Mladí v Čile pomáhajú pri oprave kostola zničeného vandalmi. Ich odhodlanie dojalo aj pápeža

Restoration Parish of the Assumption, Chile Študenti počas čistenia kostola v Santiagu. Foto: Comunicaciones Duoc UC

Demonštranti vlani zničili kostol v hlavnom meste Čile. Do opravy sa zapojili mladí dobrovoľníci. Kríž vyrobený z ruín kostola sa dostal až k pápežovi a stal sa znakom nádeje.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Santiagu je jedným z tých, ktorý boli počas vlaňajších protestov v hlavnom meste Čile zničili a vypálili vandali. Podľa Správy o stave náboženskej slobody vo svete bolo v krajine od októbra 2019 zničených približne 60 kresťanských chrámov a kaplniek.

Z chrámu zostala len hrubá stavba – interiér bude potrebovať kompletnú rekonštrukciu. Je súčasťou národného kultúrneho dedičstva, a tak môže jeho obnova trvať celé roky. Farské spoločenstvo medzitým prijalo pomoc od dobrodincov. Vďaka nej pripravili pre farnosť náhradnú sálu, v ktorej sa veriaci môžu dočasne stretávať pri slávení Eucharistie. Pápežská nadácia zas pomáha pri projekte rekonštrukcie a obnovy zariadenia farských kancelárií a priestorov pre veriacich, ako sú miestnosti pre katechézy či priestranstvo na konanie pohrebov.

Mladí pomáhajú pri obnove

Zábery padajúcej horiacej kostolnej veže šokovali nielen miestnych ľudí a veriacich, ale aj celú krajinu. Študenti Vyššej odbornej školy pre robotníkov a roľníkov (DUOC), ktorí sa vzdelávajú v rôznych technických odboroch, napríklad v stavebníctve, elektrotechnike, reštaurovaní historických budov či bezpečnosti stavieb, boli tiež dotknutí touto udalosťou. Skontaktovali sa s miestnym farárom a ponúkli mu pomoc.

Študenti, učitelia a spolupracovníci školy vytvorili projekt s názvom Sursum corda, v preklade „Hore srdcia“. Jeho cieľom je posúdiť škody spôsobené požiarom, vyčistiť nástenné maľby a pripraviť na reštaurovanie fragmenty sôch či zvyšky výzdoby kostola, ktoré sa im podarilo zachrániť.

Členovia projektovej skupiny si spomínajú, aké ťažké a bolestivé pre nich bolo vstúpiť do zničeného kostola. Zo zhoreniska zachránili zuhoľnatené drevo, stránky z evanjeliára a fragmenty umeleckých diel v nádeji, že sa ich podarí zreštaurovať. Zrodil sa aj nápad vytvoriť niečo symbolické, čo by ukázalo, že láska víťazí nad ničivým násilím.

Kríž ako znak nádeje

Mladí poverili umeleckého zlatníka, aby z kúskov zuhoľnateného dreva z Kostola Nanebovzatia Panny Márie v Santiagu vytvoril náprsné kríže – takzvané pektorály. Jeden z nich dostal pomocný biskup Santiaga Alberto Lorenzelli SDB a poslal ho ako dar Svätému Otcovi Františkovi. Pektorál dostal začiatkom júla len pár hodín pred prijatím do nemocnice na plánovanú operáciu.

Biskup Lorenzelli pre ACN povedal, že Svätý Otec bol týmto gestom hlboko pohnutý. „Darovaný kríž má hlboký význam, pretože je symbolom chrámu, ktorý bol v istom momente vypálený, a súčasne pripomína hlbokú ranu, ktorú utrpela Cirkev aj ľudia v Čile,“ povedal.

Svätý Otec pobozkal kríž zhotovený zo zhoreného dreva zo zničeného kostola. Foto: ACN

Biskup Lorenzelli v rozhovore pripomenul i podobné útoky na Národné sanktuárium Panny Márie, Pomocnice kresťanov (Santuario National María Auxiliadora). Odohrali sa v Santiagu v júni 2016, keď bol jeho rektorom. Počas protestov vtedy demonštranti vnikli do sanktuária, odstránili Kristov obraz a na ulici ho zničili. „Toto gesto šokovalo Čile a celý svet,“ povedal biskup. Zároveň však vyzdvihol prejavy solidarity, ktoré prichádzali od mnohých ľudí, dokonca zo židovských a moslimských komunít. Všetci boli týmito udalosťami zhrození.

„Najviac ma bolí, že ide o mladých ľudí. Strácajú zmysel pre hodnoty a zabúdajú na vlastnú históriu. Nemajú ani 20 rokov a už rebelujú proti všetkým inštitúciám, proti každej forme autority. Sú nekontrolovateľným hnutím, nemajú lídra, s ktorým by bolo možné vstúpiť do dialógu,“ uviedol biskup.

Práve preto považuje spoluprácu mladých na obnove chrámu a rovnako ich symbolické gesto v podobe dreveného pektorálneho kríža za dôležité. Ide o dôkaz, že ešte existujú mladí ľudia, ktorí sa vedia postaviť do služby blížnym, bratom a sestrám, a odovzdať im posolstvo lásky a odpustenia.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha trpiacim všade tam, kde sú prenasledovaní pre vieru alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články