Delta vlna na Slovensku: Dobre bude. Lyžovačku si naplánujte, vraví analytik

Lyžovaèka v obci Hodruša–Hámre Lyžovačka v obci Hodruša–Hámre. Foto: Lenka Krošláková/TASR

Počty pozitívnych sa za týždeň zdvojnásobili, najrýchlejšie sa premoruje sever Slovenska. V novembri bude v nemocniciach najviac covidových pacientov, december by mohol byť pokojnejší.

Od tohto týždňa hrá Slovensko rôznymi farbami. Pravidlá nového covid automatu zvýraznili epidemickú situáciu v regiónoch. Zatiaľ čo v „zelenom“ Poltári môžete v interiéri usporiadať svadobnú hostinu s dvesto bezpríznakovými hosťami, v „bordovej“ Rožňave môže byť na rovnakej hostine len 20 plne zaočkovaných ľudí.

V Medzilaborciach fungujú zatiaľ reštaurácie aj služby neobmedzene, v Bardejove sa však vnútri najedia len zaočkovaní, a ak sú služby aj pre neočkovaných a netestovaných, prevádzky musia vyhradiť hodiny pre seniorov.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pribúdajú na Slovensku denne stovky PCR pozitívnych. Výskyt prípadov v dospelej populácii je jedným z kritérií covid automatu. Rozhoduje o tom, do akej farby sa jednotlivé okresy zaradia.

Z pozitívnych do 18 rokov sa do týždenného výskytu prípadov zarátava len pätina. Deti majú výnimku, pretože zvládajú covid spravidla dobre. „V nemocniciach je ich minimum, tvoria jedno až tri percentá prípadov a ťažký prípad alebo úmrtie sme v delta vlne ani nezaznamenali. Je potrebné vziať to do úvahy a upraviť jednu pätinu na jednu desatinu. Zas by to trošku pomohlo,“ uviedol dátový analytik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu.

Aktuálne zarátavanie pozitívnych detí môže podľa neho pomôcť okresom v neskoršom prechode z červenej do fialovej a hlavne do čiernej farby. 

Na sfarbenie okresov vplýva aj stav v nemocniciach. Aktuálne je s covidom celoštátne hospitalizovaných 332 pacientov. Najviac hospitalizovaných je zatiaľ v Košickom kraji (80 pacientov), Trenčianskom kraji (56 pacientov) a Prešovskom kraji (61 pacientov).

Nemocnice dokážu podľa odborníkov optimálne fungovať, ak počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 neprekročí počet päťsto. Toto číslo podľa infektológa Pavla Jarčušku „v tejto vlne určite prekročíme“.

O farbe okresu rozhoduje aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov. Ak sa v tejto vekovej kategórii zaočkovalo aspoň 65 percent ľudí, okres bude v lepšej farbe. Covid automat sa posúva o stupeň nadol za každých ďalších desať percent plne očkovaných osôb.

Príklad: Bratislava, kde sa zaočkovalo už viac než 75 percent ľudí nad 50 rokov, sa ocitne najviac v červenej farbe. Okresy Dunajská Streda, Senec, Pezinok a Galanta zas budú maximálne v bordovej farbe.

Zaočkovanosť nad 50 rokov v jednotlivých okresoch. Foto: Veda pomáha

Slabo zaočkované regióny tohto „žolíka“ nemajú. Aké opatrenia ich v nasledujúcich týždňoch čakajú?

Od Kysúc až po Svidník sa stmieva

Počty pozitívnych stúpli na celom Slovensku za posledný týždeň dvojnásobne. „Takto to ešte podľa mňa pôjde štyri až osem týždňov a na sviatok Všetkých svätých budeme okolo maxima. Ale jednotlivými okresmi to bude prechádzať postupne, na priemer celého Slovenska nemá zmysel pozerať,“ hovorí analytik Bošňák.

Lídrom vo výskyte pozitívne testovaných ostáva Prešovský samosprávny kraj s dvomi najrýchlejšie rastúcimi okresmi – Starou Ľubovňou a Bardejovom. Môžeme však očakávať, že k nim čoskoro pribudnú okresy Svidník, Kežmarok a Sabinov. Presunuli sa tam totiž minulotýždňové oslavy po tom, čo sa Bardejov od piatka zafarbil na bordovo.

V trnavskom kraji sa tmavo sfarbujú okresy Skalica a Senica. Rýchlo sa premoruje tiež trenčiansky kraj, a to najmä Myjava, Trenčín a Ilava.

Pozitivita testov stúpa aj severnejšie na Kysuciach a Orave. Okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto sú pritom tretím a štvrtým okresom s najnižšou zaočkovanosťou nad 50 rokov.

Foto: Dáta bez pátosu

Výrazne sa zhoršuje situácia v banskobystrickom kraji. Okresy Krupina, Lučenec a Detva ilustrujú súvis medzi nízkou zaočkovanosťou a rýchlym nárastom prípadov. Stúpajúci trend však vidieť aj v Žarnovici, Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici a vo Zvolene.

Lepšie na tom nie je ani juhovýchod Slovenska a okresy Rožňava, Košice – okolie, Trebišov a Michalovce.

Premorenosť v minulej vlne pomôže, pandémia si tam vybrala daň

V prvej a druhej vlne sme zaznamenali viac ako 15-tisíc obetí priamo alebo v súvislosti s covidom. V nemocnici sa vystriedalo približne 50-tisíc hospitalizovaných. Podľa analytikov bude delta vlna výrazne slabšia.

„To sa v žiadnom prípade nebude opakovať. Predpokladáme 15- až 20-tisíc hospitalizovaných a aj tí sa zdržia v nemocniciach priemerne menej ako týždeň. Niečo nad desať percent z nich zomrie, čo by indikovalo maximálne 2 000 až 2 500 obetí,“ myslí si Bošňák.

Predpokladom je silná premorenosť po druhej vlne, keď na covid umieralo denne viac než sto ľudí. Na porovnanie, delta vlna si vyžaduje jednotky obetí denne.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa vyjadril, že vrchol vlny delta očakáva už začiatkom októbra. Ak by pandémia postupne prešla Slovenskom a špičku by sme skutočne dosiahli v októbri, v novembri by mohli podľa Bošňáka počty nakazených klesať.

Iný vývoj analytik predpokladá pri hospitalizáciách, keďže tie kulminujú po náraste počtu infikovaných. Najvyšší počet covidových pacientov očakáva v novembri. December by mal byť v tomto ohľade pokojnejší.

„Lyžovačku by som určite plánoval aj na Slovensku, potrebujeme vypnúť, exteriér je ideálne prostredie na trávenie voľného času a netlačil by som sa do veľkých partií a skupinových akcií. Lyžiarske zájazdy žiakov považujem za povinnosť, treba dobehnúť aj minulý rok, pomôcť ekonomike a psychike detí a rodičov. Dobre bude,“ uzatvára Bošňák.


Ďalšie články