Odborníkom prekáža mäkký lockdown. Krčméry hovorí o veľkom kompromise

Igor Matoviè tlaèová konferencia k protiepidemickým opatreniam Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V názore na oznámenie najnovších opatrení zavedených v boji proti šíreniu ochorenia Covid-19 na Slovensku sa viacerí odborníci zhodujú, že lockdown mal byť oveľa tvrdší.

K obmedzeniu mobility počas Vianočných sviatkov nedôjde. Lockdown bude mať nakoniec miernejšiu podobu ako niektorí odborníci očakávali a požadovali. Od zajtra (11.12.) sa zatvoria terasy reštaurácií. Zákazníci si budú môcť kúpiť len zabalené jedlo so sebou.

Od 14. decembra sa konečne vyjasní situácia pre prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk, z ktorých viacerí spustili sezónu ešte pred rozhodnutím o sprísnení podmienok. Od zákazníkov hotelov, vlekov a lanoviek sa bude vyžadovať negatívny test nie starší ako 72 hodín. V kabínke vleku bude môcť byť iba jeden človek. Výnimku majú rodiny. V hoteloch nebude povolené konzumovať jedlo a pitie v spoločných priestoroch.

Mobilita pred Vianocami ani počas nich však nijako drasticky obmedzená nebude. Od 21. decembra začnú školské prázdniny a na tri týždne sa od tohto dátumu zatvoria aj všetky obchody. Výnimky budú platiť pre prevádzky so základnými potrebami, teda potraviny, drogérie, lekárne a podobne. Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá zostanú otvorené za nezmenených podmienok.

Zdravie nie je prioritou?

Vyššie spomínané opatrenia sú podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) alternatívou voči plošnému testovaniu, ktoré chcel pôvodne robiť v decembri, ale po výzve prezidentky Zuzany Čaputovej, aby bolo testovanie dobrovoľné, od toho upustil. Podľa premiéra je táto podoba lockdownu jeho prehrou. Tvrdí totiž, že sa mu dalo testovaním predísť.

Odborníci však tvrdia, že lockdown mal prísť buď oveľa skôr, aby mohli byť opatrenia na Vianoce uvoľnené, alebo keď už skôr prijatý nebol, tak mala byť podľa nich ešte viac obmedzená mobilita počas Vianoc a Nového roku.

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana tvrdí, že po rokoch rokovaní o chýbajúcich zdrojoch v zdravotníctve nadobudol presvedčenie, že zdravotníctvo nie je prioritou tohto štátu. „Dnes som však zmenil názor. Po ohlásení, aké opatrenia sa pripravili na zastavenie rekordného nárastu pacientov s ochorením Covid-19, som si uvedomil, že som sa celý čas mýlil. Nie zdravotníctvo, ale zdravie a bezpečnosť občanov nie sú prioritou štátu,“ píše na svojom facebookovom profile.

Opatrenia nestačia

V reakcii na prijaté opatrenia, ktoré majú platiť počas Vianoc a v období okolo Nového roka, Smatana uvádza, že zatvorenie terás reštaurácií či sprísnenie prevádzky hotelov vlekov a lanoviek so súčasným extrémnym rastom nespraví takmer nič.

Aj zatvorenie obchodov tri dni pred Vianocami podľa neho iba posunie nákupnú horúčku o pár dní a školy by boli zavreté na sviatky tak či onak.

Smatana opatreniam vyčíta aj to, že im napriek rekordnému rastu počtu prípadov chýbajú akékoľvek regionálne riešenia, či jasný plán, čo bude po trojtýždňovej uzávierke obchodov, ktorá potrvá od 21 decembra.

Opatrenia sa podľa Smatanu spoliehajú na to, že sa situácia nejako sama zlepší, prirodzene nižšia mobilita počas sviatkov vývoj pandémie pokrúti a ľudia budú zodpovedne dodržiavať opatrenia. „Áno, v spoločnosti, ktorá (..) nie je vyčerpaná prešľapovaním na mieste, koaličnými hádkami, experimentami a nesplnenými sľubmi by to možno aj stačilo. Obávam sa, že takéto riešenie len predĺži agóniu mačko-psových opatrení, ktoré nedokážu pandémiu potlačiť,“ píše analytik.

