Szijjártó na Konzervatívnom summite v Bratislave: Európa slabne pre liberalizmus, nedovoľme, aby nás niekto školil

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Konzervatívci z Európy sa v pondelok stretli v metropole Slovenska. Konferenciu Konzervatívny summit sme sledovali online.

19:05 Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinu, ktorý píše aj pre Štandard: Problém vidím v tom, že existuje systém krátkych jednoduchých formúl, ľudsko-právnych noriem, ktoré sú krátke, pekné a všetci sme sa na nich zhodli. Lenže musíme ich interpretovať. Otázka je, že komu dávame kompetenciu tieto normy interpretovať. Čo ak to bude sudca interpretovať nesprávne, pretože je ideologicky vyhranený alebo skorumpovaný. Pointa je, že keď ovplyvníme dosadzovanie sudcov, resp. byrokratov v rámci OSN, ovplyvníme celý región alebo aj celú planétu.

18:42 Väčšina konzervatívcov ľudské práva vníma ako dôsledok prirodzeného práva, niečo čo je asimilované náboženstvom a stojí nad zákonom. Odkazujeme na pôvodný zámer, na minulosť, na precedens. Pre progresívcov je však zdrojom legitimity budúcnosť, teda to čo sa ľudskými právami docieli, zhodnotil Grégor Puppinck, riaditeľ Európskeho centra pre právo a spravodlivosť a zástupca Svätej stolice v komisiách pri Rade Európy

18:28 Keď sa človek hrá na Boha a nepozerá sa na transcendentno, výsledkom je katastrofa, povedal v rámci panelu o ľudských právach belgický filozof David Engels. Dodal, že by sme sa mali vrátiť ku skutočnému humanizmu založenému na prirodzenosti a nie na predefinovaní ľudských práv tak, ako sa o to pokúšajú súčasní progresívci.  

17:37 Kamila Bendová ohľadom očkovania kritizovala rétoriku, ktorá neočkovaných démonizuje. Pripomenula, že aj očkovaní môžu nákazu prenášať.

17:36 Lekár František Neuwirth o očkovaní: Vynálezca očkovania Louis Pasteur bol hlboko veriaci človek. Povedal, že jeho viera je hlboká ako viera bretónskeho sedliaka a keby vedel viac o mikrobiológii, mal by vieru ako bretónska sedliačka. Keby sme nevynašli očkovanie, možno tretina z vás by tu nesedela.

17:21 Otázka z publika: Kresťanské sily sú v slovenskej politike rozdrobené, mali by sa spájať? Imre Molnár konštatuje, že čím viac budú kresťania pociťovať ohrozenie, tým viac budú aj prinútení sa spájať. „Sme na prahu veľkého prenasledovania,“ povedal s tým, že má na mysli najmä Blízky východ.

17:10 Musíme zbúrať steny, ktoré medzi Slovákmi a Maďarmi vytvorilo 20. storočie, konštatoval Imre Molnár, bývalý riaditeľ Maďarského kultúrneho inštitútu v Bratislave.

16:47 Lekár František Neuwirth spomína na svojho otca Antona Neuwirtha. Najväčšou odmenou pre konzervatívnych politikov podľa neho je, ak ich protivníci rešpektujú a nie chvália. Z odkazu svojho otca vyzdvihol myšlienky, že politici by sa nemali vyhýbať hľadaniu odpovedí na aktuálne otázky doby a mali by vedieť odlíšiť slobodu od liberalizmu a progresivizmu.

16:40 „Bez identity môžeme byť slobodní len do istej miery,“ povedal Tomasz Herbich, zástupca šéfredaktora týždenníka Teologia Politiczna.

16:26 „Matky vytvárajú domov. Podpora žien na materskej dovolenke by mala byť agendou konzervatívnych politikov,“ uviedla v paneli o politickom líderstve Kamila Bendová, disidentka, aktivistka a manželka Václava Bendu.

15:34 V októbri Collegium Intermarium usporiada konferenciu o kultúre rušenia a o spôsoboch, ako proti nej bojovať.

15:27 Tymoteusz Zych predstavil univerzitu Collegium Intermarium, kde je rektorom. Aj v akademickej sfére je podľa neho načase budovať siete spolupráce medzi krajinami strednej Európy, ktoré ako zhodnotil „majú tak veľa spoločného“. Sebakriticky konštatoval, že tejto poľskej vzdelávacej inštitúcii zatiaľ chýbajú prvotriedni experti, to sa však v Poľsku postupne snažia zmeniť. Ozrejmil, že jedným z cieľov je tvorba protikultúry proti čoraz silnejšej kultúre rušenia na Západe, ktorej obeťou sa stal aj renomovaný filozof Roger Scruton.  

15:20 Stratili sme spoločný intelektuálny rámec, povedal Zych ohľadom vývoja, keď si liberáli a konzervatívci pod rovnakými termínmi predstavujú úplne iné významy. Vznikli tak podľa jeho slov akési paralelné spoločnosti. Tento rozpor vidíme v diskusii o takých základných záležitostiach, ako sú náboženská sloboda či koncept samotnej slobody.

