Aplikácia Mindly vám pomôže usporiadať si nápady do myšlienkových máp

IMG_6104 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Myšlienkové mapy sú mimoriadne obľúbený spôsob, ako zaznamenať svoje myšlienky a nápady. Vizuálne spracovanie umožňuje lepšie vyjadriť vzťahy medzi jednotlivými bodmi.

Niekedy však môže byť komplikované vytvoriť prehľadnú myšlienkovú mapu na papieri. Do digitálnej podoby ich preto prináša aplikácia Mindly. Dostupná je okrem smartfónov s operačným systémom Android alebo iOS aj pre zariadenia Huawei a počítače MacOS.

Možnosť plnej verzie za príplatok a žiadne prihlásenie

Keď otvoríte Mindly prvýkrát, zobrazí sa vám prehľad nových funkcií. Takisto je prítomná možnosť zanechať spätnú väzbu pre vývojárov.

Prihlásenie do aplikácie prekvapivo nie je potrebné a k tvorbe myšlienkových máp sa dostanete bez akéhokoľvek konta. Účet je nutný len v prípade, ak chcete mať súbory zálohované na úložisku Dropbox.

Niektoré funkcie Mindly sú obmedzené. Pokiaľ beriete tvorbu myšlienkových máp vážne a aplikáciu budete chcieť využívať naplno, bude vás to stáť 5,99 eur.

mindly
Foto: Martin Minka

Tvorba nových bodov na mape

Každá myšlienka na mape, prípadne každá časť, je reprezentovaná bublinou. Používateľ sám zvolí meno, teda jej názov. Nižšie je priestor na poznámku v prípade, že je nutné bod špecifikovať.

Body si môžete na jednoduchšiu orientáciu odlíšiť farbami, na výber ich je pomerne dosť. K názvu sa dá pridať aj ikona či výstižný emoji, aj tých je na výber veľa. Jednotlivé body sa potom dajú premiestňovať, kopírovať či vymazávať v rámci jednej mapy.

Osobitnú skupinu predstavujú obrázky a externé odkazy, ktoré môžete do mapy zakomponovať. Obrázok môže pomôcť definovať bod, odkaz môže byť užitočný v rôznych smeroch.  

Vyhľadávanie slov a export PDF

V prípade, že sa myšlienková mapa stane naozaj rozľahlou a neskôr sa chcete vrátiť k nejakému konkrétnemu bodu, môžete ho jednoducho vyhľadať. Akokoľvek hlboko je daná bublina zaradená, aplikácia ju bez problémov nájde a môžete s ňou opäť pracovať.

mindly
Foto: Martin Minka

Výslednú mapu je ideálne exportovať vo formáte PDF. Vtedy sú na nej zobrazené všetky rozvetvenia jednotlivých bodov. Rozlíšenie a iné nastavenia si nastavíte pred uložením.  

Mindly: Jednoduchá aplikácia aj pre tie najkomplikovanejšie myšlienky

Aplikácia Mindly je schopný pomocník pre všetkých, ktorí radi svoje myšlienky usporadúvajú do máp, aby si ich dali súvislostí.

Neprekáža ani fakt, že prostredie nie je veľmi moderné a chýba tmavý motív. Prioritná je funkcionalita a tá sa naozaj osvedčila. S Mindly chybu neurobíte.


Ďalšie články