Očkovanie detí ako experiment? Prymula postup Slovenska zle pochopil a ospravedlnil sa, vraví Jarčuška

prymula Roman Prymula. Foto: YouTube

Český exminister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula v minulosti nazval očkovanie detí od päť rokov na Slovensku experimentom. Stal sa však obeťou dezinformácie a po upresnení informácií sa ospravedlnil s tým, že podporuje očkovanie ťažko chorých detí vo vybraných prípadoch, povedal pre Štandard infektológ a člen konzília odborníkov Pavol Jarčuška.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) 7. septembra povolil očkovať deti vo veku päť až jedenásť rokov tretinovou dávkou vakcíny od Pfizeru. Rozhodnutie bolo prekvapivé, tento postup zatiaľ neschválila ani Európska lieková agentúra (EMA). 

Rezort tvrdí, že nekonal na vlastnú päsť a podľa jeho slov ho podporili Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti či Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Slovenskí pediatri boli najprv zmätení. Až neskôr vysvitlo, že Lengvarského verdikt neznamená plošné očkovanie v danej vekovej skupine. Injekciu totiž dostanú na žiadosť rodiča iba deti s rizikovými ochoreniami, u ktorých by prekonanie COVID-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, zhoršeniu základného ochorenia a k prípadnej smrti.

Medzi rizikové ochorenia patria napríklad neurovývinové ochorenia, chronické pľúcne ochorenia, závažné poruchy imunity, aktívne onkologické ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie a pľúcna hypertenzia či vážna forma anémie.

Visolajský: Usmernenie bolo nešťastné, hádam ho ministerstvo opravilo

Očkovanie musí schváliť všeobecný lekár pre deti a dorast alebo lekár špecialista. Doktori však upozorňujú, že nemajú jasné pokyny.

„Metodické usmernenie ministerstva k tomuto očkovaniu bolo veľmi nešťastné. Dúfam, že ho prerobili, pretože sme ho pripomienkovali. Obsahuje šesť všeobecných skupín ochorení, pred ktorými je slovíčko ‚najmä‘. To znamená, že by sa mohlo očkovať takmer každé dieťa, čo nie je pravda. Ide o off-label použitie [použitie mimo schválenej indikácie, pozn. red.], takže musia byť jasne stanovené diagnózy, kde riziko samotného ochorenia a následné komplikácie sú oveľa vyššie ako riziko z neregistrovanej vakcíny,“ povedal pre Štandard pediater Peter Visolajský.

Usmernenie je dostupné na webstránke ministerstva zdravotníctva. Aktualizované nebolo a slovo „najmä“ sa v ňom stále nachádza. Rezortu sme sa opýtali, či plánuje usmernenie zmeniť podľa odporúčaní doktorov. Článok budeme aktualizovať o toto vyjadrenie.

Prymula: Skutočný experiment

Český exminister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula očkovanie detí v tejto vekovej skupine ostro skritizoval.

„Podporujem očkovanie od dvanástich rokov a vyššie, pretože tam si myslím, že imunita je už vyzretá, pod dvanásť rokov nie, a to, čo sa deje na Slovensku, tak to je skutočne experiment, pretože v tomto momente sa testovali rôzne dávky,“ povedal v relácii verejnoprávnej Českej televízie Máte Slovo.

Za najväčší problém považoval, že liekovky, v ktorých je očkovacia látka, neobsahujú jej presné dávkovanie.

„A v podstate Slováci vychádzajú z nejakej štúdie Pfizeru, ktorý išiel na hodnotu desať mikrogramov, a keď máte desať mikrogramov nariediť z toho, čo je k dispozícii, tak oni musia v podstate z toho 0,5 odstriekať jednu tretinu, ktorú aplikujú. To je technicky veľmi zložité. Takže ja to nepovažujem za šťastnú vec a kým to nebude schválené, tak to určite (v Česku) neprichádza do úvahy,“ pokračoval.

Svoj názor mal prednedávnom podľa informácií Štandardu prehodnotiť.

„S exministrom Prymulom som sa osobne rozprával pred dvoma dňami a uviedol, že sa mu do uší dostala dezinformácia. Ide o dôsledok nekvalitných mediálnych článkov a skresľovanie informácií. Za tento výrok sa nám ospravedlnil, pretože si myslel, že ide o plošné očkovanie detí. Očkovanie ťažko chorých detí vo vybraných prípadoch v tomto veku podporil a uviedol, že v tejto súvislosti poskytne slovenským médiám rozhovor,“ vysvetlil v rozhovore pre Štandard infektológ a člen konzília odborníkov Pavol Jarčuška.

Aj „covidové laboratórium očkuje deti od päť rokov

Slovensko nezačalo s očkovaním rizikových detí ako prvé. Odvážnejší bol premiant v očkovaní – Izrael. Ten 27. júla povolil štepiť deti vo veku päť až jedenásť rokov, ak majú závažné sprievodné choroby a nákaza covidom by mohla zhoršiť ich zdravotný stav alebo im v krajnom prípade spôsobiť smrť.

Medzi také ochorenia patrí napríklad extrémna obezita, závažné chronické ochorenie pľúc, neurovývinové ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie či závažné autoimunitné ochorenia.

Autorizáciu pre jednotlivé deti musí udeliť poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a potom ju musí schváliť ministerstvo zdravotníctva. Dotknuté deti potom dostanú tretinovú dávku vakcíny od Pfizer/BioNTech.

Pfizer: Pre deti nad päť rokov je naša vakcína bezpečná

Konzorcium firiem Pfizer a BioNTech v pondelok oznámilo, že podľa výsledkov testov je ich vakcína bezpečná pre deti vo veku päť až jedenásť rokov a vytvára u nich silnú ochranu. Údaje plánujú firmy v blízkej dobe odovzdať regulačným orgánom v Európskej únii, Spojených štátoch a po celom svete.

Deti v testovacej skupine dostali počas skúšok dvojdávkovú látku – celkovo desať mikrogramov. Na porovnanie, v prípade starších vekových skupín sa dáva 30 mikrogramov. Medzi dávkami bol časový odstup 21 dní.

Desaťmikrogramová dávka bola podľa firiem „starostlivo zvolená ako dávka vhodná pre túto vekovú skupinu z hľadiska bezpečnosti, znesiteľnosti a imunogenicity“.

Vedľajšie účinky boli podľa stanoviska porovnateľné s tými u účastníkov vo veku 16 až 25 rokov. K najčastejším vedľajším účinkom patrili bolesť a opuch v mieste vpichu, bolesť hlavy, zimnica a horúčka.

Pfizer a BioNTech robia aj skúšky svojej vakcíny u dojčiat vo veku šesť mesiacov až dva roky a u detí vo veku dva až päť rokov. Výsledky týchto skúšok sa očakávajú v štvrtom kvartáli tohto roka.


Ďalšie články