Lipšic urobil dve chyby za jeden deň

Daniel Lipšic Foto: Pavel Neubauer/TASR

Špeciálny prokurátor sa cíti byť sledovaný a vyzýva predsedu parlamentu, aby sa ospravedlnil vyšetrovateľovi z NAKA, ktorý nie je ani jeho podriadeným.

Bolo to krátko po voľbách, nová koalícia si práve rozdelila moc, mal som jedno stretnutie v parlamente. Bol som v šoku, ktorí ľudia pre koho robia. Nemalo to základnú politickú kultúru, rodinní príslušníci, bývalí blízki kolegovia či ideoví oponenti boli pomiešaní spôsobom, ktorý nedával logiku. Robíte predsa pre odlišné strany, z toho budú spory, chaos, to nemôže dopadnúť dobre, povedal som niektorým z nich. Pozerali sa na mňa, akoby som bol Marťanom v miestnosti ja. V tejto vládnej koalícii bol od začiatku neporiadok. Na všetkých úrovniach.

Problémy sú dva.

Po prvé, že táto facebookovská generácia si myslí, že politika sa robí statusmi. A tak na facebooku riešia veci,  ktoré tam nepatria. Kedysi na to bola koaličná rada, rokovania, teraz je všetko najskôr na facebooku. Podporuje to bezvládie, vláda stratila ducha konsenzu, len sa háda a navzájom blokuje.

Po druhé, aj ľudia, ktorí zažili éru, keď sa ešte konflikty riešili a dohoda hľadala, sa prispôsobili týmto zberačom lajkov.

Príkladom je Daniel Lipšic.

Špeciálny prokurátor je politicky jedným z najskúsenejších kádrov na scéne. Ale, žiaľ, nespráva sa podľa toho.

Jeho výzva predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, aby sa ospravedlnil vyšetrovateľovi NAKA Čurillovi, za to, čo na jeho adresu povedal (a čo sme hneď včera kritizovali), je chyba. Eskaluje to politický konflikt. Prokurátor nemá verejne „fackovať“ politika za politický výrok, nech už je akýkoľvek, škody sú vždy väčšie ako zahriatie z páčikov.

Najmä ak platí, že Lipšic by nebol špeciálnym prokurátorom, keby mu Kollárov podpredseda Krajniak nepomohol s previerkou, Lipšic je nominantom tejto vlády a výrazne aj Kollárovej strany. Môže si byť pritom istý, že Kollárove včerajšie slová neostanú bez politickej odozvy a kritiky. Prečo má potrebu stále vstupovať do politického konfliktu? Nesie predsa zodpovednosť za stav špeciálnej prokuratúry, nie za politické preferencie toho či onoho.

Jeho úlohou po rozhodnutí prokurátora Kanderu bolo, aby interne preveril a vysvetlil postup prokurátora Kyselu v kauze Pčolinský. Či fungoval dohľad, a ak nefungoval, prečo, a ako to napraví. Namiesto toho sa pustil do kritiky Generálnej prokuratúry. Aj námestníka Kanderu, ktorý mu je pritom z minulosti pracovne bližší, ako je Kandera hocikomu inému z celej vlády, možno aj z prokuratúry.

Prečo to Lipšic robí?

Neuvedomuje si, že tým eskaluje celý konflikt spôsobom, ktorý môže prípadne ohroziť samotnú Špeciálnu prokuratúru?

Podobnú chybu urobil Daniel Lipšic teraz so zverejnením podozrenia, že má byť sledovaný a že za tým môže byť SIS.

Daniel Lipšic má vlastnú ochranku, tento problém by teda mali predovšetkým vyhodnotiť oni sami a riešiť ho. Zodpovednosť nesie vedenie polície a tiež minister vnútra. Všetko nominanti OĽaNO, teda strany, za ktorú kandidoval nedávno aj Lipšic. To isté sa týka SIS, ktorá spadá pod premiéra, ktorý je tiež nominantom OĽaNO.

Namiesto toho, aby sa podozrenie riešilo, situácia eskaluje. A rytmus chce udávať Daniel Lipšic.

Je to chyba, za ktorú nesie priamu zodpovednosť.  


Ďalšie články