Putin prečkáva pandémiu v letovisku. Má tam repliku svojej moskovskej pracovne

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov počas stretnutia v prezidentskej rezidencii Novo Ogarjovo pri Moskve. Foto: TASR Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov počas stretnutia v prezidentskej rezidencii Novo Ogarjovo pri Moskve. Foto: TASR/AP

Putin si dal v populárnom čiernomorskom letovisku Soči vybudovať repliku svojej pracovne z podmoskovskej rezidencie Novo-Ogarjovo.

Kremeľ tak môže svojvoľne informovať o tom, kde sa ruský líder nachádza. Na základe analýzy leteckých liniek a s odvolaním sa na štyri zdroje o tom informoval ruský spravodajský portál Proiekt.

Kam lieta Putin?

Podozrenie, že Putin, ktorý mal byť toho času podľa televíznych záberov vo svojej podmoskovskej rezidencii Novo-Ogarjovo, je v skutočnosti v Soči, nadobudli novinári z portálu Proiekt na základe analýzy dát služby Flightradar24, na ktorej možno nájsť informácie o každom uskutočnenom lete.

Vo štvrtok 3. decembra priletel Putin do Petrohradu, kde sa zúčastnil na verejnej prehliadke nového ľadoborca Viktor Černomyrdin. Podľa údajov Flightradar24 priletelo prezidentovo lietadlo do „severného hlavného mesta“, ako Rusi nazývajú Petrohrad, zo subtropického letoviska Soči.

Oficiálna stránka Kremľa však tvrdí, že prezident niekoľko predchádzajúcich dní pracoval vo svojej podmoskovskej rezidencii. Hoci mohol teoreticky uskutočniť let Moskva-Soči-Petrohrad, podľa služby na sledovanie letov tak neurobil.

Od leta v Soči

Deň predtým sa podľa televíznych reportáží Putin zo svojej podmoskovskej pracovne rozprával cez telemost s ruskými školákmi. V samotnej reportáži bolo priamo uvedené, že prezident rozhovory uskutočnil v Novo-Ogarjove. Nemenovaný zdroj však pre Proiekt uviedol, že zamestnanci úradu prezidenta sa v ten deň nachádzali práve v Soči.

Dva iné zdroje následne pre portál spresnili, že ruský líder sa v čiernomorskom letovisku nachádza už od konca leta, no Kremeľ o tom neinformuje.

Od augusta totiž podľa ich slov v Rusku očakávali druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, pričom národ si má podľa ruskej vlády myslieť, že prezident sa počas krízy zdržiava v hlavnom meste.

Identická pracovňa

Pre tento účel vystavali Putinovi podľa daných zdrojov v Soči presnú kópiu jeho moskovskej pracovne, čo pre Proiekt potvrdil aj manažér jedného zo štátnych podnikov.

Skrývať miesto pobytu prezidenta by za normálnych okolností, keď jeho činnosť pokrývajú novinári, bolo pre Kremeľ dlhodobo nemožné. Tí však k nemu už od začiatku pandémie nemajú žiaden prístup, pričom prezidenta vidí naživo len filmový štáb Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (VGTRK).

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázky Proiektu v súvislosti s daným článkom neodpovedal.


Ďalšie články