Macron už nehovorí o islamizme, ale chce proti nemu bojovať

Macron Foto: Macron/FB

Francúzsky prezident donútil denníky Financial Times a Politico, aby stiahli články, kde ho kritizujú. Vytkol im, že ho dezinterpretujú.

Francúzsky zákon o separatizme neprestáva vzbudzovať vášne. Francúzska vláda síce tvrdí, že nie je namierený proti moslimom, ale opozícia aj zahraničné médiá Paríž obviňujú zo stigmatizácie islamu. Zákon medzičasom zmenil názov a zmienky o islamizme v ňom už nie sú.

V stredu francúzska vláda predstavila detaily pripravovaného zákona o separatizme. Zákon obsahuje zákaz domáceho vyučovania od troch do šestnástich rokov (s niekoľkými výnimkami), nútených sobášov, certifikátov panenstva a potláča polygamiu. Štátne dotácie rôznym organizáciám podmieňuje podpisom vyhlásenia o rešpektovaní sekulárnych hodnôt a princípov Francúzskej republiky.

Do zákona po vražde učiteľa Samuela Patyho tiež pribudol zákaz nebezpečných nenávistných prejavov a šírenie osobných informácií a bydliska o tretej osobe. Paty čelil na internete šikane za to, že ukazoval študentom karikatúry proroka Mohameda.

Štát by mal vďaka zákonu dostať väčšie právomoci na kontrolu financovania organizácií a cirkví. Podozrivé mešity už začal preverovať a pripravuje aj registráciu a školenie moslimských imámov.

Vláda môže opakovať dookola, že text nie je namierený proti izolujúcim sa moslimským komunitám. Už len z uvedených opatrení jasne vyplýva, akým javom chce predchádzať a na aké správanie je zameraný. Výpovednú hodnotu má aj výmena názorov medzi Emmanuelom Macronom a egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Káhira odsúdila vraždu francúzskeho učiteľa Samuela Patyho, ktorého zabil islamský radikál z Čečenska. Na druhej strane povedal, že náboženstvo je posvätné, nemalo by byť terčom znevažovania a je nadradené akýmkoľvek iným ľudským hodnotám. Emmanuel Macron zopakoval slová, ktoré od neho počúvame posledné dva mesiace – hodnoty republiky, sekularizmus a humanizmus sú na prvom mieste, až potom nasledujú náboženské pravidlá a postoje.

Čím sú doba a šírenie informácií rýchlejšie, tým dôležitejší sa stáva názov zákona než jeho obsah. Vágnejšia a neutrálnejšia nálepka pomáha odbúrať časť kritiky. Tak sa stalo, že zákon o separatizme nakoniec nesie názov „zákon o dodržiavaní republikánskych zásad“. Dokonca aj priamo v znení legislatívnej novinky chýba slovo separatizmus či radikálny islamizmus.

Vzhľadom na vyjadrenia francúzskej opozície a svetovej tlače to nie je prekvapivé. Ľavica zákon považuje za stigmatizujúci a namierený proti moslimom. Podobné výčitky zazneli aj v anglosaskej tlači, ktorú Macron tvrdo kritizoval za dezinterpretáciu jeho vlastných vyjadrení. Tlak bol natoľko silný, že prestížne noviny Financial Times či portál Politico články na túto tému po publikovaní napokon stiahli.

Na druhú stranu, pre krajne pravicovú Marine Le Penovú je upravená verzia zákona príliš vágna, pretože nepomenováva problematický islamizmus pravým menom. Bezpečnostné problémy a na ne nadväzujúce zákonné úpravy čoraz viac formujú francúzsku verejnú debatu pred prezidentskými voľbami, do ktorých zostáva menej ako jeden a pol roka.


Ďalšie články