Naď chce zatlačiť na vojakov odmietajúcich očkovanie proti covidu. Hovorí o veľmi rýchlom riešení

Zasadnutie vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na Slovensku je zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 len približne polovica vojakov. Minister obrany Jaroslav Naď je tým znepokojený a varuje vojakov, ktorí vakcíny proti covidu odmietajú. Za príklad dáva susedné Česko, kde je očkovaná drvivá väčšina vojakov. Štandard zisťoval, či sa Slovensko vydá cestou Spojených štátov amerických, kde sa vojaci musia proti covidu očkovať povinne.

„S preočkovanosťou príslušníkov ozbrojených síl naozaj nie som spokojný. A rovno avizujem, že urobím všetko pre to, aby sa zvýšila,“ sľubuje Naď (OĽaNO).

Minister obrany ako príklad očkovania vojakov uvádza našich najbližších susedov. V Česku, kde sa cez víkend v rámci Dní NATO konala prehliadka vojenskej techniky, je zaočkovaných proti covidu už vyše 85 percent príslušníkov ozbrojených síl. Podľa náčelníka generálneho štábu armády Českej republiky Aleša Opatu je v niektorých útvaroch českej armády zaočkovaných dokonca vyše 90 percent ich členov.

Na Slovensku je miera zaočkovanosti proti covidu v armáde nižšia a podobná tej celospoločenskej. Celkovo je u nás proti tomuto respiračnému ochoreniu zaštepených niečo vyše 44 percent populácie. V prípade slovenských vojakov sa zaočkovanosť pohybuje o niečo vyššie, na úrovni 55 percent, čo je podľa šéfa rezortu obrany málo.


Prečo je to v Česku inak

„Ako je možné, že českí vojaci sú preočkovaní oveľa viac ako tí naši? Že oni chcú a naši nie? Že oni sa neboja a naši sa boja? Že oni nepodľahli dezinformáciám a naši áno?“ kladie si Naď otázky na svojom facebookovom profile.

Minister upozorňuje, že slovenské ozbrojené sily momentálne evidujú 30 vojakov chorých na covid. V susednom Česku sú chorí len dvaja a ôsmi sú v karanténe. Podľa náčelníka českého generálneho štábu však u nakazených ide len o ľahké prípady.

Naď navyše pripomína, že máme o polovicu menšie ozbrojené sily ako Česi, ktoré musia byť vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v krajine pripravené. Pod pripravenosťou myslí minister v tomto prípade okrem výcviku aj očkovanie proti COVID-19.

Slovenskí vojaci v kempe Tatry počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa na Cypre, júl 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Prečo je českých vojakov zaočkovaných viac? S otázkou sme sa obrátili na české ministerstvo obrany. Komunikačné oddelenie českého rezortu pre Štandard uviedlo, že štepenie proti covidu nebolo v rámci Ozbrojených síl ČR nikdy povinné.

Na druhej strane je však toto očkovanie podmienkou, ak chcú ísť vojaci napríklad do zahraničných misií či pomáhať zdravotníkom v prípade opätovného zahltenia nemocníc covidovými pacientmi. Záujem bol preto podľa českého ministerstva prirodzene veľký.

Naďov odkaz pre „mudrlantov“

Naď poslal vojakom, ktorí si myslia, že sa vďaka odmietaniu očkovania proti covidu vyhnú plneniu niektorých úloh v rámci ozbrojených síl, rázne varovanie.

„Zachytil som také ‚múdrosti‘, ktoré vraj šíria niektorí nezaočkovaní vojaci, že ‚však nech sa kľudne očkujú tí, čo sú blbí, že aspoň budú všetku ťažkú robotu robiť iba zaočkovaní a nezaočkovaní budú mať pokoj‘. Nuž, tak toto môžem rovno mudrlantov upozorniť, že pokiaľ budú odmietať plniť stanovené úlohy, respektíve nebudú spĺňať podmienky na ich splnenie, napríklad vo forme absolvovania schválenej očkovacej schémy pred ich nasadením so zahraničných operácií, atď., vyriešime to s nimi veľmi rýchlo,“ odkázal minister na Facebooku vojakom, ktorí sa proti covidu zaočkovať nechcú.

V rámci existujúcej legislatívy je podľa Naďa dostatok spôsobov, ako rýchlo riešiť odmietanie vakcín proti covidu medzi vojakmi. Minister pritom upozorňuje, že na každé miesto vojaka slovenských ozbrojených síl sa hlási takmer desať uchádzačov.

„Časy, keď sme brali všetkých a museli ich silou-mocou udržať v systéme sú už dávno preč… Vždy som sa poctivých vojakov zastával a zabezpečoval pre nich všetko, čo bolo aj nebolo v mojich silách. Ale lenivosť, nezodpovednosť, či dokonca nedisciplinovanosť a zneužívanie systému trpieť naozaj nebudem…“ odkázal Naď vojakom.

Americká cesta?

Štandard sa ministerstva obrany pýtal, aké konkrétne kroky podnikne, aby motivovalo vojakov k štepeniu proti covidu, aj na to, či rezort plánuje povinné očkovanie. Článok budeme aktualizovať o reakciu Naďovho rezortu.

Vyjadrením o „veľmi rýchlom riešení“ vojakov, ktorí odmietajú vakcíny proti covidu, Naď vlastne naznačil, že by k tomu mohli byť jednoducho prinútení. Aj keby očkovanie nebolo povinné.

Vakcíny proti COVID-19 sú povinné napríklad pre vojakov armády Spojených štátov. Velenie amerických ozbrojených síl v polovici septembra oznámilo, že bezdôvodné odmietanie tohto štepenia môže v prípade vojakov viesť až k prepusteniu z armády.

Americkí vojaci v aktívnej službe majú čas zaočkovať sa proti covidu do polovice decembra. V prípade letcov a príslušníkov vesmírnych síl už 2. novembra. Vojenské námorníctvo má čas do konca novembra a Národná garda spolu s rezervami až do polovice budúceho roka.

Výnimku z očkovania proti covidu majú v americkej armáde len vojaci, ktorí na to majú zdravotné alebo náboženské dôvody. Všetci ostatní môžu čeliť trestom v rámci vojenskej justície. V každom prípade im hrozí minimálne pokarhanie od nadriadeného dôstojníka, ktoré je v USA považované za kariérnu smrť v armáde. Vojaci odmietajúci štepenie môžu byť postavení mimo službu alebo prepustení z armády.


Ďalšie články