Šialenstvo, obsedantná izolácia, ostnatý drôt? S antivax postojmi prezidenta Chorvátska je to zložitejšie

chorvátsky premiér Zoran Milanoviè, portrét, šírka Zoran Milanović. Foto: TASR/AP

Prezident Chorvátska na margo kritiky nízkej preočkovanosti v jeho krajine odporučil okolitým štátom, aby Chorvátsko obohnali ostnatým drôtom a v súvislosti s prevládajúcou covidovou politikou použil aj pojem šialenosť. V alternatívnych sférach svetového a slovenského internetu tým zažiaril. Jeho postoj k téme vakcinácie je však o poznanie zložitejší.

Chorvátsky prezident Zoran Milanović v zahraničí dlhodobo zaostáva za popularitou svojej predchodkyne Kolindy Grabarovej-Kitarovićovej, političky, o ktorej poznateľnosť sa vo veľkej miere pričinil už len jej samotný vzhľad.

To sa však posledné týždne zmenilo, predovšetkým v angloamerickom a slovanskom prostredí. Dôvodom sú pomerne nekonvenčné názory Milanovića na otázku proticovidového očkovania.

Zarezonovalo predovšetkým jeho vystúpenie spred zhruba dvoch týždňov sprostredkované miestnymi televíziami, ktoré sa po umiestnení na sociálne siete stalo doslova virálnym.

Keď pozerá CNN, kladie si otázku, či je normálny

Takmer 55-ročný štátnik na záberoch tvrdí, že od decembra minulého roka nepočul k téme korony dve rozumné vety a hoci vakcináciu podporil, ohradil sa voči súčasnému naratívu, že spoločnosť musí byť na úkor všetkého ostatného chránená.

„Nemôžeme donekonečna pretláčať príbeh o absolútnej bezpečnosti. Nebezpečenstvá vždy existujú. Dnes sú vo všeobecnosti menšie než kedykoľvek predtým. Neexistuje život bez rizika a život bez chorôb,“ zaznelo z jeho úst.

Prezident takisto skonštatoval, že úplne zlikvidovať vírus nie je možné a správanie štátov ako Austrália a Japonsko nazval „obsedantná kultúra izolácie“, ktorá podľa neho nefunguje. V súvislosti s cieľom úplne eliminovať toto ochorenie Milanović skloňuje pojem „šialenstvo“.

Milanović uviedol, že každý svoj deň začína s televíziou CNN a kladie si otázku, či je normálny on, alebo sa ľudia v uvedenom médiu zbláznili. Pripomeňme, že táto americká spravodajská stanica je jedným z najhlasnejších zástancov plošného očkovania vôbec.

Milanović o ostnatom drôte

„Zopakujem svoje slová z decembra: v momente, keď bude viac vakcín ako záujemcov, príbeh sa skončí. Za predpokladu, že vakcína je účinná, čo je. Všetci moji priatelia boli očkovaní. Niektorí nie, ale stále sú mojimi priateľmi,“ povedal.

Azda najväčšiu pozornosť ale pútali vety, ktorými politik reagoval na výhradu novinára, podľa ktorého Chorvátsko zaostáva za priemerom Európskej únie a zaočkovalo iba polovicu populácie.

„Takže nepôjdeme na viac ako 50 percent. Nech nás ohradia ostnatým plotom, čo sa nestane. Sme dostatočne zaočkovaní,“ povedal s tým, že v Európe sú ľudia dostatočne vakcinovaní, a preto neexistuje šanca že ich Chorváti ohrozia.

Práve táto pasáž spustila relatívne masívny ošiaľ v kruhoch odporcov proticovidového očkovania, koronaskeptikov a vo vybraných alternatívnych médiách.

Zahviezdil na Slovensku aj v USA

V našich končinách si vyhlásenia politika všimlo nielen niekoľko facebookových skupín či menej známych webov, ale napríklad aj niektorí politici.

Slová chorvátskej hlavy štátu na Twitteri rozšírila aj britská televízna moderátorka a publicistka Gillian McKeithová. Video dezinterpretovala tak, že Milanović vyhlásil, že Chorváti úplne končia s očkovaním. Navyše pridala aj hashtag „čo je veľa, to je veľa“. McKeithová je známa odporkyňa vakcín.

„‚Boli sme dostatočne zaočkovaní“ – chorvátsky prezident zasiahol proti covid-hystérii, mediálnej kampani strachu‘,“ stálo pre zmenu v nadpise amerického portálu InfoWars, za ktorým stojí Alex Jones, ktorý je podľa kritikov jeden z najväčších šíriteľov konšpiračných teórií v Spojených štátoch.

Užívatelia neregulovaného anonymného diskusného fóra 4chan zase špekulovali nad tým, či Milanović nebude po svojich kritických slovách „zasamovraždený“. Jeden zo slovinských užívateľov pritom vyjadril prianie, aby bol ich prezident Janez Janša tak presvedčený, ako je Milanović.

Správu s Milanovićovým vyhlásením podľa médií pôsobiacich na Jadrane zverejnili ďalšie alternatívne portály ako AltNews.org, TheCovidWorld.com, YourNews.com či LewRockwell.com a podobne.

Zle interpretované vyjadrenie

Chorvátsky portál Index na margo toho píše, že hoci je zjavné, čo chcel prezident povedať, koronaskeptici jeho tvrdenie chápali ako oznámenie o tom, že krajina končí s očkovaním ako takým, čím jeho slová prekrútili.

V prípade politika pritom nejde o prvé silné slová tohto druhu. Na júlovej návšteve Varaždina napríklad uviedol, že „strach z vakcín je jednou z najvýznamnejších prekážok ľudskej mysle“, ale nátlak pri očkovaní by vraj bol „tyraniou“.

Mesiac na to v auguste sa podľa portálu Glas Slavonije zase vyjadril za prijatie takzvaného švédskeho modelu minimálnych obmedzení a doplnil, že pri súčasnom stupni očkovania už niektoré opatrenia nedávajú zmysel, pokiaľ nie je preťažený zdravotnícky systém a jednotky intenzívnej starostlivosti.

Chorváti, podobne ako Slováci, aktuálne zažívajú novú covidovú vlnu. Za posledný týždeň im pribúda v priemere viac ako tisíc nových detegovaných prípadov denne, čo je o niečo viac ako u nás. Aktuálne očkujú tempom vyše 5-tisíc dávok denne a celkovo zaštepili 41,4 percenta populácie, čo je takmer rovnako ako na Slovensku. Chorvátsko má zhruba 4,3 milióna obyvateľov.


Ďalšie články