Kováčik čelí novej obžalobe. Len v pondelok mu pritom súd vymeral 14 rokov

Dušan K. Dušan Kováčik. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Len deň po tom, ako bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika neprávoplatne odsúdili na 14-ročný pobyt za mrežami, na verejnosť prenikli informácie o podaní ďalšej obžaloby voči jeho osobe. Tá sa týka prijatia úplatku od Petra Košča, blízkeho Slovenskej informačnej službe, za odňatie dvoch spisov.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí ďalšej obžalobe. Prokurátor ju na neho podal v súvislosti s prijatím úplatku vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra Košča, ktorého prezývajú aj Pán X a je známy konexiami so Slovenskou informačnou službou.

Informuje o tom portál Aktuality, pre ktorý posun v prípade potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (SŤS) Katarína Kudjáková. „Obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto trestnej veci bola podaná 14. septembra a pripadla zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici,“ povedala.

Kľúčovým svedkom trestnej činnosti je údajne niekdajší šéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, ktorého spolu s ďalšími bývalými funkcionármi obvinili pri akcii Očistec.

„Peter Košč mal dať podľa vyšetrovateľa peniaze vtedajšiemu špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi za to, že došlo k odňatiu dvoch spisov vtedajšiemu dozorujúcemu prokurátorovi Petrovi Kyselovi. Oba prípady sa už pred takmer šiestimi rokmi vyšetrovali na Národnej kriminálnej agentúre a po zásahoch zhora boli presunuté a stopnuté,“ vysvetľujú Aktuality.

Jeden sa podľa šéfa tímu Očistec Ľubomíra Daňka týkal Jozefa Reháka a druhý Petra Košča, ktorý je dodnes na úteku a polícia po ňom vyhlásila pátranie.

Prípad bývalého šéfa policajných odposluchov Jozefa Reháka sa týka podozrení z vynášania zločineckej skupine sýkorovcov – konkrétne priamo jej vtedajšiemu šéfovi Róbertovi Lališovi.

Čerstvo odsúdený 

Súd uznal v pondelok Kováčika za vinného v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok.

Ďalej za vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Súd ho uznal za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby.

Bývalého špeciálneho prokurátora odsúdil ŠTS v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Rozsudok nie je právoplatný. Viac v článku Štandardu.


Ďalšie články