Fialky vyzvú sestry Oebergové v treťom kole Svetového pohára

nórska biatlonistka Tiril Eckhoffová, Slovenka Paulína Fialková, Švédka Hanna Öbergová víazstvo oslava Hanna Oebergová, Tiril Eckhoffová a Paulína Fialková Foto: TASR/AP

Sestry Fialkové naskočia v piatok do rozbehnutého biatlonového kolotoča. Úvodné dve kolá strávili v karanténe pre výskyt koronavírusu v slovenskej výprave. Po opakovanom negatívnom pretestovaní sa následne presunuli do Rakúska, kde zahájili intenzívnu prípravu na tretie kolo. V priebehu troch dní ich čakajú tri štarty v rýchlostných, štafetových a stíhacích pretekoch.

V porovnaní s ostatnými pretekárkami budú sestry Fialkové v značnej nevýhode. Pre povinnú karanténu vypadli z tréningového procesu, a tak nestihli nabehnúť do súťažného tempa. Aj preto by chceli odjazdiť všetky preteky v rakúskom Hochfilzene. Doplniť by ich mali juniorky Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová. Reprezentačný tréner žien Lukáš Daubner by chcel v treťom kole nasadzovať častejšie Horvátovú.

„Heňa bude bežať prvý šprint v Hochfilzene a Veronika sa pripojí k štafete. A potom uvidíme, ako ten program poznačí Heňu. Je možné, že na štvrté kolo, kde je šprint, stíhačka a masový štart, nasadím Veroniku a nechám Heňu trošku oddychovať. Vekom je ešte juniorka, za posledné dva týždne má za sebou pomaly štyri štarty,“ uviedol tréner pre slovenskybiatlon.sk.

Zo Sloveniek bude mať najväčšiu šancu na popredné umiestnenie Paulína Fialková. V piatok ju čakajú jej výročné 60. rýchlostné preteky. V minulosti získala dve bronzové medaily a medzi desiatimi najlepšími skončila deväťkrát. V rýchlostných pretekoch sa jej lepšie darilo pri streľbe v ľahu, kde dosiahla 81,36 % úspešnosť. Slabšia bola v stojke, v ktorej zostrelila 69,49 % terčov. Priemerná úspešnosť Fialkovej v tejto disciplíne je tak 75,42 %. Konkurencia v boji o popredné miesta nebude rozhodne malá.

V šprinte budú dominovať opäť Švédky a Nórky

Hanna Oebergová nastúpi na štart svojho 30. šprintu, v ktorom aj napriek menším skúsenostiam podáva lepšie výkony než Paulína Fialková. 25-ročná švédska pretekárka sa na pódiu umiestnila päťkrát, pričom sa dvakrát radovala z výhry. V ľahu zostrelila 88,28 % terčov a v stojke 79,31 %. Na strelnici je zdatnejšia od Fialkovej v priemere o osem percent.

Talentovaná biatlonistka bude najväčšou favoritkou piatkových pretekov. Aktuálne je na čele rebríčka SP, v úvodných dvoch kolách bezkonkurenčne ovládla rýchlostné preteky s čistými streleckými položkami a najrýchlejším behom. V závere druhého kola stála na pódiu aj jej mladšia sestra Elvira, ktorá sa každým vystúpením zlepšuje.

Pódium si bude nárokovať aj Nórka Marte Olsbu Roeiselandová, ktorú je ťažké po čistej streľbe predbehnúť. Nemeckým biatlonistkám sa zatiaľ v úvodných šprintoch nedarilo. Denise Herrmannová, ktorá minuloročnú sezónu ukončila dvomi výhrami v rýchlostných pretekoch, mala v úvodných kolách problémy na strelnici.

Nešťastná slovenská štafeta a úspešnejšie stíhacie preteky

Na sobotňajšie predpoludnie je naplánovaná ženská štafeta. V tej sa Slovenky trápia oveľa viac po odchode Anastasie Kuzminovej. V predchádzajúcej sezóne sa umiestnili na štrnástom, sedemnástom a dvadsiatom mieste a rozlúčili sa s elitnou desiatkou.

V prebiehajúcom ročníku SP už jedny preteky absolvovali, ale nedokončili ich. Po veľkej časovej strate, boli naše pretekárky stiahnuté z trate. Tentokrát by štafetu už mali potiahnuť sestry Fialkové doplnené o juniorky. Výraznejší úspech je málo pravdepodobný, väčšina krajín má zdatnejšie pretekárky, ktoré môže poslať na štart. Favorizované budú tímy Švédska, Nórska, Francúzska, Nemecka a Talianska.

Úspešnejšie by mali byť nedeľňajšie stíhacie preteky. Paulína Fialková ich už na úrovni Svetového pohára odjazdila 32. Na pódiu sa umiestnila trikrát, pričom dvakrát bola strieborná. V najlepšej desiatke skončila osemkrát. V streľbe na stíhačke sa v poslednej sezóne opätovne vrátila do starej dobrej formy s priemernou úspešnosťou 87,5 %, ktorá ju radí medzi najlepšie pretekárky v tejto disciplíne. Právoplatne tak bude patriť medzi ostatné elitné biatlonistky nedeľného štartu.

Program tretieho kola SP:

Piatok 11. decembra: Rýchlostné preteky 11:30

Sobota 12. decembra: Štafeta žien 11:45

Nedeľa 13. decembra: Stíhacie preteky 11:45


Ďalšie články