Streľba na ruskej univerzite: Na mieste sú mŕtvi, študenti skákali z okien budovy

perm Foto: Twitter

AKTUALIZOVANÉ Na univerzite v ruskom Perme sa strieľalo. Incident si podľa prvotných informácií vyžiadal niekoľko mŕtvych a zranených. Útočník je už v rukách polície. O svojom čine písal na sociálnej sieti.

Na univerzite v ruskom meste Perm sa strieľalo. ČT 24 s odvolaním sa na ruské médiá tvrdí, že na mieste sú zranení aj mŕtvi. Podľa ruských úradov zomrelo osem ľudí. Zranených je údajne najmenej desať osôb.

„V dôsledku (streľby) zahynulo osem ľudí a niekoľko sa zranilo. Presné informácie o obetiach a zranených sa spresňujú,“ uviedla hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Svetlana Petrenková. Sedem zranených hospitalizovali, jeden z nich je vo vážnom stave.

Na zverejnených záberoch z miesta bolo vidieť, ako študenti vyskakujú z okien budovy. Niektorí si tým privodili zranenia. Niektorí lektori sa predtým spolu s nimi zabarikádovali v učebniach.

Univerzita prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej sieti VKontakte vyzvala študentov, aby sa zamkli v učebniach a zostali tam. Osoby, ktoré sa nachádzali v areáli univerzity, mali univerzitný kampus opustiť, ak to bolo možné.

„Ak sa v tejto chvíli nachádzate v univerzite a ste v učebni, prosím zamknite zvnútra dvere a zostaňte na mieste,“ píše sa v príspevku univerzity.

Ruské ministerstvo vnútra potvrdilo, že útočníka sa podarilo zadržať. Je ním osemnásťročný Timur Bekmansurov, ktorý bol študentom školy. The Moscow Times tvrdí, že prišlo k jeho zraneniu.

 K streľbe v areáli univerzity prišlo v pondelok okolo 11.00 h miestneho času. Proti útočníkovi začala polícia trestné stíhanie pre vraždu.

Bekmansurov na ruskej sociálnej sieti zverejnil vysvetlenie svojho činu a vyhlásil, že nad streľbou uvažoval už dlho a na zbrane šetril peniaze.

„To, čo sa stalo, nebol teroristický útok (aspoň z právneho hľadiska). Nebol som členom extrémistickej organizácie, bol som bez vyznania a apolitický. Nikto nevedel, čo budem robiť, všetky tieto akcie som vykonal ja sám, “ píše sa v príspevku, ktorý zverejnil miestny server 59.ru.

Guvernér permského regiónu Dmitry Machonin, ktorý sa nachádza na mieste, podľa TASS tvrdí, že sú preverované informácie o potencionálnych komplicoch.

Mesto Perm sa nachádza pri pohorí Ural, približne tisíc kilometrov východne od Moskvy.

(tod/tasr)

Správu budeme aktualizovať


Ďalšie články