Lengvarský cez čiaru: Obmedziť večerné vychádzanie v bordových okresoch majú starostovia

32. rokovanie vlády SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

V štyroch slovenských okresoch, ktoré v covid automate vychádzajú ako bordové, by ľudia mali po deviatej večer zostať doma a nevychádzať. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský plánuje toto opatrenie nechať na starostoch a núdzový stav zavádzať nechce. Únia miest aj ombudsmanka sú proti.

Šéf rezortu zdravotníctva predviedol, ako rozmýšľa o práve. Viac ako minister sa predviedol ako vojak. Pán minister Lengvarský chce, aby večerné vychádzanie v bordových okresoch Bardejov, Krupina, Rožňava a Skalica obmedzili tamojší starostovia len všeobecným záväzným nariadením. Núdzový stav však zatiaľ nenavrhne. Informuje o tom Denník N.

Vzhľadom na zhoršenú epidemiologickú situáciu by v týchto okresoch nemal po 21. hodine chodiť nikto, ani očkovaní. Zákaz vychádzania však môže začať platiť, až keď bude schválený núdzový stav, a ten vláda stále neodklepla. Lengvarský preto už minulý týždeň požiadal starostov, aby pohyb obmedzili sami.

Únia miest Slovenska, ktorá zastrešuje 54 slovenských miest, však upozorňuje, že nie je možné, aby mestá a obce takto obmedzovali pohyb obyvateľstva. Požiadavku ministra zdravotníctva považujú samosprávy za nereálnu a nevykonateľnú z pozície miest.

Podľa Lengvarského môžu starostovia v dotknutých okresoch nariadením obmedziť otváraciu dobu podnikov a podujatí. Samospráv sa však zastáva aj ombudsmanka.

Predseda Únie miest a primátor Trenčína Richard Rybníček varoval, že navrhovaný spôsob zapojenia samosprávy do prípravy epidemiologických opatrení je nerealizovateľný a je potrebné nájsť iné riešenie. Podľa Rybníčka Únia nemôže odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď na ne nemajú právnu oporu ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť.


Ďalšie články