Orbán, Babiš, Pence. O demografii v Budapešti rečnia politici i známi konzervatívci. Zo Slovenska len Krajniak

Mike Pence. Foto: reprofoto/budapestidemografiaicsucs.hu/ Mike Pence. Foto: reprofoto/budapestidemografiaicsucs.hu/

Rodina, pôrodnosť a udržateľnosť. To sú témy, ktoré znejú na demografickom samite v hlavnom meste Maďarska, ktorý sa koná vo štvrtok a piatok. Pozvanie prijali viaceré hlavy zahraničných vlád či vplyvní konzervatívci. Slovensko, ktoré taktiež trápi pokles pôrodnosti, má na samite len ministra sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka.

V Maďarsku sa vo štvrtok začalo dvojdňové stretnutie politikov a aktivistov, ktorých trápi nelichotivá situácia s pôrodnosťou v Európe. Štvrtý ročník Budapeštianskeho demografického samitu privíta viaceré špičky politiky nielen stredoeurópskych krajín.

Podujatie sa dotýka základnej zložky našej spoločnosti – rodiny, s ktorou priamo súvisia aj otázky pôrodnosti, obyvateľstva, a teda budúceho charakteru spoločnosti. Európske krajiny majú už dlhší čas pôrodnosť na úrovni, pri ktorej bez migrácie nedokážu udržať súčasný počet obyvateľov.

Príspevky hostí sa preto venujú témam ako udržateľnosť populácie, prorodinná politika, tradičná rodina, ale i udržateľnosť životného prostredia či zachovanie európskej kultúry. Ako v privítaní na konferenciu uviedla maďarská ministerka pre rodinné záležitosti Katalin Nováková: „Neexistuje budúcnosť bez silnej rodiny.“

Slovensko takmer bez zastúpenia

Pozvanie na podujatie prijal napríklad český premiér Andrej Babiš, slovinský premiér Janez Janša, srbský prezident Aleksandar Vučić, bosniansky štátnik Milorad Dodík, maďarský premiér Viktor Orbán či bývalý viceprezident USA Mike Pence. Podľa pôvodných informácií sa mal zúčastniť aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, no nakoniec neprišiel.

Andrej Babiš. Foto: Budapestidemografiaicsucs.hu

Okrem najvyšších štátnych predstaviteľov budú na samite rečniť mnohí maďarskí i zahraniční politici či predstavitelia vzdelávacích a náboženských inštitúcií. Pozvanie prijala napríklad francúzska politička Marion Maréchal Le Penová, francúzsky konzervatívny esejista a potenciálny prezidentský kandidát Éric Zemmour či poradca premiéra Lotyšska Imants Parādnieks.

Príspevok budú mať aj viacerí ministri práce, sociálnych vecí a rodiny – za Poľsko Marlena Malagová, za Maďarsko Katalin Nováková, za Slovinsko Janez Cigler Kralj, za Lotyšsko Gatis Eglītis a za Slovensko Milan Krajniak. Krajniak je jediným hosťom z našej vlasti na tomto samite.

Základy lepšieho sveta

Bývalý americký viceprezident Mike Pence na podujatí uviedol, že západný svet dnes čelí jednej kríze za druhou – od pandémie až po rozpad rodín.

Podľa jeho slov ho neprekvapuje, že iniciatívy na zvrátenie týchto negatívnych trendov prichádzajú práve zo strednej Európy.

Ako konštatoval, štáty stredu a východu nášho svetadielu zažili totalitu, progresívnu tyraniu, jej nemožné sociálne experimenty či myšlienkovú políciu. „Maďarsko a všetky národy bývalého sovietskeho bloku naučili svet, že ak chcete slobodu, musíte byť hrdý na svoju vlasť; ak chcete demokraciu, musíte si brániť svoju zvrchovanosť,“ dodal Pence.

Ľudská pohodlnosť

Premiér Českej republiky Andrej Babiš vyzdvihol úlohu rodiny v udržiavaní spoločnosti a v udržiavaní zvykov a tradičnej kultúry. „Platón hovorí, že štát musí byť postavený na nejakej myšlienke, a to je pravda, ale myslím si, že je to pravda pre celú Európu,“ povedal Babiš.

Prečo teda prežívame demografickú zimu? „Ľudia sa stali pohodlnými, museli by zmeniť svoje životné štýly, iní by aj chceli deti, ale tiež si chcú budovať kariéru, kým sú mladí,“ povedal český premiér s tým, že je to vidieť napríklad na rastúcom priemernom veku, kedy majú európske ženy prvé deti.

Mnohí ľudia tiež podľa Babiša použijú argument, že výchova detí je drahá a že si ju niektorí nemôžu dovoliť. Je preto podľa neho potrebné, aby vláda urobila všetko preto, aby toto bremeno rodinám čo najviac uľahčila.

Orbán: Andrej, vyhraj!

„Andrej, čakajú ťa voľby. Prosím, vyhraj,“ vyhlásil Viktor Orbán, ktorý sa poďakoval aj všetkým ostatným predstaviteľom štátov zúčastneným na samite. Upozornil na marxistov, progresívcov či stúpencov takzvanej woke ideológie, ktorí sa podľa jeho slov stále rozširujú na západe, a voči ktorým je stredná a východná Európa „očkovaná“.

Maďarský premiér tiež vysvetlil základy rodinnej politiky našich južných susedov. A teda, že by táto politika mala byť stavaná na matkách, že rodenie detí by malo byť ekonomickou výhodou, alebo že fungovanie krajiny musí byť prispôsobené rodinám.

Podľa Orbána sú ekonomické faktory častým dôvodom, prečo sa páry od plodenia detí odvracajú. „Najdôležitejšou úlohou pre maďarskú rodinnú politiku bolo zvrátenie tohto trendu a tiež spraviť z plodenia detí opäť ekonomický benefit,“ dodáva maďarský premiér.

Viktor Orbán. Foto: budapestidemografiaicsucs.hu


Ďalšie články