Podporu rodiny na Slovensku povyšujeme nad migráciu. V strednej Európe v tom nie sme sami, uviedol Krajniak

Krajniak Milan Krajniak a Katalin Novák. Foto: Facebook

V ochrane postavenia rodiny nie sme sami, naši susedia to vnímajú podobne, povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, ktorý na demografickom summite v Budapešti zastupoval Slovensko. Česko, Maďarsko, Slovinsko a Srbsko reprezentovali premiéri.

Hlavnými témami dvojdňového demografického summitu v Budapešti boli rodina, pôrodnosť a udržateľnosť. Popri premiéroch európskych krajín na podujatí vystúpil aj bývalý americký viceprezident Mike Pence.

Na summite rečnili aj mnohí maďarskí i zahraniční politici či predstavitelia vzdelávacích a náboženských inštitúcií. Slovensko zastupoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) osamote.

„Na Slovensku a v krajinách strednej Európy povyšujeme podporu rodín nad migráciu. V ochrane postavenia rodiny nie sme sami. V Budapešti som sa stretol s kolegami na IV. demografickom summite a úprimne ma potešilo, že je nás viac, ktorí vidíme rozvoj našich krajín v prorodinnej politike, a nie v dovážaní ľudí zo zahraničia,“ povedal Krajniak k podujatiu v Budapešti.

Aj Český premiér Andrej Babiš (ANO) počas summitu vyzdvihol úlohu rodiny v udržiavaní spoločnosti a v zachovaní zvykov i tradičnej kultúry. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Fidesz) zase vyhlásil, že fungovanie štátu musí byť prispôsobené rodinám tak, aby sa z rodenia detí stal benefit.

Kolegovia zo susedných krajín to vnímajú podobne

Krajniak je presvedčený, že dôvod, pre ktorý účastníci summitu vnímajú ako riešenie demografického úpadku rodinnú politiku a nie migráciu, je priorita, ktorú dávame rodinnému životu.

„Rodinu vnímame hlbšie a viac emočne. Rodina pre nás nie je abstraktný konštrukt, ktorý sa dá nahradiť, ale rodina je súčasťou nášho života,“ napísal minister práce na sociálnej sieti.

Na summite Krajniak svojim zahraničným kolegom ponúkol na inšpiráciu viaceré opatrenia na podporu rodín, ktoré už na Slovensku platia. Ide napríklad o tehotenský príspevok 215 až 300 eur od 4. mesiaca tehotenstva pre sociálne poistené alebo študujúce budúce matky, ale aj takzvané „kočíkovné“, ktoré predstavuje 830-eurový príspevok pri narodení dieťaťa.

Preznetoval aj ideu rodičovského bonusu, na základe ktorého by pracujúci odvádzali menej peňazí štátu a viac vlastným rodičom na dôchodku.

„Pápež František na svojej návšteve povedal, že nemáme podliehať ideologickej kolonizácii. Rodina je základ spoločnosti a nesmierne ma teší, že kolegovia zo susedných krajín to vnímajú podobne,“ uzavrel Krajniak.


Ďalšie články