15:15 Čarnogurský ocenil prejav Szijjártóa: Nebolo tam nič, s čím by som nesúhlasil.

14:56 Zych je ohľadom Ruska skeptický. Konštatoval, že je načase, aby stredná Európa dospela. Pokiaľ ide o budovanie našich inštitúcií, mali by podľa neho byť nezávislé ako od Západu, tak aj od Východu. Ghilețchi vyjadril potrebu opatrnosti pri kontakte s ruským „medveďom“, pri presadzovaní niektorých aspektov konzervatívnej politiky však považuje Rusov za spojencov.

14:53 Ján Čarnogurský v diskusii kritizoval dedičstvo reganizmu, ktoré zdôrazňuje rolu súkromného vlastníctva, privatizácie a neobmedzenej slobody slova. Dnes už podľa neho reganizmus nefunguje a treba sa pozrieť aj na iné modely, ako vidíme napríklad v Číne či v Rusku.

14:45 Krajiny strednej Európy sú Západom vnímané ako homofóbne spoločnosti, ktoré utláčajú ženy a máme byť presvedčení o opaku, vyjadril sa v rámci kultúrneho panelu Rektor poľskej univerzity Collegium Intermarium Tymoteusz Zych. Fakty však podľa neho hovoria niečo iné. Ako príklad uviedol štúdie o násilí na ženách, ktoré, ako tvrdí, ukazujú, že tieto javy sú horšie v krajinách, ako sú Francúzsko či Dánsko. Z tohto vývoja viní spoločenský experiment pretvorenia spoločnosti, ktorý vidíme najmä na Západe. „Nie sme horší ako Západ. Niektoré naše skúsenosti by pre nich mohli byť hodnotné,“ povedal o strednej Európe a jej skúsenosti s komunizmom Zych.

14:30 Kresťania v Európe majú právo byť vo verejnom priestore a zdieľať svoj svetonázor, hovorí Valeriu Ghilețchi, moldavský podpredseda parlamentu a prvý baptistický pastor zvolený do parlamentu v rámci krajín bývalého ZSSR. Uviedol, že úlohou Európskej únie nie je regulovať vieru a náboženské presvedčenie členských štátov.

12:28 Senátor a líder írskej politickej strany Human Dignity Alliance Rónán Mullen: Zahraničnej politike európskych štátov chýba solidarita. „Štáty EÚ nemyslia pri svojich rozhodnutiach na budúcnosť,“ skonštatoval. Európa sa dostáva pod tlak väčších nedemokratických hráčov ako Rusko či Čína, na ktorých je ekonomicky a energeticky závislá.

11:57 Poslanec poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Bartłomiej Wróblewski: Pri konzervatívnych politikách je dôležitá kredibilita. Potrebné je ukázať, že život sa oplatí žiť, nesústreďovať sa len na ochranu nenarodeného života, ale aj na pomoc pre menšiny či migrantov. Dodal, že ide samozrejme o komplexné témy.

11:41 Istým majákom konzervatívnych a kresťanstvom inšpirovaných politík bolo v západnej Európe dlhodobo Írsko. Kultúrne sa však v posledných rokoch krajina posunula výrazne doľava. „Keď ľudia neveria ničomu, tak uveria čomukoľvek,“ parafrázoval G. K. Chesterstona írsky senátor a predseda pro-life strany Human Dignity Alliance Rónán Mullen. Kriticky zhodnotil, že cirkev v Írsku síce dlhodobo hovorila, v čo majú ľudia veriť, ale zrejme nedostatočne vysvetlila, prečo tomu veriť. Významnú rolu podľa neho zohralo aj prenikanie marxizmu a neomarxizmu do írskeho akademického prostredia.

11:38 Účastníci politického panelu sa zhodli, že aj keď členstvo v EÚ prináša nesporné výhody, Brusel by nemal zasahovať do kultúrno-etických záležitostí jednotlivých štátov.

11:32 KDH nemá liberálne a konzervatívne krídlo, KDH je konzervatívna politická strana, povedal šéf kresťanských demokratov a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Reagoval tak na text „jedného z denníkov“, ktorý takto označil fotku politikov KDH na podujatí s pápežom Františkom.

11:23 „V Česko-Slovensku tým, že sme mladé štáty, máme veľkú tendenciu sa dívať na seba,“ povedal v rámci politického panelu Jiří Čunek, bývalý predseda českej kresťanskodemokratickej strany KDU-ČSL, ktorá v českých parlamentných voľbách kandiduje v rámci koalície pravicových strán spoločne s ODS a TOP 09. Prakticky sa to podľa neho prejavuje tak, že namiesto toho, aby jednotliví ministri riešili veci európskeho významu, v Česku a na Slovensku sú politici často po návrate vystavení tvrdej kritike z domáceho prostredia. „Tie európske veci potom idú bokom,“ komentoval Čunek s tým, že podľa jeho skúsenosti západných ministrov pri rokovaniach podporovala aj domáca opozícia.

10:27 Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) pochválil prejav maďarského ministra. Poďakoval mu za boj Budapešti proti masovej migrácii a uviedol, že pokiaľ si Maďarsko bude pamätať, že „tá hranica je naozaj na Dunaji“, Slovensko mu bude v tomto ohľade partnerom.

