Spájanie progresívnych síl sa nekoná

Miroslav_Kollár_1 Miroslav Kollár, nový predseda strany Spolu. Foto: FB / Miroslav Kollár

AKTUALIZOVANÉ Strana Spolu si zvolila nového predsedu. Stal sa ním Miroslav Kollár, bývalý člen Kiskovej strany, ktorý je proti spájaniu s progresívcami. Strana s jednopercentnou podporou chce byť sama.

Po sérii vnútorných sporov a prepadu preferencií sa dnes konal snem strany Spolu. O post sa uchádzal Juraj Hipš a Miroslav Kollár. Zvíťazil Kollár, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke strany Za ľudí. Do Spolu vstúpil vo februári, keď opustil stranu Andreja Kisku aj vládnu koalíciu a v parlamente sa stal nezaradeným poslancom.

Zo 161 delegátov sa na hlasovaní zúčastnilo 160, jeden sa hlasovania zdržal. Za Kollára ako predsedu strany zahlasovalo 98 delegátov.

„Priatelia a priateľky, ďakujem veľmi pekne za dôveru, pokračujeme v práci na lepšom Slovensku, verím, že všetci SPOLU. A, samozrejme, nebudeme sa vyhýbať ani spolupráci s najbližšími partnermi,“ vyhlásil po zvolení na sobotňajšom sneme.

Zo Spolu chce stredopravú a občianskodemokratickú stranu. „Slovensko potrebuje rekonštrukciu štátu, z môjho pohľadu je to otázka posilnenia kompetencií a financovania samospráv, ktoré v predchádzajúcom období ukázali, že sa vedia o ľudí postarať oveľa lepšie ako centrálna vláda,“ uviedol po sneme Kollár. Podrobnejšiu víziu chce predstaviť do konca roka.

Ponuka od Bihariovej ho nezaujala

Kollár síce hovorí o spolupráci, ale zlúčeniu s Progresívnym Slovenskom (PS) hovoril jasné nie. Nepresvedčila ho ani opätovná ponuky od šéfky PS Ireny Bihariovej, ktorá poslala pred snemom otvorený list. Opätovné spojenie síl by bolo podľa nej tým najdôveryhodnejším dôkazom, že popri rozhádanej a nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii existuje pre Slovensko aj iná, „tretia možnosť“.

„Spája nás úspech v bratislavských, európskych a prezidentských voľbách, no najmä obrovské množstvo úsilia a práce, ktoré sme pre to vynaložili. Blízkosť našich strán bola predurčená tým, že vznikli na príbuzných hodnotových základoch a obe si kládli za cieľ priniesť Slovensku novú spoločenskú zmluvu,“ napísala Bihariová v liste.

Po zvolení Miroslava Kollára, ktorý má opačný názor, mu zagratulovala s tým, že rešpektuje vôľu delegátov strany Spolu.

Na spojenie s PS dlhodobo vyzýval Juraj Hipš, ktorý rok stál na čele Spolu. Od jari prerušovane viedol diskusie s partnerskou stranou, ale bez hmatateľných výsledkov. Pred mesiacom sa funkcie vzdal a na sobotňajšom sneme chcel získať jasný mandát od straníkov na zlúčenie s progresívcami.

Záchrana zlúčením sa nekoná

Hipš považoval zlúčenie za jedinú cestu, ako zvrátiť agóniu strany, ktorá má už rok v prieskumoch menej ako dvojpercentnú podporu. V lete padla pod percento a bojovala o prežitie.

Strana vznikla v roku 2018. PS a Spolu sa vlani uchádzali o hlasy voličov vo volebnej koalícii, ale na vstup do parlamentu to nestačilo. Chýbalo im len pár stotín percenta. Z predsedníckeho postu po volebnej prehre odstúpil zakladateľ a bývalý člen SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Strana sa však postupne ocitla vo vnútorných sporoch a opustili ju viacerí známi členovia. Simona Petrík odišla do PS, generál vo výslužbe Pavel Macko zas založil vlastnú stranu Občianski demokrati Slovenska (ODS).


Ďalšie články