Téma európskej armády je opäť na stole. Nemecká ministerka obrany navrhuje misie EÚ v zahraničí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na návšteve Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéfka nemeckého rezortu obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto: TASR/AP

Šéfka nemeckého rezortu obrany opäť otvorila tému spoločnej európskej armády. Už onedlho by mala predložiť návrh smerujúci k vytvoreniu vojenských misií EÚ v zahraničí. Rozlúčenie sa s Američanmi si ale nepraje.

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová chce po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa konajú 26. septembra, predložiť návrh na nezávislé vojenské misie pod záštitou Európskej únie. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

„Myslím si, že článok 44 európskych zmlúv nám dáva šancu na spoločné rozhodnutia EÚ a realizáciu európskych misií koalíciami ochotných v rámci členských štátov… Pripravujeme návrh, ktorý by mal byť na stole na zasadnutí ministrov obrany do konca októbra,“ uviedla Krampová-Karrenbauerová v sobotňajšom vydaní denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ak chcú byť Európania braní vážne a ako dôveryhodní, musia byť schopní dôveryhodne konať, povedala Krampová-Karrenbauerová. „Môžu nastať situácie, v ktorých máme odlišný súbor záujmov, a to aj v rámci NATO,“ dodala ministerka.

Američania by mali ostať spojencami

Podľa Krampovej-Karrenbauerovej však tento návrh neznamená rozlúčenie sa s Američanmi. Myslí si však, že európske spoločenstvo musí byť schopné konať samo.

Podľa DPA článok 44 stanovuje, že Rada EÚ môže poveriť vedením misie skupinu členských štátov, ktoré si to želajú a majú pre takúto misiu potrebné schopnosti. Preto nie všetky štáty EÚ sa musia priamo zúčastňovať na týchto misiách.

Podľa portálu Express po víťazstve Talibanu minulý mesiac niekoľko vysokých európskych politikov naznačilo, že EÚ potrebuje vlastnú armádu, vrátane niektorých predstaviteľov, ktorí boli predtým v tejto otázke skeptickí.

Nič nové pod slnkom

Téma spoločnej európskej armády sa pravidelne otvára už niekoľko rokov. Nedávno debatu o nej podnietil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron, ktorý pred dvomi rokmi označil NATO za klinicky mŕtve, čo vyvolalo značný rozruch.

Vtedajší podpredseda slovenského parlamentu a súčasný štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) na margo toho uviedol, že spoločné ozbrojené sily môžu byť témou, ale vraj nám stačí členstvo v Aliancii.

Prehlásenie šéfky nemeckej obrany prišlo krátko po tom, ako Spojené štáty, Británia a Austrália podpísali vojenskú dohodu AUKUS. Tá nahnevala nielen Čínu, ale aj Francúzsko, ktoré pripravila o kontrakt na dodávku jadrových ponoriek protinožcom v hodnote 90 miliárd dolárov.

(tod/tasr)


Ďalšie články