František o Slovensku: Videl som svätý Boží ľud, ktorý je verný

Pápež František vyzval krajiny, aby prijali afganských uteèencov Foto: TASR/AP

Pápežova návšteva na Slovensku je v Ríme stále témou, ako sme už písali v prehľade vatikanistov. Na generálnej audiencii sa pontifik obšírne vrátil k svojej nedávnej apoštolskej ceste do Budapešti a do Krajiny pod Tatrami. V krátkosti komentoval jednotlivé podujatia a stretnutia. Hlavný prejav tohto týždňa bol určený európskym biskupom.

Púť modlitby ku koreňom a plná nádeje. Takto pápež František vystihol na generálnej audiencii apoštolskú cestu na Slovensku. Videl „svätý Boží ľud“, ktorý je verný a „ktorý zažil ateistické prenasledovanie“, a to si všimol aj v tvárach židovských bratov i sestier, s ktorými si pripomenul tragédiu šoa. Stretnutie so židovskou komunitou komentoval slovami, že „niet modlitby bez pamäti“.

V mladých ľuďoch a manželských pároch v Košiciach videl veľkú nádej zvlášť v období pandémie a demografickej zimy v Európe. Katolícky líder ocenil stretnutie „s našimi bratmi“ Rómami na Luníku IX a dôležitú prácu saleziánov, ktorí sa im venujú. Vyzdvihol nasadenie a pomoc misionárok lásky v centre Betlehem v Bratislave. Rehoľné sestry, ktoré nesú ďalej odkaz svätej Matky Terezy, nazval „hrdinkami tejto civilizácie“.

Pápež sa v dobrom zmienil o kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi, biskupovi Pavlovi Gojdičovi a o svätých Cyrilovi a Metodovi. „Evanjelizačné dielo solúnskych bratov a spolupatrónov Európy počas stáročí stále sprevádzalo slovenský národ,“ dodal uznanlivo a podčiarkol, že v Prešove na byzantskej liturgii zažil silu týchto hlbokých kresťanských koreňov. V tamojších piesňach cítil, „ako vibruje srdce svätého verného ľudu zoceleného toľkým utrpením pre vieru“.

Podobne v Šaštíne pred svätyňou Sedembolestnej Panny Márie pontifex vnímal veľké množstvo ľudí, ktorí sa zišli v modlitbe na sviatok Matky, ktorý je zároveň štátnym sviatkom. Na záver rímsky biskup pozdravil slovenských pútnikov prítomných tento týždeň vo Večnom meste:

„Zo srdca vítam slovenských veriacich. Osobitne pozdravujem účastníkov Pätnástej púte Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky. Drahí bratia a sestry, pred týždňom som ukončil Apoštolskú cestu do Budapešti a na Slovensko. Bola to púť modlitby, púť ku koreňom viery a púť nádeje pre všetkých. Po tejto ceste je v mojom srdci veľké ďakujem. Vďaka biskupom a občianskym autoritám, vďaka všetkým spolupracovníkom pri organizácii, vďaka všetkým, ktorí sa modlili. S dovolením, pridajte ešte jednu modlitbu, aby semiačka zasiate počas tejto cesty priniesli hojné ovocie.“

Mnohí sú vedení k tomu, že im chýbajú len materiálne potreby, a nie nedostatok Boha

Rímsky biskup sa prihovoril prelátom z Európy, ktorí sa zišli na jubilejnom zasadnutí Rady európskych biskupských konferencií (známa ako CCEE). Reportáž z mítingu sme priniesli tu. Na omši v Bazilike svätého Petra pápež pripomenul viacero pálčivých tém, napríklad sekularizáciu:

„Koľko ľudí už nemá hlad a smäd po Bohu! Nie preto, že by boli zlí, ale preto, že neexistuje nikto, kto by v nich vyvolal chuť po viere a znovu vyvolal smäd, ktorý je v srdci človeka: ten „konkrétny a večný smäd“, o ktorom hovorí Dante (Alighieri), ktorý sa diktatúra konzumizmu, ľahká, ale dusivá, pokúša uhasiť. Mnohí sú vedení k tomu, že im chýbajú len materiálne potreby, a nie nedostatok Boha. A nás to trápi, ale ako veľmi sa tým zaoberáme?“

Pontifik však upozornil, že je ľahké súdiť neveriacich, menovať dôvody sekularizácie aj relativizmu a iných „izmov“, ale to podľa neho aj tak neosoží:

„Božie slovo nás vedie k úvahe nad sebou samými: cítime náklonnosť a súcit s tými, ktorí nemali radosť zo stretnutia s Ježišom alebo ju stratili? Sme pokojní, pretože v zásade nám nič nechýba k životu, alebo nás znepokojuje, keď vidíme toľko bratov a sestier vzdialených od Ježišovej radosti?“


Ďalšie články