Covid výrazne zhoršil situáciu na Kube. Naši biskupi chcú pomôcť zbierkou

IMG-20210924-WA0022

Cirkev chce prostredníctvom Slovenskej katolíckej charity, ktorá už dlhé roky vyvíja misijnú charitatívnu činnosť v mnohých štátoch sveta, pomôcť aj Kube. Konferencia biskupov Slovenska nadväzuje na dlhodobú aktivitu troch slovenských verbistov. Ich rehoľa pôsobí na Kube už od roku 1988.

V dôsledku pandémie sa dlhoročná nepriaznivá situácia na ostrove zhoršuje a doposiaľ poskytovaná humanitárna pomoc obyvateľom Kuby už je nedostatočná.  

Erich Hulman, generálny sekretár katolíckej charity, pre Štandard spresnil, že pomoc bude prúdiť na ostrov s pomocou slovenských verbistov a miestnej charity Caritas Cuba. Slovenská katolícka charita je s ňou prepojená cez charitnú sieť Caritas Internationalis, vďaka čomu vie garantovať, že peniaze vyzbierané v zbierke budú využité v súlade so štandardmi kvality či transparentnosti v oblasti charitatívnej práce, a zároveň bude pomoc prispôsobená miestnym potrebám.

Slovenská katolícka charita podľa Hulmanových slov nadviazala s verbistami kontakty už pred niekoľkými mesiacmi a s pomocou kubánskych kolegov určila dve hlavné oblasti, na ktoré bude zbierka zameraná. Prvou je zhoršujúca sa ekonomická situácia, ktorá spôsobuje, že sa chudobní obyvatelia prepadávajú do extrémnej chudoby. Trápia ich existenčné problémy, ako nedostatok jedla a ďalších základných životných potrieb. Druhou oblasťou je vplyv pandémie na obyvateľstvo a z toho vyplývajúci nedostatok zdravotníckeho vybavenia, liekov, lekárskych prístrojov a podobne.

„Zbierka pomôže výrazne rozšíriť možnosti pomoci, lebo potreby sú skutočne veľmi veľké,“ hovorí Hulman. Zároveň by mala byť základom dlhodobej spolupráce, ktorú slovenská charita s kubánskou stranou spúšťa.

Pápež impulzom zbierky

Podľa Konferencie biskupov Slovenska je zbierka vyhlásená aj ako reakcia na návštevu svätého otca, ktorý Slovákov vyzval byť nablízku tým, ktorí sú na okraji spoločnosti. V prípade Kuby zohralo svoju rolu aj to, že sa nachádza zhruba v tej časti sveta, z ktorej pochádza aj samotný pápež František.

Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko pre Štandard v tejto súvislosti spomenul osobný zážitok z Dómu svätého Martina. Všimol si, že pápež František sa pristavil pri kaplnke svätého Jána Almužníka, ktorý bol patriarcha, teda mal veľkú zodpovednosť v starobylej cirkvi. Napriek tomu mal zoznam niekoľko tisíc bezdomovcov, o ktorých sa staral. „To nebola náhoda, Svätý Otec určite vedel, kde sa nachádza. Pre mňa osobne to znamená, že to, čo povedal slovami, potvrdzoval aj gestami.“

Zbierka je verejná, bude trvať do konca roka a nebude len v kostoloch. „Pomoc nie je len záležitosťou veriacich, ani jej prijímatelia nie sú len katolíci. My sa nikoho nepýtame, akého je vierovyznania, ale pomáhame všetkým bez rozdielu. Kresťanom, jezídom, moslimom či neveriacim. Preto vyzývame všetkých ľudí, ktorí majú dobré srdce, vidia v tom zmysel a veria, že sa tak môže vybudovať spravodlivejší svet, aby v rámci svojich možností pomohli,“ povedal Hulman.

Všetky ďalšie informácie k zbierke prípadní záujemcovia nájdu na webovej stránke Slovenskej katolíckej charity.  

Slovenskí verbisti všetkým dobrodincom nahrali aj ďakovný videopozdrav.


Ďalšie články