Britom dochádza už aj benzín. Najmenej polovica čerpacích staníc nemá zásoby. V hre je nasadenie armády

Nedostatok pohonných hmôt v Anglicku Anglický nápis "Prepáčte, pohonné hmoty nemáme" pred čerpacou stanicou v anglickom meste Bracknell. Foto: TASR/AP

Po odchode z Európskej únie a tvrdej rane zasadenej pandémiou sa Spojené kráľovstvo ocitá v nevídanej kríze. Ceny energií prudko vzrástli a najnovšie sa míňajú aj zásoby pohonných látok. Britov zrejme čaká veľmi ťažká jeseň a ešte ťažšia zima.

Zásoby pohonných látok došli vyše polovici čerpacích staníc, ktoré vo Veľkej Británii stoja mimo diaľnic. Môže za to nákupná panika šoférov, ktorí sa v obavách pred nedostatkom doslova vrhli na britské pumpy.

Britská Asociácia predajcov pohonných látok, ktorá združuje väčšinu z vyše 8-tisíc čerpacích staníc v Spojenom kráľovstve, informuje o alarmujúcom nedostatku zásob u svojich členov. Energetická spoločnosť BP (British Petroleum) varuje, že v takmer tretine zo svojich vyše 1 200 čerpacích staníc už nemá vôbec žiadne zásoby nafty a benzínu.

V snahe uľahčiť firmám distribúciu pohonných látok a zdieľanie informácií o stave ich zásob pozastavila Johnsonova vláda platnosť zákona o trhovej súťaži (competition law) z roku 1998. Tak by sa mali zásoby pohonných látok dostať ľahšie do tých častí Spojeného kráľovstva, ktoré v tomto smere trpia najväčším nedostatkom.

Nie je čo tankovať

Pre akútny nedostatok benzínu a nafty zvažuje vláda Borisa Johnsona použiť na rozvoz rezervných zásob armádu a apeluje na ľudí, aby netankovali, ak to nie je nutné. Tieto volania však britská verejnosť ignorovala, o čom svedčí alarmujúca situácia.

Šéf britskej Asociácie predajcov pohonných látok Brian Madderson uviedol, že na vidieku miestami chýba čerpacím staniciam v zásobníkoch 50 až 90 percent pohonných látok. Záujem je pritom obrovský a pumpári evidujú zisky ako nikdy pred tým.

„Jeden z našich členov mi spomínal, že za včerajšok mali 500-percentný nárast tržieb v porovnaní s rovnakým dňom minulého týždňa, čo je naozaj mimoriadne,“ povedal Madderson pre BBC.

Jediný región Spojeného kráľovstva, ktorý zatiaľ netrpí nedostatkom pohonných látok je Severné Írsko. Tamojší šoféri sa na čerpacie stanice nevrhli tak ako ich kolegovia z ostatných oblastí ostrovnej monarchie. Briti začali vykupovať naftu a benzín, keď z neverejných rokovaní medzi vládou a zástupcami dopravcov unikla informácia, že by mohlo dôjsť k nedostatku paliva. To podľa vlády spustilo panickú rekciu a nákupnú horúčku nielen na pumpách.

Vianoce, šoféri a blackout

O necelé tri mesiace sú Vianoce a Johnsonova vláda musí okrem dochádzajúcich zásob pohonných látok rieši aj ďalší obrovský problém, ktorý s nedostatkom pohonných látok úzko súvisí. Podľa Asociácie nákladnej dopravy (RHA) chýba Británii až 100-tisíc vodičov nákladných áut. Preto je na mnohých miestach nielen nedostatok nafty a benzínu, ale aj rôznych tovarov a regály sú prázdne. Tovar jednoducho nemá kto rozvážať.

Britské konzorcium maloobchodníkov už 24. septembra, presne tri mesiace pred Vianocami, varovalo, že ak sa situácia s nedostatkom šoférov nákladných áut nevyrieši do desiatich dní, tak bude vážne narušenie zásobovania pred Vianocami neodvrátiteľné.

Veľké problémy s distribúciou benzínu a potravín nútia britskú vládu k radikálnej zmene postoja k migrácii. Podľa správ britských médií chce premiér Johnson v snahe zachrániť Vianoce umožniť príchod tisícom vodičov nákladných áut zo zahraničia prostredníctvom vízových výnimiek.

V snahe prilákať nových šoférov nákladných áut začali firmy v Británii ponúkať vyššie platy. Sú ochotné platiť až 70-tisíc libier ročne, čo je približne 82-tisíc eur.

Johnsonov kabinet ráta s tým, že by na dočasné víza mohlo prísť približne 5-tisíc vodičov nákladiakov zo zahraničia. Ďalších 4-tisíc chce vláda zaškoliť, ale to do Vianoc určite nepôjde, a aj keď sa to podarí, bude Británii stále chýbať viac ako 90-tisíc šoférov, ktorí môžu riadiť nákladné vozidlá.

Briti navyše čelia aj raketovému nárastu cien plynu, pre ktorý má už teraz problémy s platením za teplo viac než štvrtina nájomníkov v Británii, a to sa zima ešte ani nezačala. Navyše je tu aj ďalší energetický problém s prerušeným vysokonapäťovým káblom medzi Francúzskom a Britániou, ktorý by podľa agentúry Bloomberg mohol počas zimy spôsobiť výpadky dodávok elektriny do Spojeného kráľovstva.


Ďalšie články