Štát nedodal dosť samotestov do škôl a časť rodičov ich odmieta používať

žiaèka žiaci Základná škola na Hargašovej ulici Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Zachar/TASR

Samotesty na detekciu covidu mali od ministerstva školstva dostať všetci rodičia žiakov bezplatne, ale štát zlyhal. Ďalší ich síce dostali, ale testy ich postupne omrzeli. Niektorí testy dokonca vracajú, pretože nechcú nahlasovať výsledky. Pre pozitívne testy sú zatvorené dve percentá tried.

Školy sa počas delta vlny riadia novým školským semaforom. Má zabrániť tomu, aby sa opäť plošne zatvorili.

Zelená fáza semaforu platí, ak v škole testy neodhalia žiadnu osobu pozitívnu na koronavírus. Vyučovanie v takom prípade funguje v normálnom režime.

Ak sa v škole vyskytne aspoň jedna osoba pozitívna na covid, nastane oranžová fáza. Žiaci danej triedy idú do karantény a škola musí zabezpečiť dištančné vzdelávanie.

Červená fáza nastane, ak je v škole viacero potvrdených pozitívnych prípadov na covid a na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o epidemický výskyt. Ak je škola ohniskom nákazy, regionálny úrad ju môže zatvoriť úplne.

Samotesty zlyhali hneď v úvode

Ministerstvo školstva s cieľom predísť zatváraniu škôl navrhlo, aby sa deti počas delta vlny dvakrát týždenne otestovali. Sľubovalo testy s krátkou paličkou, aby stery mohli robiť deťom rodičia doma. Výsledky testu mali potom rodičia nahlásiť škole cez informačný systém EduPage.

Problémy vznikli hneď na začiatku. Záujem prejavilo viac než 400-tisíc rodičov a testov bol nedostatok. Rezort preto poslal školám inštrukcie, aby testy prerozdelili do vreciek po päť kusov. Ušlo by sa tak viacerým rodičom a žiaci by sa mohli testovať aspoň raz za dva a pol týždňa.

Ani takéto prerozdelenie nestačilo a niektoré školy museli začať bez dodávok testov. „Rodičia z našej školy deti ešte netestujú. Minulý týždeň sme testy dostali z kraja, prerozdeľovať rodičom ich budeme zajtra na plenárnej schôdzi,“ hovorí Monika Strnková, riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Poprade.

Poprad je od pondelka v COVID automate červený, ale ich škola ostáva v zelenej fáze školského semaforu. Nevyskytol sa tam žiaden pozitívny žiak a všetky triedy vyučujú prezenčne. Či je to len dôsledok netestovania, zatiaľ nevedno.

„Rodičia zatiaľ svoje deti netestujú, pretože po testy sme si boli až 16. septembra. Teraz to delíme do vreciek po päť kusov a zajtra (23. septembra) ich budeme rozdávať rodičom, ktorí o testy prejavili záujem,“ uviedla Jana Milčáková zo Základnej školy v Levoči. Škola zatiaľ funguje bez akýchkoľvek obmedzení, ale dá sa predpokladať zhoršenie. Okres Levoča je aktuálne červený a od budúceho týždňa budú v rovnakej fáze aj všetky susedné okresy.

„Naša škola je v zelenej fáze, ale ešte len tento týždeň sme odovzdávali testy, takže nevieme, či ich deťom rodičia robia,“ povedala Alžbeta Chamilová, riaditeľka ZŠ Komenského v Starej Ľubovni.

Niektorým školám paradoxne nepomohlo ani to, že samotesty dostali.

Myšlienka pekná, rodičia si aj tak robia po svojom

Základná škola Vajanského v Skalici má momentálne pozitívnych žiakov aj zamestnancov. V karanténe sú preto štyri triedy, ale tento počet sa môže meniť. Okres Skalica je v bordovej fáze a počet pozitívnych prípadov rastie.

„Vždy na konci týždňa pripomíname rodičom, aby v nedeľu večer alebo v pondelok ráno urobili svojim deťom test, nech začneme týždeň v čo najbezpečnejšom prostredí. Napriek tomu nie všetci rodičia, ktorí dostali samotesty, informujú pravidelne o ich použití,“ uviedol riaditeľ František Kaprálik.

Medzi rýchlo rastúce okresy patrí aj Žarnovica. Tamojšia základná škola je v oranžovej fáze semaforu. V utorok tam antigénovým testom zachytili pozitívneho žiaka a teraz čakajú na výsledok presnejšieho PCR testu. Napriek tomu, že sa testy osvedčili, rodičia ich nevyužívajú.

„Rodičia uskutočňujú samotestovanie nepravidelne, skôr iba v prípade podozrenia. Dostali sme desať testov na žiaka,“ opísala riaditeľka Miroslava Cenderská.

Čoho je málo, to je vzácne

Niektorí rodičia svoju neochotu testovať aj demonštratívne prejavili.

„Mnohí rodičia výsledky samotestovania nehlásia a niektorí samotesty vrátili, lebo odmietajú nahlasovať výsledky,“ uviedla Alena Petáková, riaditeľka základnej školy v bratislavskom Lamači.

Medzi epidemicky rastúcimi okresmi sa ocitol aj Dolný Kubín. Od budúceho týždňa prejde do prísnejšej červenej farby. Sčervenali aj všetky jeho susedné okresy okrem Liptovského Mikuláša. Zdá sa, že rodičia si uvedomujú riziko nákazy a nenechávajú nič na náhodu. Skúsenosť tamojšej školy je preto opačná.

„Pravidelné testovanie sa uskutočňuje. Všetci, ktorí požiadali o testy, sa neodmietli testovať. Vrátili sa približne dva až tri kusy, ktoré sme odovzdali iným záujemcom. Zaznamenali sme ešte zvýšený záujem o testy, čo sa podarilo vybaviť a následne sa testy rozdali,“ skonštatoval Rastislav Eliaš, riaditeľ dolnokubínskej Základnej školy Janka Matúšku.

V dištančnom vzdelávaní je momentálne 851 tried, čo predstavuje dve percentá z celkového počtu tried. Na diaľku sa aktuálne vzdeláva 28 807 žiakov, čo predstavuje 3,7 percenta z celkového počtu. 


Ďalšie články