Bilancia vrážd z USA: Nárast bol drastický

Požiar po proteste BLM v americkom meste St. Louis. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Je to oficiálne. Minulý rok zažili Spojené štáty americké najväčší medziročný nárast vrážd za posledných 60 rokov. Ich celkový počet však zatiaľ nepresiahol rekordy z 80. rokov minulého storočia.

Výročné dáta o zločinnosti v Spojených štátoch potvrdzujú neblahý trend minulého roka. Krajina zažila za rok 2020 bezprecedentný nárast miery vrážd, pričom podľa údajov od FBI ide o medziročný rast o takmer tridsať percent. To je najviac od roku 1960, keď sa začalo so zbieraním celonárodných dát. O vlne násilia i vrážd už v minulosti informoval Štandard, išlo však vtedy len o štatistiky z jednotlivých miest či štátov.

Pripomeňme, že mestu Minneapolis, kde zomrel George Floyd, sa podarilo predbehnúť rok 2019 v počte vrážd už v auguste 2020. Približne do polovice decembra minulého roku tam spáchali o 69 percent viac vrážd ako v roku 2019.

V meste Milwaukee narástol počet vrážd o 96 percent. Seattle, kde vznikla počas protestov takzvaná autonómna zóna, videl nárast vrážd o 72 percent. V Chicagu sa odohralo o 55 percent viacej vrážd, v New Yorku o 39 a napríklad v texaskom Houstone o 42 percent.

Teraz však hovoríme o celoamerickom priemere. Ako informuje New York Times, tieto dáta mali byť pôvodne zverejnené až v pondelok 27. septembra. Na stránke FBI sa však objavili už teraz, pričom do pondelka môže prísť ešte k drobným úpravám. Hlavné závery sa však už pravdepodobne nezmenia.

Bolo horšie

Treba podotknúť, že zatiaľ čo ide o najväčší medziročný nárast vrážd, celkový počet týchto násilných činov nie je ani zďaleka najvyšší. Rok 2020 zaznamenal niečo vyše šesť vrážd na stotisíc obyvateľov, avšak v roku 1980 to bolo až cez desať zavraždených ľudí na stotisíc Američanov.

Nárast vraždenia sa dotkol celej krajiny a neobmedzil sa len na niektoré oblasti. V priemere sa vo veľkých mestách (nad štvrť milióna obyvateľov) vraždilo o 35 percent viac. Stredné mestá (od 100- do 250-tisíc) mali nárast o 40 percent a malé mestá (pod 25-tisíc) menej, o 25 percent.

Čo sa týka regiónov, najväčšie zvýšenie zaznamenal takzvaný Stredozápad – o 30 percent viac vrážd. Spomedzi štátov je naďalej na čele tabuľky Louisiana. Tam mali najväčšiu mieru vrážd už 32. rok po sebe.

Rast pokračuje

Nárast vraždenia v roku 2020 bol prevažne letný fenomén. Najväčší skok sa udial medzi májom až júlom, následne sa štatistika vyšplhala hore ešte v októbri. To môže poukázať aj na možné faktory, ktoré prispeli k zhoršeniu bezpečnostnej situácie.

Pôjde pravdepodobne o kombináciu viacerých vplyvov – od pandémie a protipandemických opatrení po protesty a požiadavky rasového hnutia Black Lives Matter. Vplyv mohli mať aj protesty proti polícii a následný pokles aktivít strážcov zákona.

Trend rastu vrážd badať aj v roku 2021, avšak nárast už nie je taký kritický. Počet vrážd sa vo viacerých veľkých mestách zatiaľ zvýšil oproti vlaňajšku o necelých desať percent.


Ďalšie články