Situácia je teraz podľa Smatanu v rukách ľudí. „Sme ponechaní napospas toho, že sa my ako občania musíme zomknúť ako na jar a (napriek vláde) to dať. Viem, dnes už neexistuje ľahké riešenie našej situácie. Ale tam, kde sme teraz sme sa dostali nečinnosťou a alibizmom ľudí zodpovedných za pandémiu. Je to teraz už len na nás.

Kriticky sa k opatreniam vyjadril aj primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici Milan Kulkovský. Nezostáva podľa neho nič iné, len rešpektovať rozhodnutie vlády o opatreniach. Tie sú však podľa neho takmer nijaké, ak opomenieme obmedzenie reštaurácií, ktoré pôsobí ako premiérova schválnosť voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi bojujúcemu za otváranie ekonomiky a regionálny prístup k riešeniu pandémie.

Chaos a neistota

Mobilita obmedzená len tým, že ľudia nebudú môcť po 21. decembri tri týždne nakupovať nič iné len nevyhnutný tovar, nie je podľa Kulkovského dostatočné opatrenie. Obáva sa totiž, že ľudia budú do tohto dátumu „nakupovať do zbláznenia“. Primár sa vyjadril aj k tlačovke, na ktorej premiér spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom oznámil nové opatrenia.

„Predajcovia sa môžu tešiť na najziskovejší týždeň v dejinách. Okrem toho pán premiér zhrnul zoznam vinníkov. Semafór naďalej nikde, chaos a neistota pokračujú…“ uzatvára Kulkovský.

Čas na krízový manažment

Krátko, ale zato mimoriadne ostro kritizuje postup vlády vedec Pavol Čekan, ktorý na začiatku druhej vlny pandémie daroval štátu vyše štvrť milióna PCR testov, ale neskôr upadol do nemilosti premiéra, keď kritizoval plošné použitie antigénnych testov.

„Nastal čas, aby manažovanie koronakrízy prevzali do rúk odborníci a krízoví manažéri! Inak dopadneme veľmi zle,“ píše Čekan na sociálnej sieti.

Veľký kompromis

O reakciu na kritiku vznesenú zo strany vedcov požiadal Štandard infektológa a experta na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho. „Opatrenia sú kompromisom medzi tým, čo chceme dosiahnuť, tým, čo sú ľudia schopní prijať a medzi tým, čo sú schopní pochopiť a osvojiť si. To znamená, že je to kompromis medzi tromi určitými zlami. Riešenie to nie je celkom dokonalé, ale je to jediný možný kompromis,“ povedal Krčméry pre Štandard.

Pripomenul, že už dávnejšie spoločne so šéfom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským hovoril o tom, že sa mal zaviesť lockdown skôr, tak aby bol tri týždne pred Vianocami, a na sviatky by došlo k poklesu a uvoľneniu režimu platných opatrení. Visolajský sa vyjadril, že musia byť čo najskôr prijaté prísnejšie opatrenia na obmedzenie mobility, inak podľa neho hrozí kolaps zdravotníckeho systému na Slovensku.

„Žiaľ nedá sa to urobiť, pretože občania protestujú, že si nestihnú nakúpiť a my sa bojíme takzvaného rebound fenoménu, čo znamená, že ak by sme včas nepovedali, že bude lockdown, tak sa mobilita zvýši, lebo ľudia buď ujdú na chalupy bez testov, alebo útokom obsadia obchody a tam sa nakazia. Kompromis je, že bude sprísnenie, ale oznamujeme ho 2 týždne vopred, aby sa ľudia stihli pripraviť,“ uviedol Krčméry. Priznal však, že ideálne by podľa neho bolo spustiť lockdown už dávnejšie a mať na Vianoce voľnejšie opatrenia a nie naopak.




Ďalšie články