Francúzsko ako Libanon vo veľkom alebo zaplavené. Čo zaznelo v plamennej debate búrlivákov francúzskej pravice a ľavice

zemmour_23_9_III Jean-Luc Mélenchon (vľavo) a Éric Zemmour. Foto: BFMTV

Migračná verzus ekologická apokalypsa. Dvaja najvýrečnejší politici na francúzskej politickej scéne zviedli vášnivý duel. Jeden z nich sa obáva, že sa z Francúzska stane Libanon vo veľkom, druhý varuje pred zaplavením francúzskych miest.

Začalo sa to prekáraním cez médiá na diaľku, napokon svoje názory konfrontovali pred kamerami v televíznom štúdiu. Ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, líder strany Nepoddajné Francúzsko, spočiatku populárneho pravicového komentátora a spisovateľa Érica Zemmoura bojkotoval. Mélenchon je politickým matadorom, Zemmour zas je roky novinárom, komentátorom a spisovateľom, ale jeho vyjadrenia čoraz viac nasvedčujú politických ambíciám.

Kým prvý sa chce opäť uchádzať o prezidentské kreslo v aprílových voľbách, druhý síce kandidatúru oficiálne neohlásil, ale de facto odštartoval kampaň a v očiach médií kandidátom ním aj tak je. V médiách sa objavuje často, hoci po rozhodnutí úradov už nemá vlastnú reláciu v televízii CNews, viac sme o tom písali tu.

Práve tým odôvodnil Mélenchon prijatie jeho výzvy. „Je všade a často bez oponentov. Robí mítingy, zháňa peniaze, kandiduje – ale neprizná to, lebo je pokrytec. Musel som sa mu postaviť čelom, však jeho vízia Francúzska je len ilúziou,“ uviedol pred duelom Mélenchon.

Ich arénou sa stalo špeciálne štúdio spravodajskej televízie BMFTV, ktoré nápadne pripomínalo podmienky, v akých zvyknú diskutovať súperi v druhom kole prezidentských volieb.

Debate predchádzala mediálna kampaň, články o hlavných tézach duelantov a vopred stanovený scenár – prvá časť o migrácii a bezpečnosti, druhá o sociálnych témach a ekonomike. Réžia myslela na všetko do detailu. Ľavičiar bol vľavo, pravičiar vpravo; medzi komentátormi boli novinári z oboch táborov; rečnenie oboch diskutérov merala časomiera.

Celú debatu sledovali fact-checkeri, ktorí preverovali jednotlivé výroky a dostali priestor, aby poukázali na mylné alebo nepresné informácie, ktoré politici vyriekli. Niekoľko ich našli u oboch kandidátov, zväčša išlo o nepresné číselné údaje.

Migrácia rozdúchala polemiku

Od začiatku nezostali rečníci nič dlžní svojej povesti. Namiesto debaty sme videli neraz prekrikovanie, oponenti si nič nedarovali. Ľavičiar Mélenchon vyzeral, že pukne od jedu. Zemmour sa snažil pôsobiť ako hlas rozumu, ale tiež sa miestami nechal vyviesť z rovnováhy. Už začiatok bol konfrontačný až-až.

„Podľa vás nemám miesto vo verejnom diskurze a kontaminujem ho. Lenže vo vašom tábore sa už dvesto rokov nediskutuje. Boli ste komunistom, trockistom a nikdy ste sa od zločinov Sovietskeho zväzu nedištancovali!“ častoval svojho oponenta Éric Zemmour.

Zároveň však poprel jednu zo svojich axióm, že je proti masovým deportáciám migrantov z Francúzska späť do domoviny, čo mu Mélenchon nedaroval. Zemmour pritom o tom hovoril v minulosti opakovane. Napríklad v januári vo vlastnej relácii, ako poukázali fact-checkeri.

Kým pravičiar presadzuje nevyhnutnú asimiláciu migrantov, Mélenchon zastáva myšlienku takzvanej kreolizácie. Tento koncept spočíva v myšlienke, že kultúry, umenie a jazyky v rámci jednej civilizácie postupne splývajú do jedného prirodzeného celku, ktorý sa neustále vyvíja. „Vďaka kreolizácii a pestrosti, ktorú prináša, vzniklo práve vo Francúzsku veľa humanitárnych organizácií a ideí,“ oponoval ľavičiar.

