Zišla sa skupina, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát. Remišová v nej je, Lipšicovi účasť zatrhli

Odborná pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát Eduard Heger prezentuje zámery pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Foto: Martin Baumann/TASR

Pracovná skupina na obnovenie dôvery v právny štát sa v pondelok prvýkrát zišla a prináša so sebou ďalšie napätie vo vládnej koalícii. Veronika Remišová sa do nej dostala, Daniel Lipšic z nej vypadol. Premiér Eduard Heger očakáva výsledky ešte tento týždeň, šéf parlamentu ju bojkotuje.

Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) minulý týždeň schválila vytvorenie pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Už pri jej vzniku premiér avizoval, že bude zasadať každý deň, až kým vláde a parlamentu predloží svoje odporúčania. Heger ich očakáva ešte tento týždeň.

K vytvoreniu špeciálnej skupiny došlo po minulotýždňovom zatknutí štvorice vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a zastupujúceho šéfa Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Petra Scholtza.

„Vláda si plne uvedomuje a rešpektuje procesnú samostatnosť orgánov činných v trestnom konaní. Ak sa však ukáže, že pre zvýšenie kvality spravodlivosti treba systémové zmeny, vláda je pripravená ich uskutočniť,“ deklaroval premiér.

Aj minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič očakáva prvé výsledky pracovnej skupiny už o pár dní.

„Pre očistu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje, potrebujeme v prvom rade garantovať statočným a odvážnym vyšetrovateľom a prokurátorom, aby mohli ísť po krku takzvaným našim ľuďom alebo zbohatlíkom, ktorí tu roky rozkrádali Slovensko,“ povedal Matovič pred prvým rokovaním odbornej skupiny.

Členovia pracovnej skupiny

Podľa vládou schváleného uznesenia má špeciálna poradná komisia navrhnúť konkrétne nástroje, ktoré by mali viesť k tomu, aby zložky štátu pri plnení bezpečnostných úloh zvýšili záruky zákonnosti a ústavnosti.

V pracovnej skupine majú nominantov ministerstvá spravodlivosti, zahraničných vecí a európskych záležitostí, vnútra, financií, obrany, životného prostredia, ale aj investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Medzi členmi je napríklad ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), bývalý policajný prezident a poradca ministra vnútra Jaroslav Spišiak či predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Najvyšší súd svojho zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát nevyslal. Na tvorbe legislatívy by sa podľa neho mala zameriavať zákonodarná a výkonná moc, nie súdna.

Predpokladaní členovia odbornej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Zdroj: Webnoviny/Facebook

Líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová považuje za nevyhnutné urobiť zmeny na policajnej inšpekcii, ale aj na špeciálnej a generálnej prokuratúre. „Stav v polícii a na prokuratúre sa musí zmeniť. Rovnako sa musia ozrejmiť podozrenia z opakovaného zneužívania tajnej služby. Prinášam konkrétne návrhy na zmeny policajnej inšpekcie, na zmeny na špeciálnej a generálnej prokuratúre, na nový prístup k sporným zákonným ustanoveniam, a aj k výberu sudcov, prokurátorov a policajtov,“ avizovala na sociálnej sieti.

Na stretnutiach sa zúčastňujú aj zástupcovia predsedu vlády, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Špecializovaného trestného súdu, Rady prokurátorov SR a Generálnej prokuratúry SR. Odbornosťou je podľa Hegera skupina bezprecedentná.

Bez kollárovcov

Sme rodina je jediná koaličná strana, ktorá odmietla vznik pracovnej skupiny podporiť. Predseda parlamentu a šéf hnutia Boris Kollár v reakcii na jej vznik uviedol, že nechce, aby jednu mafiu v orgánoch činných v trestnom konaní nahradila druhá.

„Nebudem podporovať, aby sa z jednej mafie vytvorila druhá, z Ficovej Čurilova,“ vyhlásil Kollár.

Matovič hnutie Sme rodina ubezpečil, že zmeny, ktoré má nová vzniknutá pracovná skupina odporučiť, nie sú namierené proti niekomu, ale za očistu a spravodlivosť pre každého.

Minister financií však varoval, že ak by Kollárove hnutie blokovalo očistný proces, tak by si koaliční partneri museli klásť otázku, či dokážu koalíciu udržať aj bez Sme rodina. Je to prvýkrát, keď sa takáto možnosť začala skloňovať. Navyše aj SaS pripúšťa, že ak sa budú hodnotové rozdiely medzi koaličnými partnermi neustále zväčšovať, tak sa bude koalícia rozprávať aj o ďalších možnostiach spoločného vládnutia. Možnosť vlády bez Sme rodina v pondelok pripustil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Aj bez Lipšica

V špeciálnej komisii nemá zastúpenie ani Úrad špeciálnej prokuratúry, hoci pôvodne mal byť jej súčasťou aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Predseda vlády potvrdil medializované informácie, že Lipšicovu účasť zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka, s ktorým je špeciálny prokurátor už dlhšie v konflikte. Generálnu prokuratúru zastupuje Barbora Hubertová.

Matovič komentoval Lipšicovu neúčasť v odbornej skupine na Facebooku. „Toto je na čo dobré, neviete?“ pýta sa minister financií v reakcii na správu o tom, že Lipšicovu účasť zatrhol Žilinka.


Ďalšie články