Odhoďte čínske telefóny a nekupujte si ďalšie, vyzýva litovské ministerstvo obrany

Predajné miesto Xiaomi v meste Chang-čou. Foto: Wikipedia/ Predajné miesto Xiaomi v meste Chang-čou. Foto: Wikipedia/Raysonho

Zahoďte a nekupujte si čínske telefóny, hovorí ministerstvo obrany Litvy. Poukazuje špecificky na výrobcu telefónov Xiaomi. Zariadenia tejto značky sú podľa ministerstva schopné cenzurovať niektoré výrazy, ktoré idú proti želaniam Pekingu. Ide zrejme o ďalší krok v konflikte medzi Litvou a Čínou.

Rezort obrany v Litve varoval občanov pred telefónmi čínskej výroby. Litovcom zároveň odporučil, aby sa týchto zariadení čim skôr zbavili, vzhľadom na možnú prítomnosť neželaných funkcií. Tamojšie ministerstvo obrany sa odvoláva na štúdiu Národného strediska pre kybernetickú bezpečnosť, ktoré testovalo telefóny s funkciou 5G od čínskych výrobcov.

Podľa výskumu majú niektoré telefóny značky Xiaomi zabudovanú cenzurujúci softvér. Zariadenia vrátane primárneho internetového prehliadača automaticky rozpoznávajú a blokujú vety písané čínskymi znakmi, ako napríklad „slobodný Tibet“, „nezávislosť Taiwanu“ či „demokratické hnutie“. Dokopy má ísť o viac ako 440 slov a výrazov v čínštine.

Telefóny predávané v štátoch Európskej únie majú vraj túto funkciu vypnutú, v zariadení však zostala. Podľa štúdie je možné funkciu kedykoľvek opäť zapnúť, dokonca aj na diaľku. Okrem toho litovské ministerstvo varuje aj pred nedostatočnou ochranou používateľských dát, ktoré telefóny zbierajú a údajne zasielajú na server v Singapure.

Nekupujte si ich                                                                                             

„Naše odporúčanie je nekupovať si nové čínske telefóny a zbaviť sa tých starých, ktoré už boli zakúpené, čo najrýchlejšie, ako je to možné,“ vyjadril sa zástupca ministra obrany Margiris Abukevičius. Podľa štúdie sú tieto varovania dôležité nielen pre Litvu, ale pre všetky štáty, ktoré využívajú zariadenia od spoločnosti Xiaomi.

Samotná spoločnosť na správu z Litvy zatiaľ nereagovala, uvádza portál Politico.

Vyhlásenie litovského ministerstva obrany je zrejme pokračovaním sporu Pekingu a Vilniusu, ktorý sa začal v júli tohto roku. V Litve totižto otvorili de facto veľvyslanectvo Taiwanu (oficiálne „zastupiteľskú kanceláriu“), ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. Kroky, ktoré by potvrdzovali samostatnosť tohto ostrovného územia, vníma Peking veľmi vážne.

Začiatkom augusta Čína vyzvala Vilnius, aby stiahol svojho veľvyslanca z Pekingu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že odvolá svojich diplomatov z tohto pobaltského štátu.

Len pätnásť štátov na svete má oficiálne diplomatické styky s Taiwanom, pričom zvyšné krajiny väčšinou hostia len obchodné kancelárie, ktoré však v podstate slúžia ako veľvyslanectvá. Vo všeobecnosti sa však štáty vyhýbajú používaniu názvu ostrova, namiesto ktorého sa uchyľujú k názvu hlavného mesta ostrova Tchaj-pej.

Čína sa previnila aj v minulosti

Napriek konfliktu však nie sú litovské varovania neopodstatnené. Čínske spoločnosti majú za sebou viacero škandálov, čo sa týka podozrení zo sledovania. Pripomeňme prípad z roku 2018, keď v Spojených štátoch odhalili čínske mikročipy na materských doskách spoločnosti Elemental Technologies.

Tieto mikročipy boli tajne nainštalované u subdodávateľa v Číne, pričom sa následne dostali aspoň do tridsiatich amerických spoločností a korporácií. Čip mohol byť využitý na získanie kompletného prístupu do zariadenia či siete.


Ďalšie články