Záborská: Sme späť a ak bude treba, prídeme znovu. Poslanci rokujú o zákone na pomoc tehotným ženám

32. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Poslankyňa Anna Záborská. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci začali utorňajší rokovací deň zákonom o pomoci tehotným ženám z dielne Kresťanskej únie. Predkladateľka Anna Záborská (KÚ) už vopred avizuje, že ju neodradí ani neúspech.

Predkladaný zákon má aj niektoré pro-life časti, nie je však reštriktívny. Jeho cieľom nie je zakázať umelé potraty, ale zlepšiť sociálnu a ekonomickú situáciu tehotných žien natoľko, aby sa k tejto krajnej možnosti neuchyľovali.

Súčasťou návrhu zákona je napríklad riešenie núdzového bývania pre tehotné ženy v krízovej situácii. Tie by mohli v sociálnych zariadeniach zostať do pôrodu. Ak sa budú starať o dieťa, v zariadení by mohli bývať do troch rokov veku dieťaťa.

Poslanci tiež navrhujú rozšíriť výšku príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa. Takzvané kočíkovné je v súčasnosti na Slovensku takmer 830 eur, avšak len pri prvých troch deťoch, ktoré sa dožili najmenej 28 dní. Pri štvrtom dieťati je výška kočíkovného zhruba 150 eur.

Pre rodičov ťažko zdravotne znevýhodneného dieťaťa zákon určuje osobitný príplatok ku kočíkovnému vo výške viac ako tritisíc eur. Návrh obsahuje aj zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí. Tí by auto do určitej kubatúry po novom mali dostať o 70 percent lacnejšie.

Budú pro-life časti aj tentokrát nedostatočné?

Zákon mení názov umelé prerušenie tehotenstva na umelé ukončenie tehotenstva. Slovo prerušenie totiž evokuje, že v tehotenstve sa dá pokračovať, čo v prípade umelého potratu nie je možné. Zmena názvu má podľa Záborskej v koalícii plnú podporu.

Inak tomu môže byť pri ďalšom bode – predĺžení lehoty na rozmyslenie o potrate zo súčasných 48 hodín na 96 hodín.

Povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate z dôvodu ohrozenie života matky či plodu sa mení len na právo ženy. Lekár by mal o tom ženu písomne informovať a poskytnúť jej súčinnosť. 

Návrh kladie dôraz na adresnú pomoc a dostatočnú informovanosť pred samým zákrokom. To znamená viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve. Ustanovuje sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelý potrat. Z nich sa vyhodnotia najčastejšie príčiny, aby im mohol štát predchádzať prijatím správnych politík.

https://standard.sk/119965/obhajoba-zakona-na-pomoc-tehotnym-zenam/

Záborská: Sme späť a ak bude treba, prídeme znovu

Naposledy sa v parlamente rokovalo o umelých potratoch v októbri minulého roku. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti vtedy neprešla o jeden hlas. 

V tomto prípade však nejde o novelu existujúceho zákona, ale o celkom nový zákon o pomoci tehotným ženám. Akú podporu si návrh získa v parlamente, zatiaľ nevedno.

„Sme späť s pomocou tehotným ženám. Opäť. A ak bude treba, prídeme znovu. Pomoc tehotným ženám a pomoc ženám vo všeobecnosti pokladám za svoju povinnosť počas celej svojej kariéry. V politike i pred ňou. Poviem úprimne, budem sa vracať dovtedy, kým bude treba. Ak to nebudem ja, prídu ďalší. Pomoc zraniteľným a ubezpečujem Vás, že ženy v požehnanom stave sú veľmi zraniteľné, považujú za svoju povinnosť mnohí,“ napísala na sociálnej sieti.

Celý text vystúpenia Anny Záborskej si možno prečítať tu.


Ďalšie články