Pribúda vyhrážok zdravotníkom a falošných certifikátov. Nahláste to polícii, radí rezort

vakcína oèkovanie Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Reakcie politikov na pandémiu koronavírusu viedli vo väčšine štátov k potrebe preukázať sa negatívnym testom či dokladom o prekonaní alebo očkovaní proti covidu pri rade bežných činností. Tí, ktorým sa nechce ani do očkovania, ani do testovania, hľadajú nelegálne možnosti zaobstarania dokladu. Najradikálnejšia časť z nich si neodpustí ani vyhrážky.

Personálny stav slovenského zdravotníctva je výrazne poddimenzovaný. Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu preto podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. K návrhu sa pridali všetci poslanci strany Smer-SD.

„Akútny nárast výpovedí už dnes paralyzuje viaceré nemocnice, čo v kombinácii s prečerpanými nadčasmi u zostávajúcej časti zdravotníckych pracovníkov vytvára nezákonné a neľudské pracovné prostredie a ohrozuje pacientov. S týmto cieľom zvolávame mimoriadnu schôdzu parlamentu, pretože problémy sa prehliadať už nedajú,“ odôvodnil Taraba.

Odišli stovky sestier a ďalšie tisícky by mohli

Od začiatku januára tohto roka do 3. septembra odišlo zo systému zdravotníctva 772 sestier a pôrodných asistentiek. V krajinách Európskej únie je priemerný počet sestier na tisíc obyvateľov 8,4 a na Slovensku je to 5,7.

Ak by sme chceli dosiahnuť porovnateľný priemerný počet sestier ako v Únii, potrebovali by sme ich 46-tisíc. Na Slovensku momentálne pracuje 31 309 zdravotných sestier. Chýba teda viac ako 14-tisíc sestier.

Takmer 5 300 sestier je vo veku nad 60 rokov. Môžu teda využiť možnosť predčasných dôchodkov.

Rovnakými informáciami o lekároch ministerstvo zdravotníctva nedisponuje. Nevedno preto, koľko ich chýba a koľkí odišli do dôchodku.

Vyhrážky pre očkovanie sú súčasťou každodenného života

Zhoršenie epidemického stavu a posúvanie covid automatu do tmavších farieb znamená potrebu preukázať svoju bezpríznakovosť pri čoraz širšom spektre činností. Polarizácia spoločnosti sa stupňuje a výsledkom toho je vytváranie nepriateľského prostredia aj pre tých medicínskych pracovníkov, ktorí v systéme ešte ostali.

Na Slovensku sme boli v júli svedkami protestov pred domami lekárov a vedcov, ktorí podporujú očkovanie. Niektorí z nich verejne uviedli, že vyhrážky pretrvávajú a učia sa s nimi žiť.

Po pár mesiacoch sa teda zdá, že zastrašovanie sa v podmienkach Slovenska presunulo a je cielené aj na menej popredných podporovateľov očkovania. Ministerstvo zdravotníctva SR v pondelok uviedlo, že eviduje prípady verbálnych útokov a nebezpečného vyhrážania sa zdravotníkom v súvislosti s očkovaním.

V komentároch pod príspevkom túto skúsenosť potvrdil aj Jakub Hložník, primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

„Vyhrážky alebo minimálne hlúpe správy sú na dennom poriadku. Chceme ľuďom dobre, aby neboli chorí a za ,odmenu máme agresiu. Na druhej strane ľudia veria tým, ktorí či už kvôli lacným politickým bodom idú na vlne, čo odmieta všetko, či zopár ,odborníkom, ktorí zbierajú lajky za statusy na svojich Facebook či YouTube stránkach,“ napísal lekár.

Skupina antivaxerov minulý týždeň vtrhla do dočasných očkovacích centier v Martine a oravskom Podbieli a prerušila očkovanie. Výstup si skupina natáčala a video s názvom Vyháňanie služobníkov diabla zavesila na sociálne siete. Celý incident musela ukončiť až polícia.

Ministerstvo preto zdravotníkov vyzýva, aby sa v prípade hrozieb od antivaxerov obrátili na mužov zákona.

Zdravotné sestry: na potlesk z prvej vlny sa dávno zabudlo

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) sa so stigmatizáciou zdravotníckych pracovníkov stretla aj počas druhej vlny pandémie. Sestry pracujúce s covidovými pacientami ľudia často označovali za šíriteľky nákazy. Stránili sa ich susedia, komunity a niekedy aj vlastné rodiny. Na potlesky z balkónov z obdobia prvej vlny sa vraj rýchlo zabudlo.

„Podobnú situáciu môžu zažívať sestry a mnohí zdravotníci aj dnes, keď sa snažia vyvrátiť fámy, hoaxy a politikárčenie z vakcinácie u svojich pacientov a ich rodín. Politika, bohužiaľ, prekryla významný prínos vakcinácie, a to nielen aktuálne proti COVID-19, ale do budúcna voči povinnému očkovaniu či novým vakcínam, ktoré sú vo vývoji a raz môžu svet zbaviť iných zákerných infekčných ochorení, ktoré sa šíria hlavne v chudobnejších krajinách – tuberkulóza, ebola či mor,“ hovorí Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie SKSaPA.

Kober dodáva, že každé protiprávne konanie musia riadne vyšetriť príslušné orgány. Týka sa to aj prípadov falšovania zdravotníckej dokumentácie.

Falošné očkovacie certifikáty aj negatívne covidové testy

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že registruje aj prípady falošných potvrdení o očkovaní. Falšovanie a vyhotovenie nepravdivej zdravotnej dokumentácie je trestným činom. Rezort preto občanov nabáda, aby takéto konanie oznámili polícii.

Na českom darknete [sieť dostupná len s pomocou špecifického softvéru, využíva sa na nelegálnu činnosť, pozn. red.] je v posledných mesiacoch na vzostupe ponuka falošných očkovacích certifikátov a negatívnych koronavírusových testov. Upozornila na to kyberbezpečnostná spoločnosť Check Point.

Dopyt po očkovacích certifikátoch a ich cena sa odvíja od očkovacích politík štátov. S delta vlnou došlo vo väčšine krajín k sprísneniu opatrení a potrebe preukázať bezpríznakovosť. Cena aj dopyt po tomto type falošnej dokumentácie stúpli. Platby prijímajú predajcovia zväčša prostredníctvom služby PayPal a kryptomien, aby sa nedali dohľadať.

Polície SR sme sa opýtali, či aj na Slovensku registruje zvyšujúcu sa ponuku falošných certifikátov a či tie prenikajú aj na stránky, ktoré sú dostupné technicky menej zdatnej populácii. Na naše otázky nemohla polícia „z taktických dôvodov“ odpovedať.


Ďalšie články