Premiér pripustil vládu bez Sme rodina. Podobne sa cez víkend vyjadril Igor Matovič

Eduard Heger, Boris Kollár tlaèová konferencia k ïalšej pomoci pre gastro a cestovný ruch Predseda vlády Eduard Heger (v popredí). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Eduard Heger si vie predstaviť prípadnú vládu bez Sme rodina s podporou nezaradených poslancov Národnej rady SR, ak to bude viesť k výsledkom v prospech občanov a stabilnej vláde. Reagoval tak na otázky novinárov na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní odbornej pracovnej skupiny k situácii v bezpečnostných zložkách. Hnutie Sme rodina sa do pracovnej skupiny nezapojilo.

 „Pre mňa je dôležitá stabilná vláda, ale aj vláda, ktorá má výsledky. Na to, aby sme mali výsledky, potrebujeme podporu parlamentu,“ reagoval premiér na otázky médií. Dodal, že vládnutie s podporou nezaradených poslancov si vie predstaviť, ak to bude viesť k výsledkom v prospech občanov.

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár koncom minulého týždňa oznámil, že sa jeho hnutie nebude zúčastňovať na zasadnutiach odbornej skupiny, ktorú inicioval premiér. Podľa vlastných slov nebude podporovať vytvorenie takzvanej druhej mafie. Vyzval koalíciu, aby sa vrátila k práci, ktorú sľubovala voličom. V prípade pokračovania nezákonností toho nechce byť súčasťou.

Podporu Hegerovmu kabinetu deklarovala SaS s 19 poslancami parlamentu. Spomínala sa aj prípadná podpora nezaradeného poslanca Miroslava Kollára.

Matovičova kritika a podpora od SaS

Ak by hnutie Sme rodina blokovalo očistný proces, koaliční partneri by si museli klásť otázku, či dokážu koalíciu udržať aj bez Sme rodina. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

„Urobím všetko pre to, aby Sme rodina zostala súčasťou protikorupčnej koalície. Ak by Sme rodina blokovala očistný proces, ak by blokovala možnosť chrániť statočných ľudí v polícii, prokuratúre, súdnictve pri očiste v boji s mafiou a ak by naďalej chcela umožniť mafii, aby vedela na poslednú chvíľu kedykoľvek vytiahnuť nejaký kľúčový záhadný paragraf, ktorým očistia akéhokoľvek zločinca, potom sa mentálne Sme rodina z koalície vzďaľuje. Vtedy si musíme klásť otázku, či dokážeme udržať koalíciu aj bez Sme rodina,“ povedal Matovič.

Strana SaS plne podporila vládu Eduarda Hegera (OĽaNO) so všetkými poslancami klubu SaS vrátane odídencov zo Za ľudí, aj keby sa Sme rodina rozhodla opustiť koalíciu.“Hodnotové rozdiely medzi koaličnými partnermi sú prirodzené, avšak ak sa neustále zväčšujú, je taktiež prirodzené, že sa budeme rozprávať aj o ďalších možnostiach spoločného vládnutia,“ doplnil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

(tasr, haj)


Ďalšie články