Chovanec si smrť spôsobil sám, tvrdí neoverený posudok z Belgicka. Prokuratúra jeho únik vyšetruje

Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube

Zahraničné médiá zverejnili nový posudok v prípade Chovanec. Podľa jeho obsahu si Slovák na bruselskom letisku spôsobil smrteľné zranenia sám. Miestna prokuratúra hovorí o narušení stále živého vyšetrovania a začala s vyšetrovaním porušenia služobných povinností. Dokument, ktorého relevantnosť je otázna, je podľa právnych zástupcov pozostalých nástrojom polície na vyvinenie sa.

V prípade široko medializovanej smrti slovenského občana Jozefa Chovanca na bruselskom letisku Charleroi sa nečakane objavil nový znalecký posudok.

V správe sa uvádzalo, že podnikateľ skonal na následky opuchu mozgu spôsobenom údermi hlavy do steny a nezapríčinila ich potýčka s políciou, pri ktorej prišlo k niekoľkominútovému duseniu.

„Ani vyšetrenie prijatia do nemocnice, ani nálezy pitvy neodhalili klinické príznaky nedostatku kyslíka. Nezaznamenali sme žiadne traumatické stopy, ktoré by pravdepodobne dokázali nedostatok kyslíka,“ uvádzalo sa v texte.

Ak by sa preukázalo, že smrť Slováka nastala v dôsledku vlastného konania a nie pre intervenciu príslušníkov polície, mohlo by to dospieť k ich úplnému oslobodeniu. Skonštatoval to Franck Discepoli, právnik špecializujúci sa na oblasť trestného práva.

Chovancovi pozostalí sú prekvapení

„Ostali sme veľmi prekvapení, pretože sme o žiadnej takejto expertíze nevedeli. Naši experti neboli nikým kontaktovaní. Nie je jasné, kto túto informáciu pustil do médií,“ uviedol pre TV JOJ na margo toho advokát zastupujúci Chovancovu rodinu Lenner Dierickx.

Posudok je v zmysle slov právnych zástupcov pozostalých nástrojom, ktorým sa chce polícia zbaviť viny.

Podľa belgickej prokuratúry bol takýto únik informácií, ktorý spôsobil narušenie vyšetrovania, poľutovaniahodný. Vo veci preto začalo nové vyšetrovanie z dôvodu porušenia služobného tajomstva.

„Dnes nám generálna prokuratúra potvrdila, že žiadny finálny záver zatiaľ neexistuje a správa, ktorá unikla do médií je absolútna lož. Myslím si, že takýto typ informácie v médiách neprospieva vyšetrovaniu,“ uviedol po vyjasnení záležitosti Dierickx.

Už o pár dní sa na letisku pri belgickej metropole uskutoční rekonštrukcia potýčky, ktorá by do kontroverzného zásahu mohla priniesť viac svetla. Vyšetrovanie sa stále neskončilo.

Dezorientovaný či agresívny?

Chovanec zomrel po prevoze do nemocnice vo februári 2018 krátko po tom, ako sa stal predmetom neprimeraného zásahu a neetického správania členov letiskovej polície v cele predbežného zadržania.

Dôvodom postupu mal byť konflikt, ktorý údajne vyprovokoval v lietadle po tom, ako odmietol predložiť letenku, v reakcii na čo kapitán stroja odmietol vzlietnuť. Svedkovia na Chovancovu obranu však opisovali, že vyzeral byť skôr dezorientovaný.


Ďalšie články