Milanová odvolala šéfa Múzea SNP Mičeva. Som na príťaž, robia politický bluf, reaguje

Stretnutie generácií pri príležitosti 76. výroèia vypálenia obce Kalište Stanislav Mičev. Foto: Ján Krošlák/TASR

Šéfka rezortu kultúry odvolala riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva. Svoj post by mal opustiť koncom tohto mesiaca. Funkcionár sa domnieva, že za verdiktom stojí jeho odpor voči rozkúskovaniu tejto inštitúcie, ktoré nazýva politickým blufom.

Ministerky kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odvolala dlhoročného riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva. Funkcionár by mal svoj post opustiť do 30. septembra. V kresle šéfa sedel od roku 2006.

Rezort kultúry jeho odvolanie zdôvodňuje tvrdením, že došlo k viacerým pochybeniam pri riadení múzea, a preto bolo nútené pristúpiť k uvedenému kroku. O aké konkrétne pochybenia šlo, ministerstvo nekonkretizovalo.

„Riaditeľom alebo riaditeľkou Múzea SNP musí byť človek, ktorý zabezpečí riadny chod inštitúcie a bude spĺňať všetky náležitosti, ktoré mu udeľuje zákon či interné pravidlá. Keďže zriaďovateľom múzea je ministerstvo kultúry, jeho riaditeľ musí zabezpečiť tiež realizáciu rozhodnutí v súvislosti s chodom organizácie,“ zverejnil rezort.

Múzeum čakajú veľké zmeny

Podľa Milanovej banskobystrické múzeum čakajú organizačné zmeny, preto je na jeho čele potrebné vedenie, ktoré ich uvedie do života. Reč je o akomsi rozdrobení tejto inštitúcie.

Podľa zámeru ministerstva digitalizačné centrum múzea prejde pod odbornú správu Slovenskej národnej galérie, ktorá má dlhoročné skúsenosti s riadením digitalizácie predmetov kultúrnej hodnoty v Bratislave a vo Zvolene.

Zároveň národná expozícia v Auschwitz-Birkenau bude presunutá pod správu Múzea holokaustu v Seredi, kde podľa názoru odborníkov obsahovo patrí.

https://standard.sk/70086/tradicia-nekulturnych-ministrov-kultury-pokracuje/

Mičev: Bol som prekážkou

Riaditeľ, ktorý je zároveň predsedom malej mimoparlamentnej ľavicovej strany Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby, svoje odvolanie podľa vlastných slov očakával a v rozhovore pre portál Pravda ho pripisuje skutočnosti, že nesúhlasil „s tým, čo sa deje“ a uviedol, že bol „prekážkou“.

„Myslím si o tom svoje. Celá tá rošáda okolo múzea je jeden politický bluf, ktorý nemajú ako zdôvodniť, a ja som na príťaž,“ skonštatoval Mičev, ktorý v roku 2017 kandidoval aj na post banskobystrického župana, no napokon sa ašpirácie vzdal v prospech Jána Luntera.

Pondelkové stretnutie s ministerkou Milanovou, na ktorom mu informáciu oznámila, bolo podľa neho stručné, vecné a bez nejakých emócií.

Integritu múzea chce obhajovať do poslednej chvíle

Mičev Milanovej verdikt komentoval aj na Facebooku. „Vybudovali sme spoločne inštitúciu, ktorá v mnohých smeroch udávala trend nielen na Slovensku. Naši zahraniční partneri to ocenili mnohokrát. Tí na východe a aj ti na západe. Naši blízki susedia, ako aj tí v Afrike, Ázii či v oboch Amerikách. Nemáme sa za čo hanbiť. Ani náhodou,“ napísal.

„Niekto mi povedal, že úspech sa neopúšťa. Niečo na tom bude. Moje myšlienky, ale aj činy, zostanú pri Múzeu SNP. Do poslednej chvíle budem obhajovať jeho integritu a nedopustím dehonestáciu, ktorú očakávame snáď všetci,“ pokračoval historik.

Rodený banskobystričan Mičev je členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov či členom vedeckej rady Vojenského historického ústavu v Bratislave. Je poslancom mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici a autorom mnohých historických publikácií, výstav a dokumentov. Založil tradíciu osláv SNP.

Prechod pod rezort obrany

Múzeum SNP by podľa plánov vládnej koalície malo začiatkom roka 2022 prejsť pod ministerstvo obrany. Inštitúcia sa tomu bránila aj tvrdením, že chce dejiny prezentovať bez ideológie. Proti rozhodnutiu tiež iniciovala petíciu.

„Podriadenie Múzea SNP pod Vojenský historický ústav znamená degradáciu špičkového múzea na organizáciu bez právnej subjektivity a možnosti samostatného rozhodovania,“ uvádzalo sa v dokumente, ktorý podpísali tisícky ľudí.

„Z pohľadu ministerstva kultúry ide o logické spojenie dvoch inštitúcií, ktoré sú svojím odborným zameraním veľmi blízke a som presvedčená, že pre obe inštitúcie to bude novým impulzom k ďalšiemu rozvoju,“ konštatovala vtedy ministerka Milanová.

(tasr/tod)


Ďalšie články