Ponorkový spor USA s Francúzskom ukázal nejednotnosť EÚ. Nemecko sa suseda nezastalo

archívna snímka Atlantický oceán hliadky britská atómová ponorka HMS Vanguard francúzska Le Triomphant hliadkovanie misie 250 námorníci poškodené jadrové zariadenie britská armáda program Trident katastrofa nehody doprava Francúzska ponorka Le Triomphant. Foto: TASR/AP

Slová o zrade a dýke do chrbta postupne odznievajú. Francúzsky a americký prezident majú za sebou telefonát, po ktorom prichádzajú signály zmierenia. Joe Biden si sčasti priznal chybu a dohodol sa s Emmanuelom Macronom na osobnom stretnutí v októbri.

Krach zbrojárskej objednávky na ponorky za 30 miliárd eur pre Austráliu Francúzsko zabolel. O to viac, že Austrália dostala namiesto toho technológie na stavbu jadrových ponoriek od Američanov. Padali tvrdé slová o krachu „kontraktu storočia“ a „dýke do chrbta“ od nového spojeneckého paktu AUKUS, ktorý tvoria Austrália, Spojené kráľovstvo a USA. Paríž sa o zrušení objednávky dozvedel len pár hodín vopred.

Francúzi prvýkrát od vzniku USA odvolali veľvyslanca zo zámoria a pohrozili blokovaním obchodných rokovaní s USA aj Austráliou. Označili to za problém, ktorý narušil dôveru medzi transatlantickými spojencami. Viac sme o spore písali tu.

Jeden telefonát všetko zmenil

Tvrdé slová do trojice štátov ostatné dni adresoval francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, prezident Macron mlčal. Až do stredy, keď sa telefonicky spojil s Joeom Bidenom. Výsledkom je spoločné vyhlásenie oboch lídrov, z ktorého cítiť zmierlivý tón amerického prezidenta. Už vo štvrtok (23. 9.) na telefonát nadviažu v OSN šéfovia diplomacií oboch štátoch pri osobnom stretnutí.

„Otvorené rokovania medzi spojencami o otázkach týkajúcich sa strategických záujmov Francúzska a ďalších európskych partnerov by boli predišli tejto situácii. Prezident Biden vyjadril odhodlanie dlhodobo sa venovať tejto otázke,“ píše sa v komuniké.

Biden tiež uznal, že európska obrana sa musí posilňovať, ale ako súčasť síl NATO. Francúzom a EÚ priznal „strategickú úlohu“, ktorú zohrávajú v indo-pacifickom regióne. Za gesto podpory sa dá považovať sľub USA, že podporia „protiteroristické operácie európskych štátov v Saheli“ – vedie ich Francúzsko.

„Joe Biden priznal zodpovednosť USA v tejto kríze. Zrejme pochopil, že Európa nehľadá veľkého brata, ale partnera,“ okomentoval komuniké hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

Prezidenti sa dohodli na osobnej schôdzke v Európe koncom októbra s cieľom „dosiahnuť zhodu“. Buď vo Francúzsku, alebo na summite G20 v Ríme.

Silu Macrona ukážu najbližšie dni

Na zrušení dodávky ponoriek sa nič nezmenilo. Z rozhovoru vyplýva, že Macron prijal nový status quo a podľa všetkého sa dočkal len slovného odškodnenia. Politici z okrajov pravej a ľavej strany politického spektra to nenechali bez povšimnutia. Obzvlášť vo svetle blížiacich sa prezidentských volieb, v ktorých kandidujú.

„Pri zachovávaní našej nezávislosti a hrdosti je Emmanuel Macron vždy zárukou toho najhoršieho,“ odkázala mu prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1440753858347606021

„Je to tu. Macron pred Bidenom bez podmienok kapituloval a dopustil zneuctenie Francúzska,“ povedal o kauze Jean-Luc Mélenchon, rovnako prezidentský kandidát a líder strany Nepoddajné Francúzsko.

https://twitter.com/JLMelenchon/status/1440722386928603137

Francúzsko predtým avizovalo tvrdú reakciu na vznik nového mocenského trojbloku. Zrušilo obranný summit s Britániou. Pohrozilo zablokovaním rokovaní dohody o voľnom obchode s Austráliou a zrušením samitu o obchodnej spolupráci USA a EÚ v Pittsburgu, ktorý je naplánovaný na 29. septembra.

V spore s USA ho podporili šéfovia európskych inštitúcií, ale členské štáty sú rozdelené. Nemecko, ktoré už v nedeľu čakajú voľby, sa odmietlo postaviť za Francúzsko, zaujalo neutrálny postoj. Štvorica menších štátov na čele s Holandskom (plus Belgicko, Dánsko a Írsko) podľa portálu Politico tlačí na Európsku komisiu, aby sa samit odohral v pôvodnom termíne. Argumentujú dôležitosťou obchodných vzťahov s USA.

Ak sa samit v Pittsburgu bude konať v riadnom termíne, o sile Francúzska v EÚ a vo svete to povie viac ako plamenné slová a diplomatické gestá.


Ďalšie články