Francúzsky prezidentský kandidát varuje pred občianskou vojnou

Xavier Bertrand. Foto: TASR/AP Xavier Bertrand. Foto: TASR/AP

Stredopravicový kandidát na prezidenta Francúzska Xavier Bertrand sa obáva, že v krajine môže dôjsť k občianskej vojne. Vedie k tomu podľa neho hlavne stav beztrestnosti či boje gangov v uliciach francúzskych miest.

Na bezpečnostné problémy vo Francúzsku nedávno upozornil republikán Xavier Bertrand, predseda regiónu Hauts-de-France a prezidentský kandidát v budúcoročných voľbách. O bezpečnostnej situácii hovoril v relácii Le Grand Jury, ktorá je spoločnou produkciou televízií RTL a LCI, ako aj denníka Le Figaro.

„Dnes je vo Francúzsku skutočné riziko občianskej vojny,“ vyjadril sa kandidát a uviedol, že hlava štátu musí urobiť všetko preto, aby sa takému stavu vyhla. Predovšetkým skoncovať s beztrestnosťou.

Bertrand poukazuje napríklad na to, že v uliciach Francúzska bojujú medzi sebou gangy s kalašnikovmi: „Nie je to občianska vojna?“ Obyvatelia dotknutých oblastí podľa neho žijú v strachu, že sa nedostanú bezpečne domov z práce alebo niekto bude obťažovať ich ženy a deti.

Náboženské boje

„Máme prezidenta, ktorý neprijal žiadne opatrenia ohľadom nebezpečia a násilia v krajine,“ skritizoval Bertrand súčasnú hlavu Francúzska Emmanuela Macrona. Hovoril aj o tom, že bude bojovať proti tým, ktorí nerozlišujú medzi „moslimami a islamistami“.

Podľa neho môže totiž občianska vojna vzniknúť aj na základe náboženských sporov. Zároveň však nesúhlasil s výrokmi komentátora a spisovateľa Erica Zemmoura, ktorý je pri vyjadreniach v oblasti bezpečnosti a islamu ešte tvrdší.

„Z jeho návrhov som si odniesol len to, že budeme musieť meniť krstné mená detí alebo zakazovať niektoré krstné mená. Má to miesto v politickej debate? Je to niečo, čo zaistí Francúzom život v mieri alebo im zjednoduší prácu?“ dodal kandidát na prezidenta. Odkazoval na Zemmourov výrok, aby v krajine zakázali cudzie mená, ako Mohamed či Kevin.

Bertrand patrí medzi trojicou favoritov v aprílových prezidentských voľbách. V prieskumoch je obvykle na treťom mieste za Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou.

Varovný list generálov

Podobné výroky o občianskom konflikte zneli v krajine galského kohúta v apríli tohto roku. Prišli od tamojších generálov vo výslužbe, pričom ich otvorený list podpísalo aj viacero dôstojníkov a vojakov. „Francúzsko je v nebezpečí. Aj keď sme na dôchodku, ostávame vojakmi Francúzska a nemôžeme v súčasných podmienkach ignorovať dianie v našom krásnom štáte,“ napísali v liste.

Signatári podotkli, že Francúzsko sa drobí z dôvodu presadzovania ľavicových ideológií a islamizmu. Republiku podľa nich ohrozujú viaceré zhubné nebezpečenstvá, doslova hovorili o „hordách z predmestí“, čím odkazujú na tamojšie populácie s imigrantským pozadím.

Celé predmestia sa podľa nich stávajú oblasťami, kde neplatia zákony či ústava republiky. Vyzvali preto na zakročenie armády, pokiaľ nedokáže vláda zabezpečiť bezpečnosť svojich občanov. Predstavitelia Macronovej vlády list prirovnali k pokusu o vojenský puč spred 60 rokov proti vtedajšiemu prezidentovi Charlesovi de Gaullovi.


Ďalšie články