Fico v reakcii na Matovičov plagát: Lepšie byť mafián ako plagiátor

Igor Matovič, Robert Fico a Roman Mikulec. Foto: Internet Igor Matovič, Robert Fico a Roman Mikulec. Foto: Internet

AKTUALIZOVANÉ Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič ukázal šéfovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi v rokovacej sále Národnej rady SR plagát, na ktorom bolo ručne napísané „vrah na rohu ulice o morálce káže“.

Fico mal práve úvodnú reč k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že Matovič rokovací poriadok NR SR neporušil, pretože si plagát vyrobil priamo v pléne a nepriniesol ho so sebou.

„Kolegovia, upokojte sa. Prečítajte si rokovací poriadok, máme tam jasne napísané, že nesmieme vnášať pomôcky. Pán minister nič nevniesol, on to vyrobil tu, a preto neporušil rokovací poriadok,“ vysvetlil Kollár Matovičovo konanie. „Čo čakáte od plagiátorov, jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič,“ reagoval Fico a Kollár sa na to opýtal, čo čakať od mafiánov. „Ďakujem pekne. Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec,“ oponoval Fico.

Podľa Fica je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že vizuálne pomôcky sa nemôžu vniesť, ale vyrobiť v pléne sa môžu. Povedal, že nabudúce si sem donesú stometrové plátno a budú si maľovať. „Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu,“ povedal Kollár.

Vysvetľuje mafiána

Fico vysvetlil svoje slová „radšej byť mafiánom ako plagiátorom“. „Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale som hrdý na seba, že mi nikto nemôže povedať: ‚Fico, ty si ukradol titul na vysokej škole.‘ A oni tie tituly ukradli. Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale ja som ‚podržtašku‘ mafiánom, ako je Žaluď a podobne, nerobil, ani som nerobil štartéra, ani som nenosil drogy na Slovensko,“ skonštatoval Fico.

Igor Matovič a Robert Fico. Foto: Internet

Fico hovorí o bordeli

Predseda Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s rokovaním o viacerých návrhoch na odvolanie ministra Mikulca hovoril o „bordeli“. Zodpovedný za tento chaos je podľa Fica šéf parlamentu Boris Kollár.

„Podali sme štyri návrhy na odvolanie Mikulca, ale vládna koalícia blokuje NR SR a nechcela o tom rokovať, až urobili chybu, zaradili to ako riadny bod. Mysleli si, že neprídeme do NR SR, ale my sme prišli a rokujeme. To sú všetko tie isté schôdze,“ povedal s tým, že dva návrhy stiahnu. Nechajú však už otvorený bod programu o odvolávaní, ku ktorému už aj začali diskusiu. Trvať budú aj na mimoriadnej schôdzi. Fico hovorí o poistke, aby sa o návrhu rokovalo.

Mikulec: Vaši nominanti sa priznávajú k ohavnostiam

Mikulec na štvrtkovej tlačovej konferencii odkázal expremiérovi a šéfovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi, že jeho nominanti sa priznávajú k „ohavnostiam“ jeho vlády. Minister tiež odkázal čestným vyšetrovateľom, aby sa nevzdávali. „Nevzdávajte to, neexistuje lepší dôkaz o tom, že si robíte kvalitne svoju prácu ako to, že Robert Fico na vás útočí. Ja ako minister vnútra vám vyjadrujem svoju podporu a budem robiť všetko preto, aby ste mohli slobodne robiť to, čo robíte a aby ste naozaj mali uvoľnené ruky,“ vyhlásil.

Matovič povedal, že zákon musí platiť pre každého a za Mikulcovho pôsobenia na čele rezortu vnútra sa podľa neho ukazuje, že sa to napĺňa. Mikulec má aj podporu premiéra. Pokusy o jeho odvolávanie sú podľa Hegera odpoveďou, že vláda napĺňa sľub o rozviazaní rúk orgánom činným v trestnom konaní. „Očista je proces, ktorý potrebuje svoj čas. Aj to, že každý deň vidíme opozičných predstaviteľov, teda bývalých čelných predstaviteľov vlád, značí, že zápas o právny štát vrcholí. Potrebujeme vydržať, nechať priestor orgánom činným v trestnom konaní, aby mohli naďalej pokojne pracovať,“ povedal premiér.

(tasr, ste)


Ďalšie články