10:16: Jaroslav Daniška položil Szijjártóvi otázku ohľadom budúcnosti slovensko-maďarských vzťahov: „Kde leží tá hranica, za ktorou už nie ste ochotní slovenskú stranu znervózňovať?“ Maďarský minister uviedol, že sa nachádza „na Dunaji“.

10:13 Otázku maďarskému ministrovi položil šéfredaktor Štandardu Jaroslav Daniška: „Na Slovensku je zvláštna nerovnováha. Obyvateľstvo je konzervatívne, ale v mediálnom prostredí dominujú liberálne médiá. V Maďarsku je situácia opačná, vy máte mediálne konzervatívnejší prejav. Čím by ste povzbudili slovenských politikov?“

„Bez stabilných hodnotových základov nie je možné robiť úspešnú politiku. Aj v našej ústave sme napísali, že si ctíme naše kresťanské hodnoty,“ povedal ohľadom politických princípov šéf maďarskej diplomacie.

„Prevaha liberálnej tlače v Maďarsku určite nie je taká veľká ako inde v Európe. Ale liberáli považujú za slobodu tlače, len keď majú jasnú prevahu. Keď vzniknú konzervatívne médiá, tie označujú za podradné alebo ich inak dehonestujú,“ zhodnotil mediálnu situáciu v Maďarsku.

10:01 Szijjártó: Stredná Európa je motorom rastu v Európe, pokles HDP počas pandémie sme mali nižší. Ekonomiky V4 spolu tvoria štvrtú najväčšiu ekonomiku v EÚ. „Tu, v strednej Európe, žijú národy, ktoré si slobodu vybojovali. Nemôžeme dovoliť, aby nás niekto o slobode alebo demokracii školil.“

9:49 S prejavom vystúpil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V úvode konštatoval, že nazvať v dnešnej dobe podujatie „Konzervatívnym summitom“ je odvážnym činom.

V súčasnosti podľa neho žijeme v slabnúcej Európskej únii. To nie je politický výrok, ale tvrdenie podložené faktami, povedal Szijjártó s tým, že podiel HDP Únie sa oproti zvyšku sveta znižuje. Zároveň sa z toho ako stredoeurópan neteší.

Szijjártó skonštatoval, že silná Európa je v našom záujme, lenže Európska únia slabne práve pre liberalizmus. Liberálny mainstream je proti kresťanom a proti národom, povedal minister s tým, že moderný liberalizmus vylučuje iné názory z diskusie. Cestou von je podľa neho presadzovanie konzervativizmu naprieč Európskou úniou. Takúto spoločnosť, ako uviedol, sa snažia teraz budovať aj v Maďarsku.

Szijjártó vyhlásil, že v praxi sa konzervatívna politika presadzuje dodržovaním národnej suverenity vrátane ráznej ochrany hraníc či podporou rodiny. Na jednej strane ide o zadefinovanie manželstva v Maďarsku ako zväzku muža a ženy, ale tiež o rozsiahlu pomoc rodinám, napríklad v podobe daňových úľav.

Ocenil tiež súčasnú úroveň slovensko-maďarských vzťahov. Pokiaľ ide o radu slovenským politikom, zažartoval, že „človek nerád dáva radu, keď mu za to nezaplatia“. Dodal však, že ako Maďar si nemôže myslieť, že vie, čo je dobré pre Slovákov. Praje však veľa šťastia: „Úspech Slovenska a slovenskej vlády je pre nás dôležitý.“

Szijjártó: My Stredoeurópania musíme mať sebadôveru, nemôžeme dovoliť, aby nás niekto školil. Stredná Európa je motorom rastu v Európe, pokles HDP počas pandémie sme mali nižší. Keď zrátame ekonomiky V4, ide o štvrtú najväčšiu ekonomiku sveta. Tu v strednej Európe žijú národy, ktoré si slobodu vybojovali. Nemôžeme dovoliť, aby nás niekto o slobode alebo demokracii školil.

09:35 Účastníkov konferencie privítali predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) aj predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská.

9:00 V pondelok 20. septembra sa začal prvý ročník Konzervatívneho summitu v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Ide o stretnutie konzervatívnych lídrov a osobností z politiky, kultúry, cirkví, občianskej spoločnosti, akadémie, biznisu a médií. Hlavnými organizátormi Konzervatívneho summitu sú Spoločenstvo Ladislava Hanusa (SLH), Inštitút Rodina a Collegium Intermarium.

Hlavným rečníkom bude maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Pozvanie tiež prijal rektor poľskej univerzity Collegium Intermarium Tymoteusz Zych či česká matematička a bývalá disidentka Kamila Bendová.

Hostia budú diskutovať o tom, čo môžu stredoeurópske krajiny spoločne urobiť na ochranu kresťanských koreňov Európy, ako zabrániť neprimeranej centralizácii Európskej únie či kde nájsť rovnováhu medzi protipandemickými opatreniami a zachovaním ľudských práv a slobôd.

Mediálnym partnerom summitu je aj denník Štandard.


Ďalšie články