Fico šéfke bruselskej delegácie: Dajte si v Holandsku jointa a neotravujte tu vzduch

Protest v Košiciach Na snímke vpravo poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas príhovoru na protivládnom proteste na Hlavnej ulici v Košiciach 1. septembra 2021. Foto: Roman Hanc/TASR

Predseda Smeru Robert Fico odporučil šéfke monitorovacej skupiny, ktorá na Slovensku strávila dva dni a okrem iného uviedla, že počula znepokojivé veci, aby si dala doma v Holandsku jointa a neotravovala vzduch na Slovensku. Verbálny útok prichádza po tom, ako bruselskú delegáciu skritizovali aj Monika Beňová a Peter Pellegrini.

Začiatkom tohto týždňa na Slovensko zavítala Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva zriadená v rámci Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Jej vedúca je holandská europoslankyňa Sophie in ‚t Veldová. Hoci politička na tlačovom brífingu po návšteve skonštatovala, že je v súvislosti so stavom v našej krajine opatrne pozitívna, z jej úst prúdili aj slová opačného charakteru.

„Počuli sme veľmi znepokojivé veci. Počuli sme o nenávistných prejavoch, zastrašovaní novinárov a ľudí bojujúcich proti korupcii, ako aj o odpore voči reformám… či o reformách, ktoré môžu mať nezamýšľané dôsledky,“ priblížila Veldová.

Beňovej chýbalo stretnutie s opozíciou

Výstupy zahraničnej skupiny sa nepozdávali každému a s kritikou nešetrili predovšetkým predstavitelia opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD.

Europoslankyňa zo strany Smer-SD Monika Beňová, ktorá bola v minulosti členkou LIBE, kritizovala delegáciu krátko po jej utorkovom príchode na Slovensko za to, že do svojho programu nezaradila stretnutie so žiadnym predstaviteľom opozície.

Veldovú podľa vlastných slov požiadala, aby do programu návštevy zaradila „aj lídra opozície, ktorého strana je zastúpená mnou a mojimi kolegami v druhej najväčšej frakcii“ v Európskom parlamente.

Veldová na stredajšej tlačovej konferencii vysvetlila, že skupina sa na Slovensku stretla s ľuďmi na základe ich funkcie a pozície, nie na základe ich politickej príslušnosti. Zároveň poznamenala, že v pracovnej skupine je zastúpená každá politická frakcia europarlamentu.

Kritika aj od Pellegriniho

Výčitky v rovnakom duchu skupine adresoval aj expremiér Peter Pellegrini. „Nemieni sa stretnúť a nestretla sa s relevantnými subjektami z opozície, čo považujem za absolútnu chybu. Preto si myslím, že akékoľvek závery tejto misie sú irelevantné a budú jednostranné,“ vyhlásil a odporučil „holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi“, aby si „zbalili kufre“ a odleteli späť.

Fico: Odporúčam jej, aby si dala jointa

Do tretice k LIBE zaujal postoj aj šéf Smeru Robert Fico a pri tejto príležitosti opísal svoje tri skúsenosti s političkami z krajiny tulipánov pôsobiacimi v Európskom parlamente. Nazval ich „tie holandské fešandy“.

„Najskôr mi jedna ako premiérovi, po tom, čo som informoval EP o zmenách Zákonníka práce a raste minimálnej mzdy z dielne Smeru-SD verejne povedala, že mi bude veriť moju ľavicovú orientáciu len vtedy, keď sa v Bratislave postavím na čelo sprievodu homosexuálov a transsexuálov. De gustibus non est disputandum. Proti gustu žiadny dišputát, ale fajnšmekrom na cigánskych transsexuálov je náš primus inter pares B. Kollár,“ povedal.

Druhú podľa vlastných slov milo prijal po vražde novinára Jána Kuciaka, za čo sa mu vraj odmenila tým spôsobom, že vyhlásila, aby skončil v politike. „Títo ľudia sú úplne mimo,“ dodáva.

„A dnes ju tu máme opäť na Slovensku a mudruje o našej krajine, hoci netuší, čo sa deje. Vraj vidí posuny. No áno, dnes sa už zatvárajú na základe vymyslených trestných stíhaní a skorumpovaných udavačov nevinní ľudia a niektorí za záhadných okolností zomierajú vo väzbe. To sa naozaj za mojej éry nedialo, takže pripusťme výraz ‚posun‘. Fešandu na Slovensku zaujímalo všetko, len nie to podstatné. Je to smiešne, čo títo ľudkovia z EP vystrájajú, keďže sa zjavne nudia a potrebujú nejaké ‚vzrúšo‘. Odporúčam jej, aby si v Holandsku dala jointa a hľadala ‚vzrúšo‘ u seba doma a neotravovala vzduch na Slovensku,“ uzavrel Fico.

Primitívne

Ficov status komentoval napríklad poslanec parlamentu za OĽaNO Peter Pollák. „Primitívne!“ znelo jeho jednoslovné hodnotenie slov Roberta Fica, pričom si vyslúžilo najviac súhlasných reakcií užívateľov sociálnej siete. Kriticky sa vyjadrili aj ďalší komentujúci. „Kedysi ste boli premiér. Už zjavne ním nie ste, nielen funkciou, ale už ani len tou úrovňou,“ objavilo sa pod statusom.

https://standard.sk/117944/doma-konzervativny-v-bruseli-progresivny-smer-rastie-aj-napriek-ocividnej-schizofrenii/

Prvá delegácia prišla už pred tromi rokmi

Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva – zriadená v septembri 2019 v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci – nadväzuje na činnosť dnes už neexistujúcej Monitorovacej skupiny pre právny štát, vytvorenej v júni 2018 po vraždách maltskej blogerky a novinárky Daphne Caruany Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

EP vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia výborov EP pre občianske slobody a kontrolu rozpočtu pricestovala na Slovensko už v marci 2018.

(tasr, tod)


Ďalšie články