Čínska verzia aplikácie TikTok prišla s časovým limitom pre mladistvých

TikTok, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com TikTok, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Po hrách a televízii prichádzajú ďalšie opatrenia na krotenie času, ktoré trávia deti za obrazovkou. Tentoraz však nejde o iniciatívu Pekingu, ale samotnej spoločnosti, ktorá stojí za TikTokom.

Čínska spoločnosť ByteDance, ktorá stojí za aplikáciou na zdieľanie videí TikTok, respektíve i za špecifickým čínskym variantom Toujin (抖音), ohlásila nové pravidlá pre mladistvých užívateľov. Obmedzí čas, ktorý môžu stráviť používaním aplikácie, a aj to, aký obsah uvidia.

Osoby mladšie ako štrnásť rokov budú môcť používaním aplikácie stráviť len štyridsať minút denne. Zároveň pre nich nebude Toujin dostupný v určitom čase dňa – konkrétne od desiatej hodiny večer do šiestej hodiny ráno.

Okrem toho bude časť obsahu nedostupná. Spoločnosť vyzvala rodičov, aby svoje ratolesti registrovali pod ich skutočnými menami, alebo aby im sami manuálne zapli takzvaný mód pre mladistvých, ktorý obsahuje spomenuté zmeny.

ByteDance taktiež plánuje na aplikácii propagovať obsah, ktorý považuje za prospešný pre mladé generácie. Má ísť napríklad o vedecké experimenty, výstavy z múzeí a galérií či zábery z prírody. Vznikla i nová aplikácia Siao Čchu Sing (Xiao Qu Xing), ktorá ponúka výlučne vzdelávací obsah.

Neveľký dopad

Zaujímavé je, že konkurenčná aplikácia Kuaishou vlastnená gigantom Tencent zaviedla podobné opatrenia už v roku 2019. Internetové spoločnosti v Číne sa v poslednom čase snažia splniť požiadavky regulačných úradov, ktoré sa zamerali práve na internetové služby.

Ako nedávno informoval Štandard, Peking za posledný rok obmedzil čas, ktorý môžu deti stráviť hraním internetových hier, alebo zakázal zobrazovanie zženštilých mužov v médiách.

V hľadáčiku sú aj sociálne siete, ku ktorým sa TikTok v praxi radí. Tie majú v Číne viac ako 930 miliónov užívateľov a bežný Číňan na nich strávi viac ako dve hodiny denne. Samotný Toujin má zrejme okolo 490 miliónov používateľov.

Samotná regulácia sa zrejme nedotkne veľkého množstva detí, ktoré podľa denníku South China Morning Post tvoria len necelých päť percent užívateľov Toujinu.


Ďalšie články