalistických vyjadreniach o počtoch obetí,“ píšu na sociálnej sieti.

Vo svojich tvrdeniach sa opierajú o výsledky modelu, ktorý vychádza z počtu zaočkovaných a nezaočkovaných na Slovensku a z toho, koľko ľudí by bolo obeťou delta variantu, ak by sme žili tak voľne a umierali ako v Anglicku. „Presne podľa skutočných počtov v našich skupinách zaočkovaných a nezaočkovaných podľa veku,“ dodávajú.

V analýze dospeli k záveru, že počas celej aktuálnej vlny covidu podľahne zhruba dvetisíc ľudí, čo je pätina z počtu, ktorý predpovedá Sabaka. Odvolávajú sa pritom na vývoj v ostatných štátoch či na fakt, že v žiadnej krajine na svete nezomrelo v dôsledku delta variantu viac ako dvetisíc ľudí na milión obyvateľov.

Odborníci síce predpokladajú, že sa nakazí množstvo detí, ktorých testami neodhalíme. Vysvetľujú však, že jasne rizikovou skupinou sú seniori nad 60 rokov. Ak by malo 10-tisíc ľudí zomrieť, nemocnice by ich pri smrtnosti desať percent z hospitalizovaných museli prijať vyše 100-tisíc.

Slabšia tretia vlna

V prvej a druhej vlne sme zaznamenali viac ako 15-tisíc obetí priamo alebo v súvislosti s covidom. V nemocnici sa vystriedalo približne 50-tisíc hospitalizovaných. Podľa analytikov bude delta vlna výrazne slabšia.

„To sa v žiadnom prípade nebude opakovať. Predpokladáme 15- až 20-tisíc hospitalizovaných a aj tí sa zdržia v nemocniciach priemerne menej ako týždeň. Niečo nad desať percent z nich zomrie, čo by indikovalo maximálne 2 000 až 2 500 obetí,“ vysvetlil Bošňák pre Štadnard.

„Dostali sme sa do špirály strašenia, hromadenia mŕtvol, desaťtisícov obetí a smršte delty, ktorá sa preženie Slovenskom a prinesie do nemocníc vyše 4 000 pacientov v špičke, zahltí celý zdravotný systém,“ uvádzajú Dáta bez pátosu.

https://standard.sk/116790/delta-vlna-na-slovensku-dobre-bude-lyzovacku-si-naplanujte-vravi-analytik/

Ďalšie články