Na Slovensko padá lockdown

56. rokovanie vlády SR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda vlády Igor Matovič označil prijímanie prísnejších opatrení ako svoju prehru. Plošné testovanie ako alternatívu k lockdownu zahatal podľa neho hlavne postoj prezidentky republiky a ministra hospodárstva.

Na Slovensku sa od záveru tohto týždňa prijímajú ďalšie obmedzenia proti šíreniu epidémie koronavírusu. Po rokovaní vlády to v prítomnosti členov vlády oznámil hlavný hygienik Ján Mikas.

Od 11. decembra sa zatvoria terasy reštaurácií, ale zákazníci si budú môcť naďalej kupovať jedlo so sebou.

Od 14. decembra sa sprísnia podmienky na prevádzkovanie hotelov, vlekov a lanoviek. Od zákazníkov sa bude vyžadovať negatívny test nie starší ako 72 hodín. V kabínke vleku môže byť len jeden človek, viac len v prípade členov rodiny. Zamestnanci musia nosiť rúška, priestory sa musia dezinfikovať. V hoteloch nebude povolené v spoločných priestoroch konzumovať jedlo a piť nápoje.

Od 21. decembra budú vyhlásené školské prázdniny. Od tohto termínu sa na tri týždne zatvoria obchody, čo bude platiť okrem obchodov predávajúcich základné potreby.

Od 28. decembra zabezpečí ministerstvo hospodárstva testovanie v podnikoch nad 500 zamestnancov.

Matovič: prehral som boj

Predseda vlády Igor Matovič označil tieto opatrenia ako lockdown a alternatívu k plošnému testovaniu, ktoré zamýšľal vykonať v decembri. „Prehral som tento boj plošného testovania ako alternatívy k lockdownu,“ vyhlásil Matovič.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú a ministra hospodárstva Richarda Sulíka spomenul ako najdôležitejšie osoby, ktoré „zabránili plošnému testovaniu“. Popri opozícii prezidentky, ktorá svoju nevôľu k plošnému testovaniu vyjadrila ešte pred spustením prvého kola, sa sťažoval na neochotu Sulíka zaobstarať nakúpenie testov.

Obmedzujúce opatrenia by mali podľa Matoviča platiť v každom okrese najmenej tri týždne od ich spustenia. Ak sa situácia nebude vyvíjať dobre, opatrenia sa majú v jednotlivých okresoch predĺžiť.

Testy majú stačiť

Minister zdravotníctva Marek Krajčí označil za dôvod prijatia týchto opatrení výrazné zhoršenie epidemickej situácie na Slovensku. „Trend je nepriaznivý, pribúdajú nám noví pacienti.“ Viac ako 2 200 zdravotníkov je práceneschopných a lôžka v nemocniciach pre infikovaných sú naplnené na viac ako 50 percent.

Počet odberových miest sa počas vianočných sviatkov má zvýšiť na 250. Krajčí ráta s pomocou lyžiarskych stredísk a zamestnávateľov nad 500 zamestnancov, ktorí by si mohli zriadiť svoje vlastné odberné strediská, a tým uľahčia priebeh testovania.

Kostoly, kiná, ako aj fitnescentrá môžu naďalej fungovať za podmienok ako doteraz, potvrdil Mikas. Zároveň apeluje na to, aby ľudia dodržiavali nastavené opatrenia.  

(mak, joh)


Ďalšie články