V Nemecku vedie Scholz, ale kancelárom chce byť aj Laschet z CDU

Olaf Scholz Pravdepodobne budúci kancelár Olaf Scholz z SPD. Foto: TASR/AP

AKTUALIZUJEME Oficiálne výsledky sa očakávajú v nočných hodinách. SPD asi tesne vyhrala, únia strán CDU/CSU je o percento slabšia. Najväčšie sklamanie bude zrejme v strane Zelených.

Vo verejnoprávnej ZDF prebieha povolebná debata, predseda CDU Armin Laschet vyhlásil, že chce vládnuť, aj keď zrejme skončí jeho strana (koalícia) na druhom mieste.

Do vlády sa tlačí aj CSU, ale zatiaľ najzaujímavejší povolebný manéver predviedol šéf FDP Christian Lindner: poslal odkaz šéfke Zelených Annalene Baerbockovej, že by sa mali najskôr stretnúť Zelení a FDP a zistiť, či dokážu nájsť programovú zhodu a spolu vládnuť.

Ak by to tak bolo, mohli by si vybrať, či by vládli s CDU/CSU, alebo s SPD. Kancelára by teda vybrali dve menšie strany, z tretieho a štvrtého miesta.

Víťazom volieb sa cíti byť Olaf Scholz z SPD, má viac možností, ako vytvoriť väčšinovú vládu. Mohol by vládnuť v dvojkoalícii s CDU/CSU, prípadne vytvoriť dve podoby trojkoalície. Exit poll nateraz znemožňuje čisto ľavicovú koalíciu SPD, Zelení a Ľavica.

Od zverejnenia exit pollov pomaly a po desatinkách rastie rozdiel medzi SPD a stranami Únie, zhruba na úroveň 1,5 percenta.

Podľa exit pollu televízie ARD, ktorý bol zverejnený o 19.35, voľby vyhrala SPD s 25,2 percentami, druhá Únia CDU/CSU mala získať 24,6 percenta. Zelení, ktorí boli ešte v lete favoritom na víťazstvo, mali vo voľbách získať 14,3 percenta, liberálna FDP 11,6 percenta.

AfD ukazuje tento prieskum 10,8 percenta, na hrane vstupu do Bundestagu sa pohybuje Linke s 5,0 percentami. Účasť na voľbách mala dosiahnuť 76 percent.

Čísla priniesol portál Spiegel, zaokrúhlené ich ukazuje tweet nižšie.

Druhý exit poll televízie ZDF ukazuje podobné čísla: SPD na čele s 25,7 percentami, druhá Únia s 24,6, tretí Zelení 14,4 percent, za nimi FDP s 11,7 a AfD s 10,7 percentami. Aj tu má Ľavica 5,0 percent, účasť vychádza tejto televízii o dve percentá viac – 78 percent.

Rozdiel medzi obidvomi prieskumami je v čísle SPD, podľa ZDF získala 25,7 percenta, podľa ARD o pol percenta menej – 25,2 percenta. CDU/CSU majú podľa obidvoch televízií rovnakých 24,6 percenta.

Ak by to tak bolo, Únia sa oproti minulým voľbám prepadla o 8,3 percenta, SPD by zase získala o 4,7 (respektíve 5,2) percenta viac.

Zvyšné tri strany – Zelení, FDP a AfD – sa líšia v obidvoch prieskumoch o desatinu percenta, Ľavica má podľa obidvoch televízií zhodne 5,0 percenta.

Z týchto strán oproti roku 2017 najviac oslabila Linke, zhruba o 4 percentá, naopak, Zelení sú silnejší asi o 5 percent. Pôvodne však očakávali ešte výraznejšiu podporu, dojem však v kampani výrazne pokazila ich kandidátka na kancelára Annalena Baerbocková.

Prepočet na mandáty

Keby voľby dopadli tak, ako napovedajú exit polly, tak by mohla vzniknúť aj dvojkoalícia SPD a CDU/CSU, ktorá by získala zhruba 400 kresiel zo 730 mandátov.

Veľmi nepravdepodobne teraz vyzerá ľavicová koalícia SPD, Zelení a Ľavica, ktorej teraz vychádza zhruba 360 mandátov v 740-člennom Bundestagu.


Ďalšie články