Islam a Francúzsko

Ešte ostrejšia výmena názorov nasledovala pri otázkach na islam. Zemmour podľa očakávaní nerozlišoval medzi islamom a islamistami. Publicista je pôvodom berberský žid a sám sa nepovažuje za čistokrvného Francúza. „Islam je politickým náboženstvom a totálnym protipólom sekularizmu i francúzskych národných hesiel sloboda-rovnosť-bratstvo.“

Mélenchon namietal, že jeho protivník islamu nerozumie a aj tak je v sekulárnom Francúzsku náboženstvo súkromnou záležitosťou.

Ľavičiar poukazoval na to, že všetci ľudia majú rovnaké práva, ktoré im garantujú medzinárodné zmluvy i francúzske republikánske princípy. „Vedeli ste, že najpopulárnejším jedlom vo Francúzsku je kuskus?“ podpichol súpera.

„Pozrite sa, čo hovorí Abdeslam – som moslim a riadim sa šaríou,“ citoval Zemmour jedného zo strojcov teroristických útokov v Paríži spred šiestich rokov, ktorý teraz čelí súdu. Oponenta vyzval, aby sa išiel pozrieť na situáciu do predmestí veľkých francúzskych miest.

Nezhody v domácej, zhody v zahraničnej bezpečnosti

Kým Mélenchon presadzoval umiernený postoj, Zemmour bol za rázne opatrenia a hovoril o rozbiehajúcej sa občianskej vojne.

Lavičiar odsúdil policajné násilie a presadzoval rozpustenie špeciálnych jednotiek používaných proti demonštrantom či zákaz zábleskových granátov. Bagatelizoval rabovanie a násilnosti, ktoré sa počas demonštrácií odohrávajú.

Zemmour naopak podporil tvrdé postihy a za kriminalitou vidí jediného menovateľa. „My nie sme svedkami vyčíňania delikventov, to je džihád!“ Poukázal na sériu útokov s náboženským motívom a podrezanie kňaza, téme sme sa venovali tu.

Mélenchon sa vzápätí úplne poddal emóciám a na niekoľko minút sa stala diskusia nezrozumiteľnou. Súperovi jednostaj opakoval: „Že vám nie je hanba!“

Vzácna zhoda nastala pri postoji k USA a NATO. Obaja presadzujú odchod zo Severoatlantickej aliancie, samostatnosť v obrannej politike a voľnejší vzťah s Washingtonom.

Francúzsko v roku 2050

V druhej polovici debaty dominovali sociálne, ekonomické a environmentálne témy. Duo napokon dostalo otázku, ako bude vyzerať Francúzsko v roku 2050.

Zemmour vyhlásil: „Ak budeme takto pokračovať, v roku 2050 bude Francúzsko vyzerať ako Libanon vo veľkom. Bude tu viac násilia, chudoby a francúzsky národ nahradí nejaký iný. Keď tomu chceme zabrániť, potrebujeme revolúciu – ľudovú, politickú, právnu.“

Mélenchon sa zameral na klimatickú krízu: „Ak nič nebudeme robiť, la Camargue, le Marais, Dunkerque a Bordeaux budú pod vodou. Každý rok zaplaví obydlia milióna Francúzov. Budú nás trápiť horúčavy. Prídu sociálne šoky, ktoré privodí voľný trh.“

Ani jeden z diskutérov nepatrí medzi trio favoritov v aprílových prezidentských voľbách. Diskusia si napriek tomu získala veľkú pozornosť a zaujala aj karikaturistov, ktorí vystihli ich najčastejšie repliky.

https://twitter.com/CarlitoDessins/status/1441139260220919815
Mélenchon: „Ja som Republika! Drž hubu!“ Zemmour: „Islam nie je dobrý! Zavri klapačku!“
https://twitter.com/moioului29/status/1441045527211216918
Mélenchon: „Ja som Republika!“ Zemmour: „A ja som Francúzsko!“


Ďalšie články